De la cititori: Romania si minunile ei

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 09:06
3187 citiri
De la cititori: Romania si minunile ei

Indiferent de ceea ce se spune despre noi sau despre tara noastra, trebuie sa incetam sa avem capul plecat. Asa putem vedea doar mizeria de la picioarele noastre.

Daca am ridica putin privirea, am observa cine suntem noi cu adevarat si ce mosteniri avem.

Spirit romanesc

Avem cimitirul vesel de la Sapanata, din Maramures, care nu trateaza moartea cu solemnitatea obisnuita, ci cu un umor si o naivitate dezarmanta.

Epitafurile pot sa limpezeasca si fata cea mai incruntata. Cum sa nu apreciezi pe cineva care scrie asemenea lucruri despre un eveniment atat de temut de multi dintre noi:

"Sub aceasta cruce grea zace biata soacra-mea... Voi care treceti pe-aici, incercati sa n-o treziti/Ca acasa daca vine, iara cu gura pe mine".

Sau urmatorul exemplu: "Ce cu jale mi-a cintat/Sa mor tinar cu banat/De tractor sa fiu calcat/Lualar naiba tractorul/Ca mi-o taiat corpul...".

Crucea Eroilor Neamului, construita la 2.291 de metri, pe varful muntelui Caraiman, tine sa ne aminteasca de sacrificiile soldatilor romani din Primul Razboi Mondial. Lumina becurilor amplasate pe structura inalta de 30 de metri se poate vedea la cateva zeci de kilometri departare.

Sa nu uitam de mausoleul de la Marasesti, printre cele mai respectate din Europa. In timpul bombardamentelor aliate asupra Romaniei, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, se spune ca Hitler i-ar fi cerut maresalului Antonescu sa trimita unitati antiaeriene sa protejeze monumentul.

Bisericile pictate din nordul Moldovei, anume Arbore, Voronet, Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava si Sucevita sunt cunoscute pentru vechimea lor. De mai bine de cinci secole au supravietuit intr-o zona in care conflictele erau dese si lasau mereu urme.

Manastirea Voronet este in mod special cunoscuta pentru culoarea sa, albastru de Voronet, a carei nuante nu poate fi replicata. Obiectul de cult este unul din cele 40 ctitorite de Stefan cel Mare in cinstea victoriilor sale.

Arcul de Triumf a fost terminat definitiv in 1936, dupa ce in ultimii ani se degradase intr-o asemenea masura ca se lua in calcul si demolarea lui. Populatia a donat aproape 10 milioane de lei pentru renovare si arhitectul Petre Antonescu a regandit exteriorul. La constructia lui au participat sculptori cunoscuti ai perioadei interbelice cum ar fi Constantin Baraschi, Mac Constantinescu, Ion Jalea, Dimitrie Paciurea.

Una din cele mai cunoscute cladiri ale Capitalei este Ateneul Roman, construit tot prin donatii, fiind cunoscut indemnul "Dati un leu pentru Ateneu". Astazi Ateneul este sediul Filarmonicii "George Enescu", apreciata la nivel international.

Manastirea Horezu a fost construita de Constantin Brancoveanu in 1690 si este exponenta stilului brancovenesc, singurul stil cu adevarat original al culturii romanesti.

Spiritul naturii

Lacul Sfanta Ana, de pe muntele Ciomatu Mare, din Ardeal, situat la 900 de metri altitudine, s-a format deasupra unui vulcan stins si este singurul de acest tip din Romania.

Legenda spune ca o fata pe nume Ana a fost obligata de parintii sa se casatoreasca cu un tanar pentru averea lui, dar ea, in tristetea ei s-a aruncat in apele lacului chiar in seara nuntii.

In patrimoniul UNESCO avem rezervatiile de la Pietrosul Mare, faimos pentru relieful glaciar, Retezat, cu peste 40 de varfuri ce depasesc 2200 de metri si paduri milenare unice in Europa si Delta Dunarii, cea mai bine pastrata delta de pe continent gazda a nenumarate specii de fauna si flora. Nufarul alb si galben din Delta este protejat prin lege.

Babele din Muntii Bucegi poarta o insemnatate speciala pentru poporul roman, datorita legarii acestui monument natural de mitul Babei Dochia. Aflam din folclor ca Traian se indragostise de fiica lui Decebal, Dakia, cunoscuta pentru frumusetea si curajul ei si isi trimite trupele sa o gaseasca dupa infrangerea regelui dac.

Inainte sa fie capturata ii cere lui Zalmoxis sa o ajute si este transformata intr-o femeie in varsta care avea in grija o turma de oi, scapand de urmaritorii ei.

O alta versiunea ne spune ca fiul Babei Dochia, Dragobete, se casatoreste cu o fata, impotriva vointei mamei lui. Aceasta ii da o sarcina norei sale, sa spele un ghem de lana negru pana devine alb.

Fata incearca sa duca la bun sfarsit munca ei, dar mainile incepusera sa ii sangereze si tot nu reusise. Atunci Dumnezeu, fiind martorul durerii fetei, o ajuta oferindu-i o floare care reuseste sa albeasca in cele din urma ghemul de lana.

Fata ii multumi strainului, dar nu isi dadu seama ca el era Dumnezeu. Atunci cand nora ii povesti cele intamplate soacrei, deloc incantata si convinsa ca venise primavara, datorita florii oferite de Martisor, asa cum fata il identifica pe Dumnezeu, pleaca cu oile pe munte.

Pe drumul ei caldura devine innabusitoare si isi leapada cele 12 straturi de cojoace, dar dintr-o data se lasa un frig incredibil si Dochia si oile ei au inghetat si s-au transformat in stane de piatra.

Traditia romaneasca ofera un numar mare de interpretari ale Babelor, toate cu propria lor frumueste.

Spiritul istoriei

Monumentul de la Adamclisi, construit de imparatul Traian in cinstea victoriilor romanilor impotriva dacilor, din timpul primului razboi daco-roman, are o valoare deosebita deoarece ilustreaza in detaliu inclestarile dintre cele doua popoare.

Cea mai inalta statuie de piatra din Europa este Statuia lui Decebal, in apropiere de Orsova, cu o inaltime de 55 de metri. Constructia ei a durat 10 ani si a fost finalizata in 2004.

Fortaretele dacice din Muntii Orastie sunt si ele recunoscute pe plan mondial datorita ingeniozitatii manifestate de constructori, ele formand in acelasi timp si principalul lant de aparare al regelui Decebal.

Podul lui Traian peste Dunare, construit de Apollodor, in anul 105, a fost cel mai mare pod din lume timp de un mileniu, iar astazi s-au mai pastrat inca 12 stalpi din acest vestigiu.

Aceste oaze ale spiritului romanesc sunt doar o mica parte din ceea ce inseamna sa fi roman. Asa ca, de ce se spune ca noi nu avem civilizatie sau cultura? De ce insistam sa ne consideram cu un rang mai jos decat restul lumii, cand am oferit atat de mult, cand generatiile trecute s-au luptat pentru a ne pastra integritatea si independenta chiar si impotriva sortilor potrivnici.

Desi noi am ajuns astazi intr-un impas din cauza unei perioade foarte intunecate din istoria noastra, care inca isi face simtita prezenta, asta nu inseamna ca trebuie sa uitam cum este adevarata fata a tarii noastre sau a oamenilor din ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#obiective turistice romania, #vizitat romania, #manastiri romania, #monumente romania, #legende romania , #documentar