Ziare.com

23 August 1944 in paginile presei mondiale contemporane (I) - Documentar

Miercuri, 22 August 2012, ora 23:49

   

23 August 1944 in paginile presei mondiale contemporane (I) - Documentar
Evenimentul de la 23 august 1944 a fost amplu prezentat si in presa internationala a vremii. Revista Magazin Istoric din august 1976 prezinta cateva extrase din ziarele vremii.

Este vorba despre extrase din presa elvetiana si turca, dar si rezultatul unui "studiu facut la sfarsitul anului trecut (1975 - n. red.) in arhiva cotidianului L'Osservatore Romano (Organul oficial de presa al Vaticanului - explicatie "Magazin Istoric")".

Ziarul catolic despre evenimentele politice din Romania lui '44

"Intre 25 august - 25 septembrie 1944, ziarul catolic a publicat 20 de informatii, comentarii, articole despre evolutia Romaniei dupa 23 august 1944, privita, desigur, din punctual de vedere al Vaticanului.

Vineri, 25 august, L'Osservatore Romano consacra principala sa rubrica, Perspective, din prima pagina, trecerii Romaniei in coalitia Natiunilor Unite, subliniind ca "aceasta continuare a luptei comune alaturi de Aliati pune capat pe neasteptate situatiei in care s-a aflat Romania dupa pierderile teritoriale pe care le-a suferit in 1940 si care si-a gasit corespondentul intern in socul dictaturii lui Antonescu." ("Noi relatari despre 23 August 1944 in paginile presei mondiale", Magazin Istoric, numarul 8 din august 1976, pagina 9).

Cotidianul catolic prezinta si "dramaticele evenimente ale venirii la putere ale Garzii de Fier si a lui Antonescu, ca si de starea de izolare internationala prin care Romania a cazut sub dominatia puterilor Axei si in primul rand a Germaniei hitleriste".

"La 25 august, oficiosul Vaticanului anunta intr-o stire ampla formarea noului govern si "mobilizarea tuturor fortelor natiunii pentru a lupta alaturi de armatele aliate".

In ziua de 26 august, la rubrica "Noutati internationale", patru lungi relatari aveau ca subiect Romania. Erau reproduse lungi pasaje din proclamatia regala in care se afirma hotararea poporului roman de a-si lua soarta in propriile maini, de a-si apara independenta nationala si de a lupta alaturi de Aliati pentru eliberarea intregului teritoriu al Transilvaniei". (Idem, paginile 9-10).

Ziarul de la Roma reproducea comunicatul agentiei de presa oficiale germane D.N.B., care, anuntand intreruperea oricaror comunicatii intre Berlin si Bucuresti, facea un apel disperat la organizarea unei lovituri de stat contra "noului govern, in realitate condus de comunisti".

In data de 27 august, in ziarul Vaticanului aparea un comunicat, intitulat "Situatia diferitelor fronturi", in care era anuntata bombardarea Bucurestiului de catre avioanele germane. Se releva o stire oficiala din surse sovietice despre prierderile germane pe frontal romanesc. Este vorba despre 205.400 morti, raniti, disparuti, dupa cinci zile de lupte - stirea se referea la dezvoltarea ofensivei sovietice inceputa la 20 august in sectorul Iasi-Chisinau de fronturile II si III ucrainiene si care a avansat cu maxima rapiditate.

"In zilele si saptamanile urmatoare, organul de presa al Vaticanului s-a referit la tratativele si conventia de armistitiu de la Moscova si la desfasurarea operatiilor militare romano-sovietice impotriva ocupantilor hitleristi si hortysti.

La 19 septembrie 1944, L'Osservatore Romano transmitea o stire din Bucuresti despre declaratia ministrului de Externe roman privind "dorinta profunda a Romaniei de a trai in cele mai bune raporturi cu poporul rus, de a nu mai permite ca relatiile cu Uniunea Sovietica sa fie tulburate si de a realiza o reala colaborare cu Anglia si SUA, Franta si celelalte natiuni unite in opera de reconstruire a lumii". (Idem, pagina 10).

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5313 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Istoria e scrisa de invingatori intotdeauna....

Ce bine ar fi fost sa fi vorbit limba germana acum: nu numai ca am fi fost la un nivel superior din punct de vedere social si economic, dar am fi vazut comunishti, tzigani, ji-dani si homosexuali numai la muzeul ......
Istoria ne-a facut sa invatzam limba rusa si sa avem politicieni ca Iliescu, Ponta si Antonescu....

 

 

23 August...

De aici ni se trag toate necazurile , am tradat, acum trebuie sa platim . Italienii au stat in banca lor si acum nu au treaba . Daca am semnat un tratat trebuia respectat , dar comunistii ne-au bagat la sapa de lemn inca 45 de ani prin intoarcerea armelor si fraternizand cu rusnacii .

 

 

Vad ca numai in perspectiva istorica stii sa vezi mai Patrulic

...pe cand in privinta comunistilor instalati acum la putere in Romania ai numai cuvinte de lauda!
Asta se cheama IQminim Patrulica, iei de bun ce au gandit altii in ultimii 70 de ani dar cand e vorba sa pricepi ceva singur in legatura cu prezentul, ramai blocat.
Da' las ca o sa ai si tu o opinie despre asta peste vreo 20 de ani, daca te tine Dumnezeu pana atunci!

 

 

Cum ar fi aratat harta Romaniei daca nu faceau insu(e)rectie?

Astept istoricii, analistii etc sa fie realisti

 

 

Asteapta istoricii, analistii, pe cine vrei tu...

...dar pe Etc nuuuu, ca are pe umeri un felinar de Halloween!

 

 

Punct de vedere pertinent!

Felicitari!

 

 

"guvern nou, in realitate condus de comunisti".

cata dreptate au avut!

 

 

Goym esti , goym ramii.

..

 

 

vad asa cum vad

dupa unii bine, dupa altii rau, care din ei au dreptate, asta se va vedea - vorba ta - din perspectiva istorica. Deocamdata mucles, ca n-au trecut 50 de ani iar rezultatele netrisate le vom vedea la alegerile din toamna, cand viteazul base o sa tipe cat l-or tine rarunchii "hai cu toti la vot". Atunci vom vedea cati l-au vrut cu adevarat si cat a castigat furand voturile indiferentilor.
Ca a furat voturile indiferentilor, asta desigur ca intelege si unul ca tine.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor