Ziare.com

23 august 1944 - momentul extraordinar care a dus la supravietuirea Romaniei (Opinia istoricilor)

Sambata, 23 August 2014, ora 15:53

   

23 august 1944 - momentul extraordinar care a dus la supravietuirea Romaniei (Opinia istoricilor)
Proclamatia catre tara a Regelui Mihai I din 23 august 1944 este considerata de istoricii Georgeta Filitti, Dan Berindei, Zoe Petre si Adrian Majuru, la 70 de ani de la eveniment, "un fapt extraordinar", care a scurtat cu sase luni Al Doilea Razboi Mondial si a dus la supravietuirea Romaniei.

Istoricii Georgeta Filitti, Dan Berindei, Zoe Petre si Adrian Majuru au vorbit, pentru agentia MEDIAFAX, despre semnificatia zilei de 23 august si despre modul in care acest moment este vazut in prezent de romani.

"E greu de spus ca aceasta zi isi va fi pastrat semnificatia, mai ales ca regimul comunist a avut grija in permanenta sa-i deturneze intelesul si din ceea ce a fost o hotarare exceptionala a tanarului monarh Mihai I, de a intoarce frontul, gest apreciat in primul rand de americani, a fi scurtat cu jumatate de an Al Doilea Razboi Mondial, acest gest extraordinar a fost deturnat si preluat de autoritatile comuniste, care, in functie de pretuirea sau de aruncarea in umbra a unei capetenii comuniste, i-au ridicat pe unii si pe altii.

Daca ne amintim, la inceput, printre cei care s-au aflat relativ aproape de Majestatea Sa, sigur au ajuns sa fie si cativa comunisti. Pe urma acestia au fost inlaturati si atunci era un gest al clasei muncitoare si al partidului comunist. Aceasta deturnare a intelesului actului de la 23 august sa stiti ca ne demonetizeaza si in ochii opiniei publice internationale.

Ramane ca un gest extraordinar, o participare exceptionala a Romaniei si trebuie sa amintim ca, la ora actuala, Regele Mihai este singurul conducator de stat supravietuitor din timpul razboiului si cred ca a venit momentul ca natiunea romana sa se intoarca cu respect catre Majestatea Sa si sa ne amintim ca, in acele vremuri imposibile, acest monarh tanar a pus inaintea intereselor monarhiei, inaintea intereselor din dreapta, in stanga, marunte, interesele poporului roman", a declarat Georgeta Filitti, pentru MEDIAFAX.

Ea a spus ca, in prezent, sunt cateva probleme care depasesc semnificatia zilei de 23 august. "In sensul ca istoria nu stiu cum s-a facut, fie ca a fost prost predata in facultati si in licee, fie ca a avut o soarta vitrega. Oricum, nu mai este o materie agreata si e perceputa doar ca o insirare neghioaba de date. Or, in momentul cand eu imi cunosc istoria tarii, sa stiti ca sunt un om mai puternic.

Si asa cum trebuie sa stiu cateva repere, sa stiu ce s-a intamplat la 1600, sa stiu ce s-a intamplat la 1859, la 1918, tot asa trebuie sa stiu cu adevarat ce s-a intamplat la 23 august si in sensul acesta voi, toate sistemele acestea de mass-media, aveti o obligatie patriotica, nationala, sa promovati in mod corect, dincolo de interpretari, ca a fost asta, ca a fost alta, ca rusii au facut, ca frontul se apropia de noi, ca nemtii isi pierdusera suflul, ca maresalul Antonescu s-a incapatanat pana in ultima clipa sa mearga alaturi de Hitler, ramane un fapt extraordinar, si anume Romania a reusit sa se desprinda din aceasta alianta oarecum silnica cu Reich-ul si in felul acesta a determinat soarta razboiului aici, in sud-estul Europei. Si lucrul este extraordinar", a spus Georgeta Filitti.

Aceasta a mai spus ca tinerii pot sa invete cateva lucruri elementare, prin intermediul catorva pastile de istorie, care se pot transmite placut, agreabil, de istorici care isi cunosc meseria si care raman obiectivi fata de evenimentele istorice.

Daca nu era 23 august, am fi fost supusi unei ocupatii militare extrem de dure

Pe de alta parte, academicianul Dan Berindei considera ca ziua de 23 august continua sa isi pastreze semnificatia chiar si la 70 de ani de la acest eveniment.

"Daca n-ar fi fost 23 august, am fi fost supusi unei ocupatii militare extrem de dure, care ar fi grabit ritmul instaurarii sistemului caruia i-am fost prizonieri o jumatate de veac. Aceasta din punct de vedere romanesc. Iar, din punct de vedere al insemnatatii in istoria universala, este un lucru cert ca aceasta rasturnare din Romania a slabit in general apararea germana si a dus la grabirea sfarsitului razboiului in ansamblu. Aceasta e insemnatatea, sigur ca consecintele au fost cele pe care le stim, dar erau niste consecinte inevitabile", a declarat istoricul Dan Berindei, pentru MEDIAFAX.

Academicianul a precizat ca, daca nu ar fi fost 23 august 1944, situatia ar fi fost cu mult mai rea. "Nici nu stim daca am mai fi vorbit acum la telefon. Asta e realitatea. Din pacate, istoria nu se croieste dupa dorintele oamenilor si isi urmeaza un curs inevitabil, determinat de foarte multi factori. Asa ca a fost o solutie, daca vreti, de salvare, dar oricum a dus la supravietuirea Romaniei. Asta este lucrul cel mai important", a mai spus Dan Berindei.

23 august ramane o zi extrem de importanta in istoria Romaniei si in istoria Europei

La randul sau, istoricul Zoe Petre a declarat, pentru MEDIAFAX, ca ziua de 23 august 1944 ramane o zi extrem de importanta in istoria Romaniei si in istoria Europei.

"In ultimii 25 de ani, marea majoritate a istoricilor din Romania au pledat pentru ideea ca ziua de 23 august, armistitiul din 1944, ramane o zi extrem de importanta in istoria Romaniei si in istoria Europei, indiferent de faptul ca, pe parcurs, a fost confiscata, arestata, reinterpretata in felurite moduri de regimul comunist. La 23 august 1944, Romania a iesit din alianta cu Germania, a intors armele impotriva fostilor aliati si a contribuit, in mod foarte semnificativ, la grabirea victoriei in Al Doilea Razboi Mondial", a spus Zoe Petre.

In ceea ce priveste semnificatia acestei zile si cat de mult cunosc romanii istoria tarii, Zoe Petre a spus ca depinde care este publicul caruia ne adresam. "Persoanele cultivate, si nu neaparat cei de varsta mea, stiu foarte bine despre ce e vorba. Au invatat la istorie, au aflat si de la televiziuni, care au facut tot timpul emisiunii interesante pe tema asta. Persoanele mai putin cultivate ma tem ca nici inainte nu stiau prea bine", a spus istoricul.

Zoe Petre a mai spus ca tinerii sunt invatati sa minimalizeze materiile care nu le servesc la admiterea la facultate si astfel istoria este, intr-un fel, ignorata. "Tinerii de azi stiu prea putina istorie, printre altele pentru ca istorie se face mult mai putina in scoli, dar si pentru ca ei sunt invatati si de parinti si de o parte dintre profesori sa minimalizeze materiile care nu le servesc la admiterea la facultate si din cauza asta istoria este tinuta mai Cenusareasa, impreuna cu literatura, cu alte lucruri - elemente fundamentale in educatia civica a unei persoane, dar care nu sunt suficient de valorizate in constiinta contemporana", a spus Zoe Petre.

23 august a fost una dintre schimbarile majore ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial

Si istoricul Adrian Majuru considera ca ziua de 23 august 1944 reprezinta un eveniment major in istoria Romaniei, fiind unul dintre putinele momente cand au fost luate decizii intr-un termen "teribil de scurt", dar avand consecinte pentru cel putin trei-patru generatii.

"Un eveniment major din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, circumstantiat de desfasurarea Frontului de Est in zona de operatiuni din preajma Romaniei. Patrunderea armatei sovietice in nordul Moldovei si in zona orasului Iasi au determinat factorii politici decizionali sa faca o alegere, pe care o proiectasera catre finalul lunii august.

A fost hotarata ziua de 23 august numai ca urmare a deciziei maresalului Ion Antonescu de a pleca in zona frontului, mai devreme decat planificarea initiala. 23 august a fost una dintre schimbarile majore ale celui de-Al Doilea Razboi Mondial, intrarea Romaniei in razboi impotriva Germaniei scurtand desfasurarea razboiului cu cel putin sase luni, permitand intrarea trupelor sovietice in Balcani si spre Europa Centrala.

Pentru Romania a fost o incercare de maxima importanta de a reveni la o guvernare democratica prin monarhia constitutionala. Insa, din nou, circumstantele politice din ansamblul Europei au oprit acest curs, trei ani mai tarziu", a declarat istoricul Adrian Majuru, pentru MEDIAFAX.

Adrian Majuru a vorbit si despre modul in care tinerii de astazi percep semnificatia acestei zile.

"PCR nu a avut niciun rol in desfasurarea evenimentelor din 23 august. A fost impins in fata de trupele sovietice care ocupau tara. Ziarul Scanteia aparea in acelasi timp (cu sediul social intr-un apartament de bloc), avand un editorial semnat de tanarul locotenent Nicolae Ceausescu, cu un apel pentru lupta sustinuta in numele democratiei. Ceausescu are o fotografie portret, imbracat fiind in uniforma militara.

Majoritatea generatiilor active leaga aceasta zi de partidul comunist, care si-a insusit propagandistic iesirea Romaniei dintre Puterile Axei. Tinerii probabil ca au legat aceasta zi de acelasi fenomen ideologic. Ceea ce este important sa se stie este faptul ca 23 august a fost unul dintre putinele momente din istoria Romaniei cand au fost luate decizii intr-un termen teribil de scurt, dar avand consecinte pentru cel putin trei-patru generatii", a spus Adrian Majuru.

Istoricul a mai afirmat ca percepe aceasta zi ca "o reactie in fata unei situatii de criza".

"Desigur, atunci cand timpul se comprima si trebuie sa faci o alegere, chiar si consultativa, cum a si fost pe 23 august, nu poti elimina in intregime doza de subiectiv, dar care poate fi filtrata de actiunea ferma si imediata. Reactia era de a salva fiinta natiunii romane de a deveni o gubernie a Rusiei Sovietice si chiar de ciuntire a teritoriului national in favoarea Rusiei, care ar fi vrut intreaga Moldova.

Daca avem astazi Romania pe care o vedem pe harta, cu pericolul de a o pierde absurd la masa verde a politicii de compromis dusa de un guvern de stanga, de provenienta comunista, ei bine, aceasta Romanie o datoram si decidentilor zilei de 23 august 1944", a mai spus Adrian Majuru.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 8234 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
28 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Regele a procedat corect.

Nu era cazul sa ne distrugem noi tara numai ca sa protejam Germania de invazia rusa. In fond, nemtii au fost vinovati pentru WW2, iar Mihai nu avea de unde sa stie in 1944 ca occidentalii ii vor permite lui Stalin sa ne transforme intr-o satrapie comunista, el si-a inchipuit ca vom avea o soarta ca a Finlandei dupa razboi.

 

 

Istoria nu poate fi judecata corect prin prisma viitorului, acum

cunoscut. Masina Timpului nu era inca inventata.
Istoria poate fi descrisa de catre istorici care apun faptul istoric in cadrul in care s-a produs, cu toate cunostintele existente sau cunoscute la epoca evenimentului.
M-ar mira ca un tanar rege sa fi avut vederea de ansamblu si perspectiva viitorului, asa cum ne lasa comentatorii politici sa intelegem.

Evident doar cei care au trait in acea epoca si au cunoscut evenimentele, pot ajuta la caracterizarea lui 23 august ca o tradare sau ca un act de salvare nationala.
Personal, daca prin salvare nationala se intelege perioada cara a urmat dupa 1947 pina in 1989, mi se pare ca se exagereaza. Regele a fost multumit de catre Stalin, i s-a permis sa umple un tren cu de toate, si sa emigreze in Occident cu tata familia, si prietenii...
In opinia mea personala, mai bine Romania isi mentinea alianta impotriva Comunistilor, pina la capat, cu onoare! 40 de ani de sclavie si pervertirea sufletului natiunii sint un pret insuportabil, in ziua de astazi.
Constatati ca nici astazi, comunistii si socialistii moderni nu au renuntat la opera lor de distrugere.

 

 

Rezultatul final.

Ca in tot ce intreprinde cineva,oricine ar fi rege sau mujic,rezultatul final conteaza.
Declaratzia fostului rege,a fost o declaratzie de capitulare neconditzionata.
La palat in ziua de 23 August a aratat declaratzia maresalului si lui Mihai (Ica) Antonescu si le-a cerut sa semneze.Maresalul:-"Eu nu semnez asa ceva.Dumneata domnule prim ministru semnezi"?.-"Nu pot sa semnez astfel de declaratzie".
P.S.Regele era deja in posesia telegramei de la Stokholm in care rusii acceptau conditziile de armistitziu cerute de maresal.Nu le-a aratat celor 2 Antonesti."Daca maresalul incheie armistitziul ramanem sub papuc".
Fostul rege era imbufnat pe maresal pentru ca nu i-se adresa cu majestate.Se adresa cu "maria ta".Mihaitza nu stia ca in felul asta era pus in rand cu alte "Marii":genul Stefan,Mircea,Vlad,Mihai(cel Brav).Nici nu merita atata onoare.
Rezultatul final al capitularii neconditzionate;Razboiul scurtat cu circa 6 luni.Romania al 4-lea contribuitor in lupta spre vest.Dar...Romania pe lista neagra a agresorilor si a invinsilor.Cu consecintzele economice dezastruoase.
Istorie nefardata,nemanipulata.

 

 

Daca am fi ramas cu germanii in '44

azi n-am fi ascultat pe toate strazile "Gutza".

 

 

23 August impilare ne-a adus ! 23 August saracie ne-a adus.

23 August inchisoare ne-a adus .
23 August comunismul ne-a adus
23 August dezbinare ne-a adus
23 August CAP-uri ne-a aduc
23 August securitate ne-a adus

 

 

Ca la noi la nimeni !

Dacă și trădarea poate fi considerată un fapt remarcabil atunci istoricii noștri au dreptate.Orice comentariu este de prisos.

 

 

WW2 a fost un razboi fantastic, colosal

stirnit si mentinut timp de 6 ani de o ambitie si o forta ridicata din criza si anarhie. A trebuit o rezistenta teribila din partea aviatiei britanice (si Canalul Minecii), un teritoriu imens peste o tara care inca nu-si dezvoltase o infrastructura (nu prea multe drumuri si cai ferate in Rusia pe care germanii sa-si asigure logistica) si care si-a gasit ajutorul si la vitregia iernii, si potentialul industrial (sprijinit si de resurse in comparatie cu Germania)fantastic al Americii, ca balanta puterii in razboiul european sa fie in final in defavoarea Germaniei. Unde eram noi? La mijloc, prinsi cu usa de un pact al diavolului intre nemti si rusi. Caci daca erau doar rusii cu siguranta nu ar fi trecut Nistru prea usor. Intimpinau rezistenta cum a fost cazul in Finlanda. Am fost victima din doua parti, nu chiar la fel ca Polonia (care probabil avea un potential militar si industrial mai bun decit Romania), dar mai prezentam si interes pentru Germania cu petrolul nostru. N-am fost ocupati dar ne-au fortat mina bagindu-ne la mijloc. Anglia si Franta erau prea departe si prea sovaielnici pentru un sprijin, Rusia ne era un inamic istoric si in plus comunista, Bulgarii aveau resentimnte dupa razboiul balcanic, de Ungaria nu mai vorbim, deci fara alt sprijin cum sa alegi intre o Germanie cu un potential militar si industrial imens, si o Rusie, care se baza doar pe carne de tun si marimea teritoriului. Potentialul tehnic al Rusiei vine un pic mai tirziu cu imensul ajutor din partea vestului, convoaiele din Atlanticul de Nord si mai tirziu reorganizarea industriala proprie. Iar neutralitatea cu ce sa o sprijini?
Daca Romania era o putere industriala capabila sa-si asigure tehnica poate alta era istoria Romaniei. Dar noi sintem "un popor pasnic, care n-a dus niciodat un razboi de cucerire", pe noi ne "iubeste riul, ramul". "Romanul e frate cu codrul"... l-a cita padure s-a taiat in ultimii 25 de ani nici frate nu mai avem... Astazi sintem prinsi intre o America in declin, si vestul ce nu reuseste sa faca un front comun, si o Rusie care cauta sa-si recladeasca identitea. Ne bazam pe o alianta ce ne-a impus reducerea efectivelor si nu ne face o oferta rezonabila de tehnica (suedezii sint neutrii, nu putem sa ne incurcam cu ei) si ne umflam muschii cu o mina de avioane luate la mina a doua, un submarin de provenienta sovietica (abia readus un stare de functionare) si mecanizate furnizate cu tiriita de o industrie proprie tinuta in batista. Iar cind un om isi asuma raspunderea unui gest politic noi toti ceilalti il tragem inapoi la fundul cazanului.
Ar trebui sa ne regindim interesele si aliatii, si probabil o alianta economica si militara a tarilor central europene nu-i chiar o idee rea. Caci istoria se repeta, si-ar fi bine sa nu ne prinda iar cum ne prinde fiecare iarna, nepregatiti.
INDUSTRIA si retehnologizarea ar trebuie sa fie primul obiectiv, cu sau fara acordul vesticilor si finantistilor.

 

 

Daca nici unguri nu au primjit"glonhtul" cum eu

....din teritoriul romanesc cedat Ungariei de catre Hitler cu binecuvantarea lui Mihaita, romanul, cum sa fi primit eu glont ?

Nu vreau bondarii sa-mi bazaaie la urechi. !

 

 

Eu am simtit pe pielea propie ce a insemnat actul de la 23 Augus !

Eu am trait istaria si nu o comentez ca niste ciraci injectati cu comunism in sange.
Sa taca ciraci, nu mai e timpulo lor !

 

 

nu putem gindi simplist

Nu avem certitudinea ca daca am fi ramas cu nemtii in final n-am fi fost ocupati de rusi. Razboiul era pierdut din start. A fost un pariu prea greu pentru Hitler. Prea multi de "daca" in calculele lui. A inceput "glorios" cu blitzkrieg peste tari nu prea puternice (oricum Plonia a fost invadata din doua parti, sa nu uitam ca si rusii au stirnit razboiul) si peste o Franta prea increzatoare in Linia Maginot si pe urma au aparut o serie de "daca". Daca Anglia intra in razboi, a urmat batalia Angliei, pierduta. Daca Italia si-a urmat ambitiile de tara cuceritoare, Germania s-a vazut obligata sa-i apere dosul. Daca rusii meritau cuceriti iti trebuiau aliati pe masura sa poti acoperi un teritoriu imens (noi n-am avut sprijinul tehnic necesar pentru amentine frontul). Daca Stalingradul ar fi fost cucerit, aveau petrol mai mult decit necesar pentru toate mecanizatele si avioanele lor. Daca Leningradul era cucerit, era o buna poarta de acces pentru logistica, daca Moscova era cucerita probabil moralul rusilor era distrus si accesul catre Urali era deschis, daca...americanii stateau in izolarea lor initiala, tot IMENSUL ajutor (pe bani) catre Anglia si Rusia n-ar fi existat, un alt front probabil n-ar fi existat in Europa. In final rusii nu intrau in Moldova, poate altceva se intimpla pe 23 August. Caci la 23 August eram inca sub focul americanilor (Serbanescu, asul no 2 al aviatiei romanesti a fost doborit pe 18 august, de americanii care se intorceau din raidul lor "in pendul", adica catre rusi bombardau Ploiestiul, la rusi alimentau, la intoarce bombardau Galatiul si Bucuresti) si tavalugul rusesc deja se apropia de Focsani.
90% din ofiterii bulgari au fost impuscati de "eliberatorii" rusi. Primii ofiteri cautati si vinati la noi au fost submaristii si Agarici (cel care "baga spaima in bolsevici" la Constanta si care a murit batrin in anonimat prin anii '70 mi se pare). Asa ca..., am intrat cu nemtii, nu vad ce cistig am fi avut daca intram alaturi de rusi (mai ales ca i-am ajutat pe polonezii tranfugi si le-am pus la dispozitie "trenul de aur") si ne-am "salvat" luptind impotriva lor. Darul lui Stalin a fost fatada, sa nu uitam "sprijinul" rusilor, de pe margine, la Oarba de Mures.
Tot respectul pentru Majestatea sa Regele. Tinar si fara experienta, eu cred, sint convins ca vedea dincolo de schemele de anticamera, si si-a asumat o raspundere. Colosala. Tradarea fata de Antonescu? Antonescu a fost un roman patriot, un ofiter cu onoarea cuvintului dat, si o victima a momentului istoric. Probabil daca mergea cu Regele, era oricum eliminat mai tirziu de rusi. Asa ca respect pentru oamenii cu friele puterii in mina care-si asuma judecata istoriei prin gesturi hotarite, pentru tara si pentru romani. In final sa nu uitam ca monarhia romaneasca e de sorginte germana.

 

 

Romania,

de-a lungul existentei sale nici n-a avut istorici,fiindca daca avea ,azi eram o natiune demna si nu trebuia sa ne dovedim nimanui originea noastra.Atunci cand turcii,ungurii,rusii sau evreii ne scriau si dictau istoria parca era mai bine scrisa. Dar azi avem istorici super titrati,unii ka-kademicieni,ca dinu c giurescu,avidiu coriolan pecican el este artizanul manualelor de istorie alternativa,apoi lucian boia,sorin mitu si alti tradatori si falsificatori de istorie.
Daca Romania de ex. avea istorici precum Ungaria ,azi Romania era o tara demna si vestita,avand toate teritoriile fostei Dacii in componenta,dar daca Ungaria avea istorici precum Romania ,azi probabil ca nici nu era pe harta.Asta este adevarul !

 

 

DR.

De "finlandizare" ai auzit???.
Finlanda a acceptat primministru pe Uhro Kekkonen,comunist a carui surioara era "membrana" de rang inalt la Moskva la comintern si cominform (agentzie internatzionala de spionaj bolsevic).Finlanda nu putea sa aiba guvern care nu prime "blagoslovenia" Moskvei.
Si altele...si altele ....si altele in finlandizare.

 

 

grecul vorbeste de tradare

De la greci sa nu primesti nici daruri, zice o vorba.
Tradarea e data prin nastere, spune alta vorba.

E drept insa ca grecii le-au dat-o pe coaja italienior si au opus rezistenta nemtilor. Dar au avut noroc cu Churchill, altfel aveau la ora asta o baza navala ruseasca catre Dardanele. Romania a fost data in schimbul Greciei, pe un simplu servetel.

 

 

Sa nu uitam ca si Pacepa e erou pentru ziare.com...

Si multi romani....

 

 

Un lucru este clar: RUSIA NIET!

Din Rusia nu a venit niciodata nimic bun pentru Romania!

Socialismul va dispare!!!

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor