Ziare.com

Cel mai mare numar prim este format din 17.425.170 de cifre

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 20:09

   

Cel mai mare numar prim este format din 17.425.170 de cifre
Adesea cercetarile cu rezultate socante, chiar daca nu au o aplicatie imediata, starnesc curiozitatea publicului si interesul specialistilor. Asa a fost cazul numerelor prime, pe care matematicienii le considerau relativ limitate, pana la aparitia calculatoarelor.

In ultimele doua decenii insa specialistii s-au intrecut in a gasi numere prime cu valori din ce in ce mai mari. In 1996, cel mai mare numar prim cunoscut avea 420.921 cifre. In 1998, noul numar descoperit avea deja 909.526, iar in 2001 un numar nou avea 4.053.946 cifre. Progresul este galopant, potrivit Factroom.

La 25 ianuarie 2013, saltul a devenit si mai spectaculos: matematicianul Curtis Cooper, de la Universitatea din Missouri, a identificat cu ajutorul unor softuri speciale un numar prim format din 17.425.170 cifre.

Valoarea exacta a acestui numar este: doi la puterea 57.885.161, minus unu. Un calcul simplu arata ca, pentru a scrie acest numar in Word, cu litere de marimea 12, pe coale format A4, sunt necesare 8.713 coli, respectiv peste 87 topuri hartie de xerox.

Pentru a imprima numarul pe respectivele coli este necesara o imprimanta performanta laser, care sa lucreze neintrerupt 15 ore. Daca tinem seama si de timpul necesar alimentarii cu hartie, ajungem la circa 20 de ore.

Desi performanta a fost confimata de oficialii Universitatii din Missouri, se pare ca ea nu va fi inregistrata in Cartea Recodurilor, intrucat nu constituie un record omenesc, ci numai identificare unei cifre, determinata de matematica.

Pentru cercetarea sa, matematicianul Curtis Cooper a primit un premiu de 3.000 USD din partea Universitatii.

Suma este mica, in raport cu zecile de mii de dolari incasati de catre organizatorul cercetarilor, "Great Internet Mersenne Prime Search", din partea organizatiei "Electronic Frontier Foundation", sponsorul intregii actiuni.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11956 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ete, chiar nu mai stiu!

Ce-i ala numar prim?

 

momidutzo, du-te sa te reciclezi....

...in skola primara sa restudiezi care-i deferentza intre un numar prim si-un mioritic prim-plagiator. in carte de artimetica scrie klar ca un numar prim ieste un numar care se divide egzakt trekute fics si rest nimik numa' la iel insusi (adica ca ieste cam liberal cand nu sare peste cal) si la unu' care nu trage cu tunu' ca uslamia care a saracit dea-atatea tunuri rumunia.

Un numar

care nu se poate imparti prin alt numar.

 

si

si care nu este 1 sau numarul insusi

@Catalin

Adica ala care daca-l imparti la orice alt numar da cu virgula?

tii cu PDL ... parca?!?

nu de alta dar se vede de la o posta.

"Un număr prim este un număr natural care are exact doi divizori: numărul 1 și numărul in sine."

"Un număr x este numit divizor al altui număr y, dacă y se poate scrie ca produsul dintre x și un alt număr intreg t"

Necastigator

Ai dat definitia numarului indecompozabil.

Definitie: Un numar p este prim daca pentru orice produs pe care il divide, divide macar unul din factori.

(Peoprietate: In multimea numerelor naturale orice numar prim este indecompozabil si reciproc).

Semneaza: Unul care si-a dat lucrarea de licenta in numere prime.

Cata pedanterie !

Un numar prim este un numar natural care se divide doar cu unu si cu el insushi: 1, 2, 3, 5, 7, 11, ...
Mult mai interesant, in contextul articolului, este faptul ca inca de la Euclid se shtie ca multzimea numerelor prime este...infinita.
Pasiunea acestor indivizi de a cauta numere prime cat mai mari nu e numai sportiva: este graitor pt structura lor faptul ca, dat fiind un numar prim este foarte greu sa numeshti unul mai mare ca el (pe masura ce aceste numere cresc).

si eu

sunt unul care a avut argint la nationala de mate :) asa ca lasa-ma cu lucrarea ta de diploma ca stiu si eu cum este sistemul universitare din rumanules. cata ipocrizie... imi spui tu ce e ala numar prim..

@ElyClau

Un numar x este numit divizor al altui numar y, daca y se poate scrie ca produsul dintre x si un alt numar intrg t! Mda, ...(?!)
m-ai zapacit de tot, ce mai conteaza cu cine mai tin!

 

conteaza fff mult

pt ca va dati "dastepti" cei mai intelectuali ... dar vorba aceea ... "mirositi de la o posta" a prostie.

PS: numar prim si notiunea de divizor se invata din clasa a V-a. Ai auzit de "Ciurul lui Eratostene"?!?

Frequently given answers:

Ce bine-ți stă ție făcand pe 'teligentul...

daca e vorba de matematica atunci

"sunt necesare 8.713 coli, respectiv peste 87 topuri hartie de xerox " ??
Un top de hartie are 500 de coli , deci 1000 de pagini .Ar fi necesare aproape 9 topuri de hartie .
In rest , o stire fara valoare . Maine vor gasi un numar prim cu mai multe cifre . Asemenea numere nu au nici o semnificatie , depasesc cu mult numarul de atomi din Univers .

 

ai fi surprins..

..sa afli ca nici macar nu se apropie de numarul maxim de atomi din univers.

altul care vorbeste prostii

daca dai o cautare pe Google afli ca "se considera ca numarul atomilor existenti in Univers este cuprins intre 4x10 la puterea 79 si 10 la puterea 81 " , adica , pe intelesul tau , un numar care se scrie cu maxim 82 de cifre . Pana la 17.425.170 mai e mult .

bre nea pitzy, ....

...sa nu stii din scoala medie de cand faceai artimetica ca nu exista "Cel mai mare numar prim este format din 17.425.170 de cifre" pentru simplul motiv ca exista un numar infinit de numere prime este o chestie cam nasoala ceea ce denota ca nu prea cam pasat de scoala. si ca tot vine vorba de numere cu un numar infinit de cifre, sa nu fi auzit tu bre nea pitzy de numele reale "pi" si "e" ?!?!?! pai astea ieste chestiki ielementare care se invata in clasilii primare!

 

@alfa23

ala este numarul de atomi din unviersul observabil !!!! asteptam pe cineva care sa ne confirme ca a vazut marginea universului si ca el NU este infinit. culcatti in banca, arogantilor

Nemaiavand coli si timp,

Curtis Cooper s-a oprit!La următoarea incercare,va
ajunge la un nr de 19 485 180 de cifre!Hai!

 

S.O.S. pentru m.omiduta !

uite , te resuscitez eu cu o problema mai umana ; Problema : un cuplu este salutat pe strada de o cunostinta comuna ;/- buna ziua , sot si sotie ; /- nu suntem sot si sotie , pentru ca soacra lui este mama mamei mele ; Intrebarea 1 : ce relatie de rudenie exista intre cele 2 persoane salutate ? ; Intrebarea 2 : problema admite solutie dubla ? ; succes ! ;

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor