Ce-ati cautat la Stalingrad? - Documentar

Luni, 11 Iulie 2011, ora 21:42
16647 citiri
Ce-ati cautat la Stalingrad? - Documentar
Foto: razbointrucuvant.ro

Nu a existat batjocura mai umilitoare pentru un soldat roman decat infama "Ce-ati cautat la Stalingrad?". Putinii soldati ce au supravietuit cu greu conditiilor inumane ale lagarelor bolsevice s-au intors la sfarsitul razboiului intr-o tara dispretuitoare, care ponegrea sacrificiul lor si al camarazilor de arme, al caror sange a inchegat pamantul de la cotul Donului si in Stepa Calmuca.

Dupa razboi, puterile occidentale au blamat Romania pentru amestecul cu Germania nazista. Un gest contrar bunului-simt, luand in vedere ca ei au permis celui de-Al Treilea Reich anexarea Regiunii Sudetilor din Cehia si au lasat Polonia de izbeliste, in ciuda garantiilor oferite anterior.

Occidentul a permis expansiunea germana

In timpul invaziei germane a Poloniei din 1939, trupele franceze si corpul expeditionar englez puteau cu usurinta sa cucereasca Germania, doar un numar mic de soldati germani fiind alocat apararii granitei de vest, insa toate operatiunile militare au fost oprite timp de opt luni, in timpul asa-numitului "razboi ciudat".

Germania a profitat de indecizia celor doi aliati, a intarit armata si a atacat si cucerit Belgia, Luxemburg si Olanda. Probabil cea mai puternica infrangere a fost cea a Frantei, prin folosirea iscusita a binomului tanc-avion ce se dovedise un succes in Polonia. Abia atunci americanii s-au implicat tacit, sustinand Marea Britanie in lupta ei contra Germaniei hitleriste, iar mai incolo ajutand Uniunea Sovietica.

Atacurile sovietice raman nesanctionate

Este de mentionat ca la doua saptamani de la invazia germana a Poloniei, Uniunea Sovietica a atacat din est in mod misel, fara a emite nici macar o declaratie formala de razboi. La acel moment, nici Franta, nici Marea Britanie, care si-au luat angajamente sa protejeze granitele poloneze, nu a declarat razboi impotriva acestei tari, ci dimpotriva, Uniunea Sovietica a devenit ulterior un aliat al puterilor occidentale.

Daca luam in calcul ca Al Doilea Razboi Mondial a inceput din cauza agresiunii germane impotriva Poloniei, observam ca agresiunea sovietica a fost practic trecuta cu vederea. Tradarea vestica a fost desavarsita in timpul Conferintei de la Moscova din 1944, cand s-a luat hotararea de a imparti estul-european in sfere de influenta, tari ca Romania si Polonia intrand invariabil sub controlul sovieticilor.

Istoria este scrisa de invingatori

Occidentalii au aruncat tarile est-europene in lagarul comunist si apoi, ca sa-si justifice actiunile, sa aiba constiinta limpede, au incercat sa gaseasca o motivatie exterioara lor, o justificare, o vina care ar fi apartinut acestor tari. In cazul Romaniei una din vine a fost "Ce-ati cautat la Stalingrad?", enuntata mai intai de Molotov si imbratisata rapid de acestia.

Ideea implantata era ca noi nu aveam ce cauta acolo, ca trebuia sa ne oprim la granite si ca din cauza acestei greseli imature ne-am pecetluit si ne meritam soarta. Nu numai ca aceasta sintagma s-a mulat foarte bine pe ideile regimului comunist roman, dar a trecut dincolo de el, la doua decenii de la Revolutia din 1989, Batalia de la Stalingrad fiind inca un capitol al istoriei romanesti uitat sau luat in deradere, chiar de unii compatrioti.

Motivele pentu care ne-am luptat la Stalingrad

Razboiul romanesc a fost perceput la acea vreme ca unul sfant, de reintregire a neamului si s-a transformat treptat intr-unul impotriva bolsevismului. Sa nu uitam ca noi am fost la Stalingrad pentru ca steagul rosu al armatei sovietice a fluturat deasupra oraselor Cernauti si Chisinau. Pentru ca mii de romani nevinovati au simtit in ceafa teava rece a pistoalelor politiei secrete sovietice. Pentru tragedia neasemuita din 28 iunie 1940.

Ipocrizia afirmatiei referitoare la Stalingrad este demonstrata de felul in care a fost elogiata incursiunea romaneasca dincolo de granitele Ardealului, peste 150.000 de soldati romani fiind ucisi, raniti sau dati disparuti in campaniile militare impotriva Axei din Ungaria, Iugoslavia, Austria, Cehia si Slovacia.

Participarea romaneasca la Stalingrad din punct de vedere militar a fost complet legitima, intr-un razboi partile combatante cautand sa isi distruga reciproc capacitatea de a mai constitui o amenintare.

Pentru Romania Mare, Uniunea Sovietica a fost cel mai mare pericol, cautand in nenumarate randuri sa destabilizeze statul roman. Putem mentiona planul de asasinare al regelui Ferdinand din 1918, atentatul cu bomba din Senat din 1920, Revolta de la Tatarbunar din 1924 sau punctul culminant, anexarile din 1940.

Maresalul Antonescu si-a aparat decizia de a ajunge la Stalingrad aducand in discutie tocmai acest fapt, al inlaturarii amenintarii sovietice de dincolo de granite, dar spera si intr-o reconsiderare a Dictatului de la Viena.

Insa, dupa cum prea bine stim, deznodamantul nu ne-a fost favorabil, in jur de 160.000 de soldati romani gasindu-si sfarsitul in timpul Bataliei de la Stalingrad, consemnandu-se lupta lor vitejeasca, de multe ori pana la ultimul om, impotriva unui inamic superior, atat numeric cat si tehnic. Aceasta realitate contrasteaza acuzatiile mincinoase si insultele frecvente ce s-au facut la adresa comportamentului trupelor romane.

Rezistenta dramatica a trupelor romane din timpul ofensivei sovietice din 19 noiembrie 1942 poate fi aseamuita cu nimic mai mult decat imaginea trupelor de cavalerie poloneze care sarjau impotriva tancurilor germane, intr-un ultim atac fara de speranta. Ordinele primite de diviziile romanesti de la comandamentul german erau sa lupte pana la capat si sa nu se retraga, lucru pe care l-au respectat intocmai, chiar daca asta a insemnat pieirea lor.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#armata romana Stalingrad, #lupte Stepa Calmuca, #confruntari cotul Donului , #documentar