Avioanele, navele si ostasii armatei romane, in al Doilea Razboi Mondial - imagini de arhiva (II) - Documentar

Duminica, 26 Mai 2013, ora 23:02
30639 citiri
Avioanele, navele si ostasii armatei romane, in al Doilea Razboi Mondial - imagini de arhiva (II) - Documentar
Foto: ww2incolor.com

Surasetele ostasilor care merg pe front, nestiind ce ii asteapta la Stalingrad, chipurile obidite ale celor capturati in timp ce iau drumul Siberiei sau momentul unei priviri stinghere peste umar a unui tanar soldat incolonat pe cale sa lase in urma sa Moldova in mainile sovieticilor.

Submarinul Delfinul, tancurile si ostasii romani, in al Doilea Razboi Mondial - imagini de arhiva

Toate acestea sunt surprinse in imaginile preluate de pe ww2incolor.com, locul unei colectii vaste, de peste cinci sute de fotografii, cu trupele romane in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Puitorul de mine SMR Dacia, in misiune, pe 5 noiembrie 1942. Ca urmare a minarii apelor costale romanesti si bulgaresti, impreuna cu alte doua puitoare in octombrie 1941, un numar de submarine sovietice sunt scufundate.

Luptele pentru Stalingrad, 1942. Cele doua armate romane, a III-a si a IV-a, sunt decimate, pierzand 150.000 de oameni.

Soldati ai Armatei a IV-a sunt surprinsi la adapostul unui tanc in timpul iernii deosebit de reci a anului 1942.

Luptele pentru capul de pod Kuban. Romanii si aliatii lor germani au rezistat din februarie 1943 pana in octombrie 1943 la atacurile a 89 de divizii si brigazi sovietice, in acelasi timp reusind evacuarea a aproape 250.000 de oameni.

Prizonieri romani in urma Bataliei de la Stalingrad. Foarte putini se vor intoarce inapoi in tara la sfarsitul razboiului.

Grupul 3 Picaj deasupra Uniunii Sovietice, in 1943. Era format in special din avioanele Junkers Ju 87 mai bine cunoscute ca Stuka, fortele aeriene romane primind pana in 1943 circa o suta de astfel de aparate.

Instantaneu al unui aparat Junkers al Grupului 3 Picaj, in timp ce decola de pe un aerodrom.

Pozitii de tunuri antitanc in Crimeea, la sfarsitul lui 1943. De-a lungul razboiului, armata romana a fost lipsita de un numar suficient de tunuri antitanc, unul din motivele infrangerii de la Stalingrad fiind legat de proasta dotare a trupelor cu arme eficiente de lupta contra blindatelor.

Ostasi romani cu echipament german, 1944. Unul din ei cara un mortier de 60 de milimetri.

Parasind Moldova, in toamna lui 1944. Soldatii ies din calea sovieticilor pentru a nu fi luati prizonieri de razboi. Pana la data semnarii armistitiului, pe 12 septembrie 1944, peste 135.000 de soldati sunt capturati de sovietici.

Sturmgeschutz III, in august 1944. Cele 100 de tancuri date Romaniei in 1943, redenumite TAs, ajung in componenta Regimentului II Care de Lupta si prind luptele pe teatru de razboi apusean.

Luptatori din cadrul Diviziei 3 Munte ai generalului Leonard Mociulschi, unul dintre cei mai decorati ofiteri romani, in Slovacia, 1945.

Infanteristi romani in timpul unei operatiuni in Boemia, 1945. Razboiul in scurt timp se va incheia. In campania din est pierderile armatei romane s-au ridicat la 624.740 de morti, raniti si disparuti, iar in vest la 169.822.

Tanc Panther, la parada, in 1946. Mai multe astfel de tancuri au fost primite de la sovietici, dupa ce fusesera capturate de la germani.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#imagini razboi mondial, #forografii armata romana, #tancuri romanesti imagini, #avioane romanesti vanatoare, #fotografii front razboi , #documentar