Ziare.com

A fost lovitura de stat la 23 august 1944?

Sambata, 23 August 2014, ora 08:14

   

A fost lovitura de stat la 23 august 1944?
Un post de televiziune a difuzat, joi seara, un interviu mai vechi al Regelui Mihai cu privire la evenimentele de acum 70 de ani, din 23 august 1944. Timp de patru decenii, comunistii isi asumasera meritele acestui act, desi ei avusesera, asa cum cu umor subliniaza regele, rolul celei de "a cincea roata la caruta".

Dupa '89, unor politicieni le-a convenit sa prezinte indrazneata fapta drept "lovitura de stat". Poate au gandit ca, acordand acelui act istoric un asemenea atribut, l-ar dezavantaja astfel pe rege, coborandu-l la nivelul micilor episoade politicianiste cu care sunt presarate pe ici, pe colo, paginile de istorie.

Sau poate s-au gandit sa lanseze cu aceasta ocazie ideea unor lovituri de stat pozitive, bune sa justifice si alte momente incomode din istoria noastra recenta.

Era momentul ca reporterul sa-l intrebe pe insusi autorul actului de la 23 august cum vede aceasta problema. Cu calmul sau imperturbabil si fara lux de cuvinte, Regele Mihai a respins sec ideea loviturii de stat, explicandu-si motivatia.

Problema e simpla. Suveranul era capul ostirii, conform legii. Tot conform legii, Antonescu ii era subordonat, chiar daca isi aroga cu de la sine putere depturi de comandant suprem si dispunea ca atare. In momentul cand regele si-a demis subordonatul, nu s-a produs niciun fel de lovitura de stat. Nu s-a produs nimic mai mult decat ceea ce se produce atunci cand orice sef isi destituie subalternul.

Acesta este mecanismul care a stat la baza actului de la 23 August. Fireste, odata cu Antonescu, a fost demis intregul cabinet, dar asta este o practica indeobste cunoscuta. Mai peste tot cabinetele pleaca odata cu sefii lor.

Ca prima urgenta, se impunea oprirea varsarii de sange in care sens s-a dispus imediat pe front incetarea luptelor, din ordin regal. Cu mijloacele de comunicatii din acea vreme, era insa greu sa intelegi in ce masura ordinul se respecta.

Cand stirea s-a difuzat la radio - la orele 22:00 - Hitler si-a iesit din pepeni. A dispus imediat unui general german sa intre in legatura cu generalii romani si sa-l convinga pe unul din acestia sa preia conducerea statului, in locul lui Antonescu. Raspunsul comunicat la Berlin a fost insa ca niciun general roman n-a acceptat sa faca asemenea serviciu, toti fiindu-i fideli regelui tarii.

Intre timp, tanarul rege, care nici nu implinise inca 23 de ani, a organizat imediat numirea noului guvern. Neputand contacta pe loc personalitati politice, a numit in guvern personalitati din aparatul Casei Regale, avand grija insa sa nu-i uite nici pe sefii de partide care lipseau.

A fost numit prim-ministru generalul Constantin Sanatescu, seful Casei Regale. Acesta, imediat ce a primit Decretul Regal de numire, dactilografiat intr-un singur exemplar si semnat de Suveran, a iesit cu el din Palat si s-a deplasat pe jos la Statul Major al Armatei, din stada Stirbei Voda.

Trebuia sa comunice ostirii cele hotarate, iar raspunsul urma sa constituie proba de foc a disciplinei pe care regele conta din partea armatei romane.

Seful statului major fiind plecat pe front, noul premier a fost primit de adjunctul acestuia, care, asa cum consemneaza Sanatescu in memoriile sale, citind decretul regal, a luat pozitia de drepti si a raportat militareste: "Domnule Prim Ministru, sunt la ordinele dumneavoastra".

Proba de foc reusise, armata dadea dovada de disciplina si respecta hotararea regala, asa cum este normal. Era poate cea mai clara dovada ca se produsese un act administrativ dispus de seful statului si nu o "lovitura de stat", sintagma cu care anumiti comentatori au incercat uneori sa discrediteze fapta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11518 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Deleanu.

Ce a zis Molotov are o semnificatzie secundara.
Capitularea si tradarea au semnificatzia esentziala pentru 23 August 1944.

 

 

Romania tradata

Romania nu era o insula ca Anglia si era inconjurata de dusmani care erau mai puternici decat ea.Nu avea aliati pe care se putea baza.Vezi ce au patit Cehoslovacia si mai ales Polonia pentru care aliatii occidentali nu au miscat un deget.Romania nu putea sa ramana neutra si nu putea avea decat un singur aliat:Germania nazista;a refuzat acasta alianta crezand in ajutorul iluzoriu al occidentului pana in ultima clipa adica pana cand a fost prea traziu in 1940 cand Germania si Rusia au rupt parti importante din trupul Romaniei(independenta tarii pe care a icercat-o Carol alII-lea s-a dovedit o iluzie).In 1940 Romania nu era pregatita de razboi fiind slab inarmata si nu avea aliati fapt de care au profitat Hitler si Stalin.O alianta cu Germania inca din 1936 era mult mai utila pentru independenta Romaniei dar nu este sigur ca ne-ar fi scutit de intrarea in razboi contra rusilor.O politica de independenta ar fi fost posibila in cazul inarmarii masive inca din anul 1930;ar fi fost posibila inarmarea prin cumpararea de material militar din Anglia,SUA etc.si construirea de fabrici cu profil militar in tara(in special cu tehnologie de import).Trebuia acordata importanta primordiala tancurilor si aviatiei(de vanatoare).Aveam ceva resurse putand sa folosim tezaurul tarii.In cazul rezistentei la predarea Basarabiei este posibil ca Germania sa fi intervenit ocupand toata Romania stiind ca petrolul romanesc era esential pentru industria sa.
In 1941 la atacarea Rusiei insasi Germania nu era pregetit-a pentru un razboi de asemenea amploare,Romania a fost tarat-a in acasta lupta total nepregatit-a si a avut un ajutor in echipament militar insuficient din partea Germaniei.Maresalul Antonescu a avut un comportament onorabil in acest razboi si nu cred ca ar fi putut fi altcineva mai bun ca el.Este exagerat sa fie considerat criminal de razboi desi au exista unele fapte care sunt discutabile(progromul de la Iasi,represaliile de la Odessa).
in august 1944 cred ca regele Mihai I trebuia sa faca un Consiliu de coroana la care sa participe si Maresalul Antonescu si principalii comandanti militari iar de comun acord sa se hotarasca scoaterea tarii din razboi prin Armistitiul cu Rusia;nu cred ca Maresalul ar fi refuzat ci ar fi inceput tratative cu rusii si ar fi obtinut conditii mai bune la predarea armatei romane.Armistitiul trebuia negociat si cel mai indreptatit sa o faca era tot Maresalul Antonescu fata de care Stalin avea respect.Predarea armatei a fost un act pripit de care rusii au profitat luind multi prizonieri (pe care i-au trimis in Siberia)pana la semnarea actului de armistitiu la 12 sept.1944.
Actul de la 23 august poate fi considerat si o tradare dar fata de Germania,in Romania Regele avea dreptul sa destituie Guvernul si pe subordonatii sai conform Constitutiei.Predarea Maresalului comunistilor a fost o greseala si o razbunare a juvenilului Rege si mai ales a consilierilor sai.Rusii ar fi ocupat Romania si ar fi ajuns la Bucuresti in toamna anului 1944.

 

 

Fapta si rasplata: regele i-a raspuns lui Hitler cu aceeasi moneda

La 23 august 1939 nazistii au vandut Romania sovieticilor - La 23 august 1944 romanii au dat nazistilor o lovitura decisiva care a condus la prabusirea rapida a acestui regim - Germanii sa nu uite niciodata aceasta lectie a istoriei - Hitler a fost o secatura lipsita de onoare, un om de nimic care si-a tradat aliatii si i-a vandut comunistilor

 

 

e complet diferit

la 23 august 1944 regele a schimbat prim-ministrul pe care tot el il numise, nu pare deloc o lovitura de stat
politica externa s-a schimbat, se poate spune ca i-a tradat pe nemti, dar romanii nu au fost tradati
cat despre 22 dec 1989... acelasi lucru ca la kiev
dar la kiev ce a fost?

 

 

A fost lovitura de stat la 23 august 1944?

Da' in decembrie '89?

 

 

A fost tradare !

Inainte de semnarea actului de tradare de la 23 aug 1944,maresalul Antonescu participase la tratatele de la cairo si stockolm,unde cu diplomatia lui ii convinsese pe aliatii rusiei si americii sub ce forma Romania urma sa se alature lor.
In primul rand, Antonescu accepta iesirea din razboi cu conditia sa nu luptam contra germaniei pe teritoriul romaniei,iar germania sa fie lasata sa se regtraga din romania pasnic.rusia urma sa continuie lupta contra germaniei dar nu pe teritoriul romaniei.fatisi,atat rusii cat si americanii/englezii au fost de acord,dar antonescu,militar de cariera care isi respecta cuvantul,nu si-a inchipuit ca marile puteri o sa-l tradeze.tradarea sa facut cu ajutorul fostei majestati,mihai de hohenzolern.Ca sa accepte propunerea lui antonescu, insemna ca tarile aliate sa lupte iar romania sa stea un timp "pe dreapta",asa cum au stat americanii si englezii mai bine de doi ani,inainte de a intra in razboi.

 

 

Poarta Iasiului.

A fost tradare chiar inainte de 23 August.Cautatzi in istorie (nu in cea oficial fardata) despre "poarta Iasiului".
La palat regele impreuna cu generalii Racovitza si Aldea si in complicitate cu Emil Bodnaras (dezertor,spion bolsevic parasutat de rusi in tzara)au aranjat ca armata comandata de gen. Racovita sa se retraga in noaptea de 20 August si Bodnaras i-a anuntzat pe rusi.
In noaptea de 20 August rusii incep bombardamentul.Armata gen. Racovita se retrage pe o distantza de vreo 38-40 Km. de front si deschide "poarta Iasiului".Tot frontul a cazut!.
Recompensa pentru tradatorii Racovita si Aldea:Amandoi au murit (decedat-pentru cenzurici)in puscariile comuniste romanesti.
Maresalul Ion Antonescu nu a fost "ales".Nu existau alegeri pe vremea aia.Era dictatura regala a lui carol II-lea.Carol a abdicat in favoarea fiului sau mihai,dar i-a cedat lui Antonescu TOATE prerogativele puterii in stat.Regele ramanea doar o figura simbolica.
Acest articol face parte din istoria fardata,interpretata (lautareste) manipulata.
Ce a facut Fostul rege mihai a fost capitulare neconditzionata.Asa-zisul armistitziu s-a incheiat (diktat)la Moskva pe 12 Septembrie.Lucretziu Patrascanu protesteaza in fatza lui Molotov:-"Aveatzi conditzii mai bune pentru Antonescu".Raspuns uluitor:-"Antonescu reprezenta tzara.Voi nu reprezentatzi pe nimeni"!.
Istorie,istorie,cum te tortureaza interpretzii tai!.

 

 

Domnule Carbon

Chiar sunteti de neinteles, zau. Ce treaba are Basescu, basismul, basistii cu ceea ce s-a intamplat atunci, in 1944? Chiar nu puteti posta un comentariu fara sa il aduceti pe Basescu in discutie? Si cand mergeti la Biserica, daca mergeti, va rugati la Dumnezeu sa ne dea sanatate, intelepciune, ma rog, painea noastra cea de toate zilele tuturor, mai putin lui Basescu?

 

 

actul de la 23 august 1944, partea I

a fost un act de TRADARE. Armata Romana a intrat in razboi sa-si redobandeasca teritoriile ce le-au fost smulse pe nedrept.La orice razboi cand te duci ,ai un tel,anume acela de a iesi biruitor. Armata Romana din acele timpuri era bine condusa si avea armament corespunzator ,ofiteri destoinici si patrioti si motivatie. Romania s-a aliat in razboi cu Germania,fiindca Russia a deposedat Romania de teritoriile ptr.care s-a angajat in lupta. Era firesc sa fie asa ! In confruntarile ce au avut loc dintre militarii Armatei Romane si inamic,s-au vazut si efectele
anume acelea care au justificat angajarea Romaniei in razboi. Armata Romana sub comanda Maresalului Ion Antonescu a recucerit teritoriile pierdute si si-a continuat ofensiva asa cum s-a angajat fata de aliatii sai.Chiar daca alde pitigoi ,sau alti ilustrii asa zis "istorici " cu numele,dar plini de titluri ,defaimeaza azi pe Maresalul Ion Antonescu si Armata Romana,totusi adevarul este alta.
Imberbul rege mihai,cel cazut in cap,a tradat aliatii,a tradat Armata Romana,a tradat neamul Romanesc si Romania
Poporul Roman si Romania este de atunci considerata o tara pe care nu te poti baza,un popor de tradatori si de neseriosi.Asta este sintagma pe care poporul Roman si Romania o au azi in lume.

 

 

Poate e bine sa-i lasam pe viteji sa viseze.

Cei care citersc "istorie" nu seamana cu cei care au trait-o.Domnul IMFO are dreptate,iar domnii ceilalti sunt vittejkii pe moartea si suferintele altora.Ei incep si sfarsesc cu "daca". Ce vad ca s-a omis este tratatul dintre "Marii aliati" prin care se obligau sa nu incheie pace separata.Assa ca "tratativele dela Cairo" cu toata famfaronada cat si cele dela Stoicholm cu doamna Kolontay erau vax.Si unii si altii aratau inutilitatea lor.La urma vestul a cerut "sa nu pierdem timpul,sa predam armata rusilor,carre o vor echipa si inzestra sa poate continua lupta spre vest.Poate ca nu sytiti,dar artmate noastra "mandra" purta obiele si opinci in ultimul timp.Triumfalistii nostri,stiu ca ar fi rezistat si asa,dar stand la ferestre sau pe cuptor la dormit.NU ERA ALTA ESIRE.Asta a inteles pana la urma si "Guverrnul din exil" dela Viena.

 

 

actul de la 23 august 1944, partea I I

Dar soarta razboiului putea fi altfel. Romania ar fi putut
obtine un armistitiu convenabil,daca nu exista actul de TRADARE iresponsabil din partea imberbului oli-gofren ,rege mihai. In orice caz ,actul de la 23 august 1944 a fost si este un act de tradare.
I.V.Stalin ca sa-si bata joc de Romani si Romania,l-a decorat pe imberbul si oli-gofrenul rege cu ordinul "Pobeda" si i-a daruit 2 ovioane. Apoi glorioasa ka-kademie ptr.tradare de tara si neam l-a facut ka-kademician,iar fostul turnator la securitate sub numele "Darius " si "Mircea IV" alias dinu c giureascu azi vicepresedintele ka-kademiei tot ptr.merite deosebite,ii aducea osanale osanale la implinirea varstei de 90 de ani,iar statul Roman l-a improprietarit cu castele si palate ,bani si despagubiri la care nici n-a visat.
Apoi,Ungaria sa-si bata joc de poporul Roman si Romania il reabiliteaza pe amiralul Miklos Horthy ,il aduc in tara il declara Erou National si il inmormanteaza cu onoruri ptr.sefii de state,asta ca sa arate lumi ca ei isi cinstesc eroii,nu si-au tradat aliatii,paporul si tara lor. Legat de asta se cunosc atrocitatile pe care le-au comis militarii armatei maghiare,in localitatile IP,Treznea si multe alte localitati din Salaj si Bihor.
Apoi Germania va da ultima palma Romaniei,stergand datoriile de razboi de peste 18 miliarde de euro si achizitionand ptr.Germania un premiu Nobel,ptr.lucrarea Hertei Muller,"Inca de atunci vulpea era vanatorul "
Cred ca se rasucesc in morminte adevaratii laureati de Nobel ptr.literatura ca Ernest Muller Hemingway si altii.
Am scris aici ptr.cei ce au minte si conostiinte necesare spre a intelege,fiindca ,cartile se scriu din carti si istoria este consemnata tot in carti si urme,insa depinde de cine ce si cat a citit. Cu bine !

 

 

De obiei tzara noastra

si-a tradat interesele ei in timp de pace,in timp de razboi a rezistat mai mult chiar decat unii aliati mai puternici decat noi.In timp de razboi nu a fost timp niici de combinatii,nici de cochetarii ci doar de o singura miscare salvatoare si rapida.

 

 

Romania a fost tradata......

Scrisoarea III
Mihai Eminescu
........................................
De-asa vremi se-nvredniciră cronicarii si rapsozii;
Veacul nostru ni-l umplură saltimbancii si irozii...
In izvoadele bătrane pe eroi mai pot să caut;
Au cu lira visătoare ori cu sunete de flaut
Poti să-ntampini patriotii ce-au venit de-atunci incolo?
Inaintea acestora tu ascunde-te, Apollo!
O, eroi! care-n trecutul de măriri vă adumbriseti,
Ati ajuns acum de modă de vă scot din letopiset,
Si cu voi drapandu-si nula, vă citează toti nerozii,
Mestecand veacul de aur in noroiul greu al prozii.
Rămaneti in umbră sfantă, Basarabi si voi Musatini,
Descălecători de tară, dătători de legi si datini,
Ce cu plugul si cu spada ati intins mosia voastră
De la munte pan' la mare si la Dunărea albastră.
................................................

Sunt documente imbatabile. Romania a fost tradata...din nou ....si sigur va mai fi....

http://www.ziaristionline.ro/2011/06/23/documentele-secrete-ale-tradarii-regelui-mihai-de-la-visinski-la-stalin-molotov-si-beria-exclusiv/#sthash.Va0glc3C.dpuf

 

 

Continuare ...

Marioneta Regala, retardat din Nastere, urmare a Casatoriilor Morganatice, NU are nici o Vina si nic un Merit.
I_Responsabilii ... :)

1. Pe Mihai il RODEA felul in care ion Antonescu il trata

ASceasta a fost principalul Impuls ...
Sa te feresti de Copita Magarului si de URA Prostului ..

2. Al doliea Motiv a fost Comportametnul GRESIT al lui Atonescu fatza de Coana Mama, Regina Elena.
Aceasta se cupla si normal ca bine isi facea, fiind femeie SINGURA, cuj Ofiterii din Garda.
Antonescu, Rob al unor Fixatzii "Morale" Marroade ii trimitea pe Front, sistematic ... :)
Sa te feresti de URA unei Femei Frustrate.

3. COMPLOT_ul a fost internatzional
Ameriocani, Englezi, RUSI.
Stalin Jucator CINIC, mergea pe DOUA Directzii.
CU Antonescu, pe care il aprecia ca MILITAR si Caracter.
CU Tradatorii lui Antonescu,
agregatzi ca un CLEI Puturos pe langa Regina Mama.

A trimis o Telegrama lui Antonescu ...
Cazatura "ISTORICA" de maniu, de Frica sa NU fie SARIT la Impartzeala si care CEREA Aliatzilor ... BOMBARDAMENTE asupra Roamniei ... !!!!!! ???? :)

a avut un OHM de al lui Buzesti il chema care lucra la Cifru in MAE.
Asta a DOSIT Telegrama ...
Stalin, vazand ca NU are Raspuns, si care "STIA, MAaaa, stia" ... :) si de Ceilaltzi, Americani si Englezi, ca d'AIA Eugen Cristescu
(Sefuu' Spionilor ROMANI) a scapat fara a fi impuscat ...:)

a GRABIT Vanzarea de Tara si prin Emil Bodnaras l-a LUAT pe Ion Antonescu ca pe un Colet ...

CE a fost BINE in Lovitura de Stat de la 23 August ?
Ca am scapat DOAR fara Basarabia !
ATAT !

CE a fost RAU ?

Cretinul REGAL a facut asta, impins de Coana Mama lui, Fiica Regelui Greciei,
care SPERA sa ramana pe Tron, cu Aprobarea lui Stalin,
care dadea Ordine COMUNISTILOR Greci, rezistenti pe Bune fatza de Nemtzi.
NOI, Romanii PLATIM, datorita Aproximatziior Umanioide PUSE de Altzii Peste_NOI, din 1859 incoa'
Zmeckeriile ALTORA, de Toate Neamurile ...

A fost TRADARE, Capitulare,
NU ARMISTITZIU asa cum a consumat invers la Radio Caricatura Umanoida de Mihai ...
Vocea lui, ca el era departe, in drum spre Iugoslavia, de FRICA Represiunii Germane.

Armistitziul s-a semnat abia la ... 12 Septembrie 1944 la Moscova, dupa cel putin 15 Zile de Antecamera la Viaceslav Molotov ...
TIMP in care Rusii au luat Zeci de Mii de Prizonieri ROMANI.
Soldati care, Simpli Tarani crezusera in Fantasma Regalitatii improstiti de PROFITORII ei.

Ca si ACUM, prin aceste Articol Encomiastic, unsuros si, mai ales MINCINOS.
MI-E o imensa Scarba ...
Nici ACUM, de cand s-au dat Drumuu' la Arhive, Nimeni_De_Nimeni PUSI de Altii Peste_NOI, ROMANII NU se GAND_esc decat la Pastrarea Averilor.

SI, CRED EI, cu Mintea Mica si uscata ca REGALITATEA le va fi Pavaza ...
Nu VOR sa vada si sa VADA CE insemana Sigurantza Averilor din Bancile Stapanilor LOR.

DESI recent s-au blocat Niste Conturi ale Bogatanilor RUSI, sperna astfel sa il DEA JOS pe Putin, Patriot RUS ...

 

 

Apăi,nu a fost "lovitură de stat".

După cum zice Pițigioi regele nu a infăptuit o lovitură de sta.Antonescu a fost demis legal și pe bune.Se știe că Antonescu este criminal de război.Cine a organizat pogromurile evreilor și a bercenilor(e și Berceanu?)?Antonescu?Nuu,nu Crin Antonescu.

Lovitură de stat?Aia de la 23 august sau aia din 2012?A fost lovitură de stat ceea ce lătra la Bruxel procurorul ceaușist macovei? Unde-s cele 2 milioane de voturi "fraudate" la referendum!?Evident că nu au fost nici lovituri de stat și nici fraudă-au fost găsite,timp de 2 ani au investigat procurorii securiști, doar 8 (OPT) buletine in neregulă,ceea ce explică totul=minciuni cotrocene staliniste.

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor