Cum ar fi aratat harta Romaniei fara 23 august 1944 - un posibil scenariu

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 15:38
26744 citiri
Cum ar fi aratat harta Romaniei fara 23 august 1944 - un posibil scenariu

S-a discutat mult in ultimul timp despre ce a insemnat pentru noi actul de la 23 august, despre contributia regelui din acea vreme, despre modul cum si-au confiscat ulterior comunistii toate meritele si despre cum nu ne-a venit de nicaieri, niciun ajutor.

S-a discutat mai putin, sau poate deloc, despre ce ar fi devenit Romania daca acest act n-ar fi fost infaptuit sau - si mai rau - daca ar fi esuat.

Desi nimeni nu poate raspunde cu precizie la o intrebare de genul "ce ar fi fost daca", merita pusa in discutie o varianta de scenariu, bazata pe evenimentele reale, aflate atunci in desfasurare.

Situatia grava de la 20 august 1944

Armatele sovietice au spart frontul romanesc pe linia Iasi-Chisinau, iar comandamentul german si-a retras grosul fortelor alaturate armatei romane, ramasa astfel singura. Rusii inaintau in mare viteza.

La intalnirea ce avusese loc in ziua de 6 august 1944 intre Antonescu si Hitler, acesta n-a putut promite nimic, nici in ce priveste posibilitatea aducerii de intariri pe front, nici cu privire la propriile sale planuri, capabile sa incurajeze comandamentul roman.

Refugiati din zona frontului soseau in jurul Bucurestilor (evitau orasul, fiind bormbardat), fara sa gaseasca nici adapost, nici alimente. Cu privire la starea de spirt a populatiei din spatele frontului, nu se poate spune decat un singur cuvant: disperare.

Cum ar fi tratat sovieticii Romania, ca ocupanti

Sovieticii ar fi ocupat Romania rapid cu forta armelor, cu pierderi grele atat in randul militarilor nostri, cat si in populatia civila. Administratia romaneasca ar fi fost desfiintata in intreaga tara, asa cum s-a procedat in Germania sau Ungaria. S-ar fi instalat o administratie militara sovietica provizorie.

Este sigur ca pe rusi i-ar fi preocupat redesenarea hartii Romaniei. In primul rand, si-ar fi amintit de visul lui Lenin despre un stat moldovenesc de la Carpati, pana dincolo de Nistru, al carui cap de pod il si infiintase la Balta si Tiraspol.

Cine citeste memoriile doctorului C. Argetoianu, ramane impresionat de fervoarea cu care, in 1917 - 1918, oamenii lui Lenin trimiteau "revolutionari" dincoace de Prut, anume ca sa destabilizeze situatia in Romania.

N-ar fi pierdut Stalin ocazia stralucita sa infaptuiasca visul lui Lenin, infiintand o Republica Moldoveneasca intre Carpati, Dunare si chiar dincolo de Nistru.

Dar Transilvania?

Niciodata, in timpul razboiului, dar si dupa aceea, Stalin nu s-a referit la restituirea Nordului Transilvaniei catre Romania. Referindu-se la dictatul de la Viena, spunea ca "Transilvania, sau cea mai mare parte din ea, va reveni Romaniei".

Dupa ce acest teritoriu a fost recucerit prin efort comun romanesc si rusesc, Stalin n-a autorizat instalarea administratiei romane in Ardealul de Nord. A instalat acolo administratia miliatra sovietica - asa cum ar fi fost soarta intregii tari, daca nu reusea actul de la 23 august.

Ardealul de Nord a fost restituit Romaniei la cateva zile dupa ce regele a acceptat guvenul Petru Groza, dorit de sovietici. A fost un gest simbolic, moneda de schimb a lui Stalin.

Fireste, se pune problema: ce s-ar fi intamplat cu Ardealul, daca Romania nu capitula. Rusii ar fi fost in dilema: de o parte, nu-l puteau lasa Ungariei, nerecunoscand dictatul de la Viena, pe de alta parte nici tara unui dusman - Roimania - n-o puteau reintregi.

Solutia, incadrata perfect in spiiritul perfid stalinist, ar fi fost o Republica Transilvania. Nu putem judeca astazi daca aceasta ar fi fost sovietica, populara sau socialista. Dar asta n-are importanta. Important este ca n-ar fi fost romaneasca.

Dobrogea si Banatul

Ocupand Romania, rusii ar fi ajuns la Dunare, moment in care bulgarii, pentru a evita distrugerea, ar fi facut ei un fel "23 august" al lor. Pe fondul infratirii celor doua popoare slave, chiar rusii si-ar fi amintit despre planurile bulgarilor esuate din timpul primului razboi mondial: Dobrogea, toata.

In plus, ajungand la granita Iugoslaviei, n-ar fi pierdut ocazia sa imbuneze spiritul revolutionar-independent al lui Tito, oferindu-i Banatul. Nu sunt sigur ca Tito ar fi primit, dar nici exclus nu este.

Ce mai ramanea

Mai ramanea o Republica Romania, situata de la Carpati la Dunare si de la Milcov la Portile de Fier. Republica populara, socialista sau sovietica, nu mai conteaza. E tot una.

Conteaza insa - foarte mult - ca toate acestea se puteau intampla, daca nu se incerca actul de la 23 august, sau daca, incercandu-se nu reusea. Acest risc si l-a asumat atunci tanarul rege.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#23 august 1944, #Romania 23 august 1944 , #documentar