Ziare.com

Enigmele istoriei: Revolta sangeroasa din ghetoul evreiesc al Varsoviei

Luni, 17 Iunie 2013, ora 23:08

   

Enigmele istoriei: Revolta sangeroasa din ghetoul evreiesc al Varsoviei
Holocaustul i-a transformat pe evrei in victime ale unei ideologii fara sens. In urma cu 70 de ani, evreii aratau lumii intregi ca pot fi mai puternici decat tortionarii lor - trei saptamani, evreii din ghetoul Varsoviei rezista eroic asaltului hitlerist.

Pe 16 aprilie 1943 are loc prima incercare de razvratire comunitara impotriva regimului nazist. Evreii din ghetoul varsovian se ridica impotriva SS-ului nazist. Ghetoul fusese creeat in 1940, in cartierul evreiesc al orasului. Inainte de valul deportarilor inspre lagarele de concentrare, in ghetou locuiau 400.000 de evrei, dupa care aici au mai ramas doar 60.000, conform Deutsche Welle.

La inceputul lui 1943 Reichsfuhrerul SS, Heinrich Himmler, da un ordin de daramare a ghetoului, locuitorii acestuia urmand a fi deportati in lagarul de la Treblinka. Pana atunci majoritatea evreilor s-au abtinut de la o revolta armata, convingerile religioase infranandu-le orice pornire razboinica. Cand, insa, incep ultimele deportari, cateva sute dintre tinerii locuitori ai ghetoului decid sa puna mana pe arme.

Singur sa iti alegi moartea

Pe 19 aprilie 1943 trupele germane trimise la fata locului intampina o opozitie neobisnuita. Tinerii revolutionari stiau cat de slabe sunt sansele lor de reusita in fata nazistilor, pentru ca le lipseau armele, hrana si sustinerea logistica. Reusesc insa sa reziste atacurilor trei saptamani. Cand, la inceputul lui mai, nemtii reusesc sa inconjoare refugiul revolutionarilor, acestia se sinucid in grup.

"Au vrut sa aleaga singuri felul in care vor muri", spune Sigmund Stepinski, directorul noului muzeu varsovian despre istoria evreilor polonezi. Moartea revolutionarilor, conform lui, contine un mesaj politic clar: "cu atitutidinea lor, evreii revolutionari au vrut sa arate lumii ca se pot opune regimului nazist". Exemplul de aici a fost urmat ulterior si de alte ghetouri evreiesti mai mici.

Fostul ministru de Externe al Poloniei, Wladyslaw Bartoszewski, a numit revolutia evreilor din ghetoul varsovian "trezirea romantica", avand in vedere hotararea tinerilor care au decis ca-i mai bine sa moara cu arma in mana, decat sa fie deportati in "lagarele mortii". Chiar Bartoszewski a fost inchis in lagarul de la Auschwitz Birkenau.

Gruppen Fhurerul SS, Jurgen Stroop, responsabil cu inabusirea revoltei, raporta in mai 1943 ca au fost lichidati 56.065 evrei si ca foarte putini au supravietuit. In anii comunismului, victimele evreiesti aproape ca nici nu sunt amintite. In Polonia postbelica, aceasta tema era tabu si chiar manipulata politic.

In zilele noastre dezbaterea despre relatiile dintre polonezi si evrei este mai intensa decat oricand.

Supravietuitorii Holocaustului se bucura ca istoria lor va ramane vie prin amintirea fotografiilor expuse in noul muzeu care se gaseste chiar in fata monumentului eroilor revolutionari din ghetoul varsovian. Ghetou pe care, dupa revolutie, nazitii il fac una cu pamantul pentru a nu ramane nici macar o amintire.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6787 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

convingerile religioase?

convingerile religioase infranandu-le orice pornire razboinica?
:)) =)) Dar ce, erau crestini? Nu stiti ca sunt una dintre cele mai razboinice natii de pe Pamant? Si asta dintotdeauna... E de ajuns sa citesti Biblia, chiar pe la inceput.

 

rusii au avut 25 de milioane de morti

la ei ce mama si tata holocaustului a ami fost ?
Nu c-as tine eu cu rusii, dar prea se vorbeste numai despre evrei.

 

Baaaaa mincatori de mustar. Ati citit articolul???

Comentati ceva referitor la articol

cecsobecson

da, s-a uitat sa se spuna, ca evreii erau eroii clasei muncitoare, altii, ce urmau sa fie ucisi in chinuri tocmai urmand doctrina comunista inventata de domniile lor, sute de milioane in socialismul victorios.

Propunere pentru exorcizare....

Tovarashi ziaristi, nu ar fi mai bine sa postatzi cate un articol cu victimile comunismului adus de evrei in fiecare numar al ziarului ?! Eu cred ca intereseaza mai mult pe romani propria istorie recenta decat cea a altui popor.
A, asa e ordinu' de la Tel Aviv, sa nu se posteze articole despre victimele comunismului, ci numai cu holocaustu' evreiesc ?! Am intezeles. Shalom.

 

Ziaristi? Pai ce astia sunt ziaristi? :)))

.

E bre

Ca i-am intrebat eu,dar e ziaristi cu simbrie,dimineata le da tema pe maculator ...si ei o scrie pe curat.....si traieste si ei...pai ce numa noi....

Cred ca ai dreptate

Sunt atit de multe evenimente care nu le stim...de ex au murit 200000 de Romani...ostasi,care au fost obligati sa treaca granita,spre Ungaria in sus...sa ajute la eliberare...oare cine a dat ordinu....puteti veni cu propuneri,cu istorii pe care le stiti...cred ca ar fi interesant...hai o zi buna pt toti Romanii....


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor