A fost lovitura de stat la 23 august 1944?

Sambata, 23 August 2014, ora 08:14
12486 citiri
A fost lovitura de stat la 23 august 1944?
Foto: Libertatea

Un post de televiziune a difuzat, joi seara, un interviu mai vechi al Regelui Mihai cu privire la evenimentele de acum 70 de ani, din 23 august 1944. Timp de patru decenii, comunistii isi asumasera meritele acestui act, desi ei avusesera, asa cum cu umor subliniaza regele, rolul celei de "a cincea roata la caruta".

Dupa '89, unor politicieni le-a convenit sa prezinte indrazneata fapta drept "lovitura de stat". Poate au gandit ca, acordand acelui act istoric un asemenea atribut, l-ar dezavantaja astfel pe rege, coborandu-l la nivelul micilor episoade politicianiste cu care sunt presarate pe ici, pe colo, paginile de istorie.

Sau poate s-au gandit sa lanseze cu aceasta ocazie ideea unor lovituri de stat pozitive, bune sa justifice si alte momente incomode din istoria noastra recenta.

Era momentul ca reporterul sa-l intrebe pe insusi autorul actului de la 23 august cum vede aceasta problema. Cu calmul sau imperturbabil si fara lux de cuvinte, Regele Mihai a respins sec ideea loviturii de stat, explicandu-si motivatia.

Problema e simpla. Suveranul era capul ostirii, conform legii. Tot conform legii, Antonescu ii era subordonat, chiar daca isi aroga cu de la sine putere depturi de comandant suprem si dispunea ca atare. In momentul cand regele si-a demis subordonatul, nu s-a produs niciun fel de lovitura de stat. Nu s-a produs nimic mai mult decat ceea ce se produce atunci cand orice sef isi destituie subalternul.

Acesta este mecanismul care a stat la baza actului de la 23 August. Fireste, odata cu Antonescu, a fost demis intregul cabinet, dar asta este o practica indeobste cunoscuta. Mai peste tot cabinetele pleaca odata cu sefii lor.

Ca prima urgenta, se impunea oprirea varsarii de sange in care sens s-a dispus imediat pe front incetarea luptelor, din ordin regal. Cu mijloacele de comunicatii din acea vreme, era insa greu sa intelegi in ce masura ordinul se respecta.

Cand stirea s-a difuzat la radio - la orele 22:00 - Hitler si-a iesit din pepeni. A dispus imediat unui general german sa intre in legatura cu generalii romani si sa-l convinga pe unul din acestia sa preia conducerea statului, in locul lui Antonescu. Raspunsul comunicat la Berlin a fost insa ca niciun general roman n-a acceptat sa faca asemenea serviciu, toti fiindu-i fideli regelui tarii.

Intre timp, tanarul rege, care nici nu implinise inca 23 de ani, a organizat imediat numirea noului guvern. Neputand contacta pe loc personalitati politice, a numit in guvern personalitati din aparatul Casei Regale, avand grija insa sa nu-i uite nici pe sefii de partide care lipseau.

A fost numit prim-ministru generalul Constantin Sanatescu, seful Casei Regale. Acesta, imediat ce a primit Decretul Regal de numire, dactilografiat intr-un singur exemplar si semnat de Suveran, a iesit cu el din Palat si s-a deplasat pe jos la Statul Major al Armatei, din stada Stirbei Voda.

Trebuia sa comunice ostirii cele hotarate, iar raspunsul urma sa constituie proba de foc a disciplinei pe care regele conta din partea armatei romane.

Seful statului major fiind plecat pe front, noul premier a fost primit de adjunctul acestuia, care, asa cum consemneaza Sanatescu in memoriile sale, citind decretul regal, a luat pozitia de drepti si a raportat militareste: "Domnule Prim Ministru, sunt la ordinele dumneavoastra".

Proba de foc reusise, armata dadea dovada de disciplina si respecta hotararea regala, asa cum este normal. Era poate cea mai clara dovada ca se produsese un act administrativ dispus de seful statului si nu o "lovitura de stat", sintagma cu care anumiti comentatori au incercat uneori sa discrediteze fapta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Regele Mihai, #23 august 1944, #lovitura stat rege Mihai, #lovitura stat Antonescu , #documentar