Cum au pus Statele Unite mana pe Alaska - o afacere controversata

Joi, 31 Martie 2011, ora 23:30
29776 citiri
Cum au pus Statele Unite mana pe Alaska - o afacere controversata
Foto: alaska-in-pictures.com

La data de 30 martie 1867, tarul Rusiei vinde catre Statele Unite o zona cu o suprafata de peste 1,5 milioane de kilometri patrati, pentru "imensa" suma de 7,2 milioane de dolari. Ce se afla in spatele afacerii Alaska? Iata curioasa istorie a acestei tranzactii.

La aceea vreme, tranzactia a fost destul de controversata in societatea americana. Marea intrebare in acele momente era de ce aveau Statele Unite nevoie de Alaska, numita in mod ironic "marele frigider".

Ciudat este ca atunci niciun ziar american nu a criticat afacerea, dupa cum sustine istoricul Joan Antonson: "Nicio editie tiparita nu a iesit pe piata cu titluri precum 'Ne-am cumparat frigider' sau 'Ne-am ales cu dosul curtii rusesti'. Despre afacere s-a spus doar ca este extrem de profitabila. Si punct", explica istoricul, pentru Deutsche Welle.

Trucuri ale ambasadorului rus

Marele merit pentru aceasta tranzactie a revenit si buzunarului larg al ambasadorului rus de atunci la Washington, Edward Stoeckel. El a condus negocierile in numele tarului rus, dar a cumparat si ziaristi cu sute de mii de dolari, pentru a nu scrie comentarii ironice sau negative pe aceasta tema.

Exista vreo dovada pentru acest lucru? Joan Antonson explica:

"Am documente ce arata ca ambasadorul rus a cumparat editori de ziare care, in consecinta, au publicat articole pozitive despre acest subiect. Se pare ca in urma afacerii au avut de castigat si cativa deputati americani, dar pana acum nu au fost gasite documente care sa demonstreze acest lucru".

Ambasadorul rus in SUA s-a folosit de toate trucurile posibile si legaturile de care dispunea la acea vreme. Rusia nu numai ca nu voia sa vanda, dar a fost fortata sa faca aceasta tranzactie. Tarul a avut nevoie urgenta de bani, dupa infrangerea suferita in Razboiul din Crimeea, in fata Imperiului Otoman si aliatilor acestuia, Anglia si Franta.

Drumurile catre Alaska erau dificile, iar pieile valoroase ale animalelor, care ii atrageau pe negustorii rusi, devenisera raritati. In plus, Rusia se temea ca Anglia, care domina mari teritorii din Canada, va privi cu jind catre Alaska. Astfel, SUA au fost nominalizate drept cumparator.

La afacere se ajunge foarte repede si dupa doar 6 luni de la semnarea contractului incepe predarea oficiala a imensului teritoriu. Statele Unite devin o forta coloniala, preluand Alaska, cu toate bogatiile ei subterane si populatia locala de indieni.

"In contractul semnat in 1867, populatia locala este descrisa ca fiind o masa de oameni necivilizati. Totusi, se specifica ca este vorba despre oameni care pretind respectarea drepturilor proprii", spune istoricul Joan Antonson.

Indigenii isi cauta identitatea

Lupta pentru dreptate continua si astazi. Mostenitorii popoarelor indigene din Alaska acuza politica SUA si faptul ca America a incercat sa le distruga identitatea culturala si lingvistica.

Ethan Katiko, un colaborator al Centrului pentru Pastrarea Culturii Indienilor afirma: "In general, guvernul american a provocat pagube mult mai mari decat administratia ruseasca de dinainte. La acea vreme, rusii au respectat dreptul la limba si traditii al popoarelor locale.

Aveam tipografii, scoli in care invatau copii nostri. Oamenii puteau sa citeasca si sa scrie in limba materna si, bineinteles, in ruseste. Venind aici, in Alaska, guvernatorul american a decretat ca limba rusa nu este parte a civilizatiei, cu atat mai putin limbile noastre. Dansul a sustinut ca pe acest teritoriu nu se va auzi decat engleza".

In ciuda acestor nemultumiri, populatia din Alaska sarbatoreste in fiecare an "Ziua lui William Stewart", secretarul de stat sub supravegherea caruia Senatul a aprobat achizitionarea vastului teritoriu rusesc.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#Alaska SUA Rusia, #tranzactie Alaska Rusia, #vanzare Alaska America , #documentar