Cel mai pacalit spion din toate timpurile: nume de cod "Cicero" (I)

Vineri, 09 Decembrie 2011, ora 09:20
7313 citiri
Cel mai pacalit spion din toate timpurile: nume de cod "Cicero" (I)
Foto: Arhiva

In seara de 26 octombrie 1943, un necunoscut s-a prezentat la ambasada Germaniei din capitala Turciei - tara neimplicata in razboiul care macelarea Europa.

Necunoscutul a cerut sa fie prezentat personal ambasadorului, cunoscutul von Papen, caruia se oferea sa-i vanda documente de importanta hotaratoare pentru soarta intregului razboi, in favoarea Germaniei.

Pretul tradarii: 20.000 lire sterline

Iscusitul diplomat von Papen era prea versat ca sa se expuna intr-o conversatie cu un necunoscut, dar, in acelasi timp, destul de experimentat ca sa stie ca, in materie de spionaj, nimic nu este atat de neimportant, incat sa fie neglijabil.

Secretara l-a poftit pe necunoscut intr-un elegant salon de primiri si a telefonat atasatului german Moizysch sa vina imediat la ambasada, fara explicatii.

Necunoscutul a facut fata lunga, vazand ca nu-l primeste ambasadorul, dar a prezentat oferta: detine copii - microfilme - dupa cele mai secrete documente ce trec prin seiful ambasadorului britanic. In schimbul lor, cere 20.000 lire englezesti, in niciun caz alta moneda.

Daca documentele vor da satisfactie, si el nu se indoieste de acest lucru, alte documente la zi vor fi platite cu 15.000 lire englezesti, pentru fiecare microfilm nou.

Suma era fantastica, oferta de necrezut, iar lui Moizysch i s-a parut ca tipul e nebun. Acesta i-a ghicit gandurile si a plusat sec: "Daca vi se pare mult, ma voi retrage si nu ma veti mai vedea niciodata. Marfa mea are si alti clienti" - si s-a uitat semnificativ pe fereastra, in directia ambasadei URSS.

Surprinzator Berlinul accepta jocul

Urma sa telefoneze la 30 ocombrie, prezentandu-se cifrat "Pierre". Daca Moizysch va avea banii asupra lui, ii va raspunde cifrat "am primit scrisoarea" si se vor intalni in garajul ambasadei, unde tranzactia se va face cash.

Necunoscutul nu si-a dezvaluit identitatea, dar a recunoscut ca este valet la ambasada britanica si ca ar fi o mare greseala din partea Germaniei sa faca investigatii in curtea inamicului.

Ambasadorul von Papen l-a informat telegrafic pe ministrul de Externe von Ribbentrop, insistand pe termenul irevocabil 30 octombrie. Suma era enorma, oferta indoielnica, asa ca ambasadorul nu se astepta la un acord de la Berlin.

Totusi, in seara de 29 octombrie, s-a pomenit cu o telegrama fulger: "Acceptati oferta valetului britanic. Suma va sosi cu un curier special la 30 octombrie dimineata".

Suma a sosit si, in aceeasi seara, atasatul Moizysch a primit un telefon: "Sunt Pierre. Ati primit scrisoarea mea?".

Incredibil, dar adevarat

Noaptea, in garajul ambasadei, "Pierre" a luat banii, i-a numarat atent, iar Moizysch a primit doua microfilme ce trebuiau marite si copiate pe hartie.

Valetul s-a facut nevazut, dupa ce a reamintit ca va mai telefona cand va avea noi documente. Se va recomanda tot "Pierre", se vor intalni in acelasi loc si va incasa numai 15.000 lire.

Toata noaptera, Moizysch n-a facut altceva, decat sa mareasca si sa copieze microfilmele primite. Ceea ce vedea, era uluitor: cele mai stricte secrete politice si militare ale dusmanului, documente de necrezut, se aflau in mainile lui.

Atasatul nu era un novice si i-a fost usor sa se convinga pe loc ca primise copii dupa documente autentice.

Acolo, apareau negru pe alb secretele strategiei militare ale aliatilor, planuri de lupta, detalii privind conferinta secreta de la Moscova, summit-ul de la Teheran, corespondenta de varf intre Washington, Londra si Moscova. Toate circulau prin Ankara.

Ambasadorul von Papen a exclamat: "Fantastic! Incredibil" si i-a cerut lui Moizysch sa afle identitatea valetului. Dupa ce s-a convins ca asa ceva este imposibil, a hotarat sa-i dea un nume de cod, la care se va referi ori de cate ori va discuta la Berlin despre aceasta afacere.

Secretele inamicului puse pe tava

Numele ales a fost "Cicero". Von Papen a comunicat rezultatele superiorilor de la Berlin, strecurand cu subtilitate ca meritele ii apartin exclusiv atasatului, intrucat el, ca ambasador, nu s-ar baga intr-o afacere dubioasa de spionaj.

A fost inspirat. Berlinul nu l-a mai deranjat pe ambasador si a luat legatura direct cu Moizysch. Acesta urma sa primeasca urmatoarele transe de documente, sa le plateasca si sa le transmita la Berlin.

Din acel moment, cele mai secrete documente ale inamicului, toate planurile lui militare si intentiile diplomatice erau, la discretie, pe masa potentatilor de la Berlin.

Ce a facut Berlinul cu pretioasele informatii este mai mult decat uluitor. Nu ratati numarul de maine, cand doar citind Ziare.com, veti putea afla continuarea acestei fascinante aventuri.

România, lovitură răsunătoare la Bruxelles: Ar putea primi funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu important SURSE
România, lovitură răsunătoare la Bruxelles: Ar putea primi funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu important SURSE
Președinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe marți, 17 septembrie, componența noii sale echipe în instituția europeană. România ar urma să primească o funcție...
Scandal privind semnăturile Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale. SOS România acuză atacuri absurde la adresa partidului
Scandal privind semnăturile Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale. SOS România acuză atacuri absurde la adresa partidului
Biroul Electoral Central (BEC) ar fi sesizat Parchetul General după ce un membru SOS România a reclamat existența unor semnături false printre cele pentru alegerile prezidențiale. Eurodeputata...
#spion Cicero, #spionaj Ankara, #spionaj ambasada, #spioni ambasada ANglia , #documentar
  1. Trump dă vina pe Joe Biden și Kamala Harris după noua tentativă de asasinat. „Gloanţele zboară şi situaţia se va înrăutăţi”
  2. Ryan Root, anchetat pentru tentativă de asasinat asupra lui Trump, nu a tras niciodată cu o armă
  3. Părinții ar putea lua toate deciziile din școli, ignorând părerea profesorilor. Cum s-a ajuns la asta
  4. Cazul Sf. Pantelimon. Rafila: "Ceea ce s-a întâmplat ține de comunicare. Pacientul trebuie să știe ce i se întâmplă"
  5. Veste tristă pentru jurnalismul românesc: a murit Dragoș Tăbăran, un expert al știrilor externe
  6. Un bărbat şi o femeie sunt cercetaţi pentru contrabandă după ce polițiștii au găsit acasă sute de mii de țigări și o tonă de alcool
  7. Cum explică Arafat de ce nu se trimit mesaje RO-Alert la cutremure. "Mai degrabă inducem panică"
  8. Rapperul american P. Diddy a fost arestat la New York. El este acuzat de agresiune sexuală
  9. Militarii în rezervă şi poliţiştii de penitenciare protestează la sediile PSD și PNL după o "strategie politică ieftină de tergiversare"
  10. Blinken va merge în Egipt pentru discuții ce vizează eforturile de încetare a focului în Gaza. Cu cine se va întâlni secretarul de stat american