Ziare.com

Evreii si crimele antiromanesti: O controversa nerezolvata (IV)

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 08:53

   

Evreii si crimele antiromanesti: O controversa nerezolvata (IV)
Pe 28 iunie 1940 ultimatumul este acceptat. Unitatile sovietice ocupa Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta. Sunt impiedicate evacuarile, refugiatii sunt atacati si agresati, constransi sa nu plece, iar ostasii romani, prinsi si batjocoriti, unii ucisi. La aceste excese au contribuit si evrei.

Documentele vremii le-au consemnat fara tagada violentele si injosirile comise. Unii au pactizat cu trupele sovietice, in timp ce altii s-au dedat la acte barbare.

Ar fi mai mult decat imprudent sa afirmam ca toti evreii din Basarabia si Bucovina ar fi fost vinovati.

De altfel, chiar in rapoarte se mentioneaza ca nu doar o parte a evreilor s-au dedat la acte violente, dar si ucraineni si bulgari. Pana si unii romani si-au dovedit nestatorniciile loialitatii lor.

Evreii si crimele antiromanesti: O controversa nerezolvata (III)

Evreii si crimele antiromanesti: O controversa nerezolvata (II)

Evreii si crimele antiromanesti: O controversa nerezolvata (I)

Privind intamplarile cu ochi critici

In afara de acest lucru, unele marturii par intr-adevar viciate, cum ar fi una rememorata in raportul din 7 iulie 1940:

"La Chisinau 400-500 evrei comunisti constituiti in banda, inarmati unii cu pusti si revolvere, iar altii cu pietre si bastoane, au cerut directorului Ionet, medicul spitalului de copii, ca imediat cladirea acestuia sa le fie predata.

La incercarea medicului de a calma spiritele, l-au impuscat, dupa care au navalit in spitalul devastandu-l complet, iar pe copiii aflati internati omorandu-i si aruncandu-i afara pe geamuri."

Se observa o asemanare destul de suspecta cu mitul omorului ritual, atat de intalnit in Evul Mediu, al copiilor crestini de catre evrei pentru sangele lor.

Usurinta unei iluzii

Totusi vocile erau unanime la acea vreme in condamnarea tuturor evreilor. Pana si un Nicolae Iorga s-a aratat indignat, iar intr-un articol deja devenit cunoscut "De ce atata ura?" i-a blamat pe evrei spunand:

"Se aduna si cresc vazand cu ochii documentele si materialele, actele oficiale si declaratiile luate sub juramant.

Inalti magistrati si bravi ofiteri, cari si-au riscat viata ca sa apere cu puterile lor retragerea si exodul romanilor, au vazut cu ochii lor nenumarate acte de salbaticie, uciderea nevinovatilor, lovituri cu pietre si huiduieli.

Toate aceste gesturi infame si criminale au fost comise de evreimea furioasa, ale caror valuri de ura s-au deslantuit ca sub o comanda nevazuta."

Cu siguranta, pentru un necunoscator, ca un om de talia lui Nicolae Iorga sa aiba o astfel de iesire ar confirma fara urma de indoiala culpa evreilor.

Insa el era purtatorul unor puternice convingeri antisemite, criticandu-l, printre altii, chiar si pe I.L. Caragiale pentru contactele sale cu diferiti evrei din lumea literara.

In felul sau deja consacrat, dramaturgul roman marturiseste ca Iorga "...creste inalt, dar stramb."

Opiniile radicale rascolesc trecutul

Cu siguranta este nechibzuita tentativa de a culpabiliza intregul element etnic pentru violentele din Basarabia si nordul Bucovinei, dar la fel de nechibzuita este si exonerarea invinuitilor, doar pentru a se pastra neintinata perceptia evreilor ca victime.

Cazurile in care unii evrei s-au dedat la acte violente sunt consemnate, la fel ca si cele in care unii romani, ucraineni sau bulgari i-au primit cu bratele deschise pe sovietici, marturiile dovedindu-se nepartinitoare in multe instante.

Numai ca vina colectiva imprimata asupra evreilor din Basarabia si nordul Bucovinei a fost dirijata politic cu ajutorul presei, jucand un rol important in alimentarea si exacerbarea pornirilor antisemite.

Ziarele vremii erau pline de articole tendentioase, unele cu intamplari odioase, dar fabricate, incercand sa potoleasca vocea rusinii ce rasuna in toti romanii.

Parasind fara lupta provinciile romanesti, indignarea, mania si revolta simtita de oameni a fost indreptata de autoritati prin diferite mijloace catre evrei. Insa nu trebuiesc uitate realitatile concrete din care au izvorat.

Totusi, la peste jumatate de veac de la aceste intamplari, interpretarile sunt incadrate in doua curente de opinii radicale.

Unii au incercat sa dezminta in intregime violentele, in timp ce altii au sustinut ideea ostilitatii totale, ambele parti facandu-se vinovate de un triaj atent al dovezilor ce le-ar valida tezele.

Este evident ca unii etnici evrei s-au comportat blamabil in timpul retragerii, insa acest lucru nu ar trebui sa fie un barometru al atitudinii intregii populatii din Basarabia si nordul Bucovinei.

Pe de alta parte, numarul mare de intamplari in care ei au fost implicati nu a facut nimic altceva decat sa incite alte acte de violenta ale unor romani impotriva evreilor de rand, inca un fapt consemnat in rapoartele vremii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10470 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
30 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da din pacate

exista propagandisti evrei ca tine, tatamare, dr strangelo, barabula care aveti un tupeu fantastic. Vulpea-si schimba parul dar naravul ba. Actionati exact cum s-au comportat rudele voastre din Basarabia. Prin postarile voastre nu faceti altceva decit sa legitimati adevarul.

 

 

@Bara-BULA,cum vine cineva cu adevarul,strigati;

fascism,legionarism,antisemitism.
prietene,adevarul e adevar,nu exista adevar legionar,crestin sau mozaic.
sursa adevarului privind CRiMELE RiTuALE ale rabinilor in preajma pastilor si fabricarea azimilor cu sange de crestin este fiul unui rabin care s-a convertit la crestinism.pentru a nu ma banui de subiectivism, iti dau link-ul pentru a-ti descarca cartea in limba engleza,aici;

http://www.scribd.com/doc/51752829/Jewish-Ritual-Murder-and-about-Neofit-Cavsocalvi%C5%A3iu-s-book-Infruntarea-jidovilor-1803-in-english

pentru conformitate,iat-o si aici,in limba romana;

http://www.scribd.com/doc/14194917/Infruntarea-jidovilor-de-Neofit-Cavsocalvitiu-fost-Noe-Weinjung-1803
Acum hai si contrazi-ma,abia astept sa vin cu noi dovezi,care sa demonstreze adevarul ca asa-zisa carte ,,sfanta" a evreilor,TaLMuDuL E SaTaNiC si e sursa tuturor relelor care le fac sionistii(aici includ si cartea de vraji numita ,,Kabbala"

 

 

@Barabula

"majoritatea romanilor n-au vazut evreu in viata lor"
Hai ca ma faci sa si rid. Domnule, comentariul acesta este penibil.
Nu numai ca au fost o groaza de jid@ni in Romania pe vremea lui Ceausescu (in partidul comunism cum s-a tot reportat), dar dupa lovitura de stat au venit si mai multi sa-si "revendice" asa zisele drepturi. Acum sunt o puzderie nu alta. Aveti un tupeu fantastic!

 

 

din pacate politicienii nostri tradatori impun...

...in invatamantul romanesc presupusele crime ale romanilor,aruncand cu minciuni si anatemizand blandul popor roman.
noi nu am atacat niciodata un popor strain(decat ca riposta,cand am fost atacati),nu am denationalizat niciodata minoritati nationale(cum se intampla cu romanii din Ungaria,Ucraina,Serbia,Grecia,Macedonia,Bulgaria,etc).
nici un cuvintel in manualele de istorie despre felul in care AnT0nEsCU a SaLvAT EvREI(si sunt nenumarate dovezi in acest sens) si nici un cuvintel despre etnia
politicienilor care au militat pentru destramarea statului national roman,au rupt Moldova in doua,ne-au instrainat nordul Bucovinei,au adus comunismul in Romania si au adus contigente de stapani,satrapi si calai ai elitelor romanesti la noi,in propria tara,unde i-am primit cu bratele si inima deschisa.
nici un cuvintel despre putinele cazuri de evrei din Romania care spre lauda lor au recunoscut ca la noi nu a fost holocaust si ca dimpotriva,R0MaNII Au SaLVaT ViEti de evrei.
din pacate procesul spolierii Romaniei de catre evrei continua si acuma(vezi declaratile presedintelui evreu Shimon Perez=Israel cumpara Romania),cu ajotorul evreilor cu nume romanesti care au condus Romania in ultimii 22 de ani.
Dumnezeu sa le dea judecata si inima spre a recunoaste nenumaratele nedreptati care ni le-au facut,sa regrete si eventual,prin lobby-ul extraordinar pe care il au in lume,sa repare,in masura care se poate,aceste lucruri.
mai sper de asemenea ca evreii sa se intoarca la Iisus,dar asta se va intampla intr-un viitor care va marca asteptata intoarcere a Lui pe Pamant

 

 

cu riscul ca sa fiu ridiculizat,exista indicii ca

...presedintii Romaniei post,,revolutionare"sa fi fost evrei(ceea ce explica multe)
ILIESCU=evreu dovedit,cu tata evreu din Bulgaria si mama tiganca .A refuzat unirea Moldovei cu Romania,intr-un moment cand s-a putut,dar el a zis ca nu vrea sa supere UR$$
C0N$TANTINESCU=evreu(nascut in BALTI,Rep.Moldova), a facut,,sacrificiu istoric" de a nu revendica pamantuile romanesti ale Bucovinei de Nord,Sudului Basarabiei si Insulei serpilor,cand a semnat tratatul de baza cu Ucraina.
De remarcat ca ministrul de externe de atunci,evreul cu nume romanesc,
AdRiAN SeVeRiN(nascut Kuznetov,cu mama evreica)a militat in mod deschis de partea Ucrainei,atunci cand se discuta problemei Insulei serpilor(nu existau tratate internatinale prin care aceasta sa fi instrainata de Romania),Severin a inclinat balanta,spunand literar ca,,Insula Serpilor e PaMaNT UCRAINIAN"
sa nu uitam de ministrul de externe al Romaniei,expertul in iudaistica, ,,prietenul poporului evreu"cum a fost numit de o inalta oficialitate evreiasca,
Mr Ungureanu(mama evreica din BALTI),care a;
1)instrainat Ungariei tezaurul fundatiei Gojdu,in valoare de 1 mld de euro)
2)a interzis punerea in discutie a cererii restituirii tezaurului roman din rusia
3)a militat pentru acreditarea ,,limbii moldovenesti" ca si cand nu suntem de acelasi neam si limba
4)a militat in calitate de prim ministru pentru instrainarea aurului romanesc catre evreii Rotshild-Soros,care se ascund in spatele la Rosia Montana gold Corporation
5)a militat pentru instrainarea cuprului romanesc
6)a militat pentru exploatarea gazelor de sist in favoarea evreului de la Chevron,Rockefeller(cu efecte catastrofale asupra mediului inconjurator si panzei fratice)

Ba$E$Cu-mama tataroaica,tatal nativ(din Husi-Vaslui)emigrat in Israel in anii '50,el purtand numele tatalui sau care s-a casatorit mama sa si i-a adoptat

Despre subordonarea financiara si politica a Romaniei evreilor de la FMI,nenumaratele sale acte de tradare a Romaniei in favoarea strainilor si chinuirea poporului roman(incurajand emigrarea sa in exil)e prea mult de spus si oricine o stie

 

 

Bravo!!!

Lucrurile astea ar fi trebuit sa apara in "articolele" domnului Dologa, nu propaganda aia evreiasca.
Multumesc pentru postari. Romanii trebuie sa auda istoria adevarata.

 

 

documente de epoca rezolva,,controversa nerezolvata"abuzuri,crime...

comise de oaspetii evrei impotriva populatiei autohtone romanesti;
-La Cernăuti comisar al poporului e actualmente evreul Sale Brill,fotograf,primar e evreu Glaubach,ajutor de primar evreul Hitzig,iar prefect e alt evreu Meer
-La Chisinău sovietul comunal e condus de avocatul evreu Steinberg originar din Husi
-La Chilia Nouă s-a format un comitet local condus de evreul dr.Rabinovici,medic primar al orasului
-Fostii gazetari evrei dela,,Adevărul"si,,Dimineata"anume Teziman si Cindea
[ambii din Bucuresti]au căpătat functiuni importante in Basarabia
-La Soroca conducătorul actiunii teroriste a fost evreul Leizer Ghinsberg,gardian public la politia locală
2.Atentate si asasinate
-Bandele evreo-comuniste au jefuit pe refugiatii care nu aveau posibilitatea să se apere
-In diferite gări,evreii comunisti,in grupuri cu drapele rosii,incercau să facă presiuni pt.a determina pe călători să coboare.In unele cazuri au cedat numai după ce călătorii s-au apărat cu focuri de armă
-La Chisinău,o bandă de comunisti evrei,a incercat să linseze pe studentii teologi,care au scăpat numai datorită interventiei unui detasament de jandarmi ce a făcut uz de arme
- Inspectorul financiar Preotescu si fostul inspector financiar pensionar,Pădureanu din Chisinău au fost impuscati
-La Chisinău listele de executări au fost intocmite de intelectualii comunisti evrei
avocat Carol Steinberg,avocată Etea Dinor si dr.Derevici
-La Chisinău avocatul evreu Steinberg in fruntea unui grup a aruncat cu pietre in trupele romane care se retrăgeau
-Perceptorul si notarul din comuna Ceadar-lung(Tighina) au fost omoriti.
-Preotul Dujacovschi din Tighina
-Seful postului de jandarmi Abaclia–Tighina a fost impuscat de evrei
-Perceptorul si agentul de perceptie din comuna Caraglia –Cahul au fot retinuti timp de 9 ore si condamnati la moarte dar au reusit să fugă
-Comisarul ajutor Chela Grigore de la politia Vilcov, sint indicii că a fost omorit
-In comunele din jud.Cetatea Albă locuite si de bulgari acestia au făcut cauză comună cu comunistii evrei,prilejuind incidente singeroase
-In Cazaclia si Ceadarlunga au fost omoriti,notari preoti si politisti
-La Reni au fost incidente grave intre evreii care impuscaseră 2 marinari romani si autoritătile romanesti.Evreii purtau brasarde rosii
Au fost impuscati 15-20 de teroristi evrei comunisti
-In jud.Cetatea Albă bandele comuniste evreiesti au schingiuit preoti,le-au ars bărbile cu tigări,au devastat bisericile
-La Cernăuti,un grup de evrei a asaltat cu pietre două autocamioane in care se aflau soldati,evreii au cedat numai cind acestia au făcut uz de arme.Fată de toate aceste orori comise exclusiv de către evreii basarabeni,se observă o
adincă indignare a populatiei romanesti,care in unele cazuri nu-si poate stăpini sentimentele de revoltă

 

 

@Dr. Stranglove

Nu cred, adevarul istoric trebuie spus. Romanii nu sunt razbunatori si nici sangerosi ca fire, au lovit doar atunci cand au fost loviti. Evreii s-au aliat cu rusii in incercarea de a oprii invazia hitlerista inspre est. Romania era o haina in mainile invadatorilor, toti trageu de ea in toate partile. Ardealul era la unguri, Basarabia si Nordul Bucovinei la rusi, era o situatie extrem de critica pentru tara, am avut mult de suferit in acele vremuri, multi romani nevinovati au cazut praba rusilor, evreilor sau ungurilor. Romanii erau omorati in multe locuri precum animalele, erau practic vanati. Nu este bine sa uitam trecutul!

 

 

Hai sa rezolvam aceasta,,controversa nerezolvata"-rezolvarea ei...

...cu date concrete,cu documente de epoca;
retragerea din Basarabia si Bucovina

Telegrama Biroul Statistic Militar Iasi

Către Marele Stat Major,Sectia ll-a
Raport Contrainformativ Ne.1764
din 30.06.1940
1)orasul Ungheni ocupat de trupele sovietice din dimineata zilei
2)batalionul 2 Regt.39 Inf.a fost dezarmat la gara Bălti de trupe sovietice in ziua de 29.VI.Soldatii evrei si basarabeni opriti,unii ofiteri degradati.Maiorul Voicescu C-tin,comandantul batalionului prins de rusi in imprejurări necunoscute.Populatia evreiască a ajutat la dezarmare
3)intreg personalul CFR din statia Drochia(exclusiv)si Bălti a derutat trupele din trenuri colportind stiri false despre distrugerea podurilor de la Ungheni.Seful gării Bălti Dumitrescu(refugiat ulterior in Moldova)nu a dat nici un concurs ofiterilor fiind inexistent
4)evreii inarmati din Soroca au atacat camioanele destinate evacuării strinse de CFR impiedicind evacuarea functionarilor si a familiilor militarilor
5)la Soroca au fost impuscati comisarul Murafa de către avocatul evreu Flecsor.De asemenea pe administratorul financiar Gheorghiu,avocatul Stănescu,căpitanul
Georgescu de la CFR.Căpitanul Buruiană i’au spinzurat
6)comitetul terorist din Soroca e format din avocatii Flecsor si Pisarevschi Brazuli etc
7)nu s’a reluat circulatia dintre Pirlita si Ungheni intreruptă din cauza ciocnirii produsă aseară
8)inaintea de retragerea trupelor din Bălti,numeroase avioane făceau evolutii lansind manifeste si foi din ziarul,,Libertatea"cu continut comunist
9)ciocniri intre populatia evreiască si refugiati si trupe au avut loc la Ungheni in cursul noptii,sunt si victime.Au fost retinuti de rusi seful sectiei CFR-Ungheni etc.precum si ofiteri
10)in gara Iasi se găsesc multi evrei care vor să se refugieze in Basarabia
11)in orasul Iasi populatia evreiască in majoritate simpatizantă comunistă arată pe fată bucuria vecinătătii rusilor la Prut si are o atitudine sfidătoare.Această atitudine nemultumeste si ingrijorează populatia romanească,care vede o agravare a situatiei in
viitor.Pentru mentinerea ordinei e necesar a se da in garnizoana Iasi o trupă activă intrucit elementele aflate la P.S. nu sunt in măsură a face fată nevoilor.Pană in prezent nu s’au luat măsurile dictate de starea de mobilizare in ceea ce priveste paza orasului.
Eventualitatea unor manifestări comuniste impune măsuri de sigurantă urgente
Seful biroului statistic militar Iasi
Lt.Colonel(Palade)
raportul nr.14033 din 3.07.1940
Secret Biroul 2; 22.07.1940
Arhiva Marelui Stat Major-Inregistrat nr. 14033
Anul’40,luna Vll,ziua 3
Actiunea evreiasca
l.Evreii din Basarabia si Bucovina in timpul evacuarii
1.Comitetele revolutionare

 

 

rezolvarea ,,nerezolvatei"evreii au ucis romani,au ucis,ucis,ucis...

Fată de toate aceste orori comise exclusiv de către evreii basarabeni,se observă o adincă indignare a populatiei romanesti,care in unele cazuri nu-si poate stăpini sentimentele de revoltă
Astăzi,in ziua de l iulie a.c. la orele 18,15 din trenul personal Teius-Arad,in care se aflau un mare număr de soldati si ofiteri ce venea din Cernăuti,au fost aruncati din tren in timpul mersului,intre gările Teius-Alba Iulia,trei evrei care călătoreau in acest tren,dintre care unul din cauza rănilor primite in timpul busculadei si din cauza căderii din tren,probabil că a murit.Pină in prezent nu s-a putut incă verifica.Militarii sus-mentionati erau foarte revoltati contra evreilor,fiind hotăriti a linsa orice evreu le-ar fi iesit in cale,intrucit asistaseră la agresiunea evreilor impotriva ofiterilor si soldatilor romani pe linia Cernăuti-Dornesti,cu care ocazie se afirmă că ar fi fost omorit un ofiter superior si răniti mai multi ofiteri si soldati romani.Tot in ziua de l iulie a.c.la ora 18,30 la Birlad un grup de militari a impuscat mortal pe evreu Poise Leib Goldstein,comerciant din oras.Numitul a fost transportat la spital in stare de comă
3.Propaganda antinatională
Incă inainte de retragerea de către autoritătile romanesti s-au constituit de către evreii comunisti locali comitete orăsenesti,care,pe lingă faptul că au organizat primirea trupelor sovietice cu flori si pavoazări de drapele rosii,s-au dedat la manifestatiuni ostile impotriva autoritătilor in retragere,patronind si indemnind in acelasi timp actiunea teroristă.Conform instructiunilor acestor comitete,imediat ce s-a aflat de hotărirea Consiliului de Coroană,evreii au inlocuit in grabă firmele romanesti cu altele rusesti
Cu ocazia trecerii trupelor romane prin sate,orase si gări,evreii manifestau ostil in unele cazuri aruncind cu pietre.In exodul lor,refugiatii au avut de intimpinat vexatiuni,umilinti si lovituri,iar in unele cazuri au trebuit să lase in urmă morti,numai datorită comunistilor evrei,care,in afară de acestea,i-au devalizat de putinele lucruri cu care mai scăpaseră
Pentru a impiedica retragerea populatiei romanesti,evrei distrugeau vehiculele cu care se retrăgeau romanii,iar in unele cazuri au incercat să incendieze traversele de cale ferată pentru a provoca deraieri.Insisi copii evrei,dintre unii chiar străjeri,asteptau in gări trenurile refugiatilor pentru a-i injuria si a le arunca cu pietre sau orice obiecte ce le cădeau la indemină,creand o impresie dintre cele mai oribile.De asemenea,refugiatii basarabeni comentează faptul că impreună cu romanii de peste Prut ce se retrag in interiorul tării sosesc grupuri de tineri evrei din Basarabia,cu o atitudine de veselie si satisfactie.Ei posedă dolari si lire sterline,ce nu ar putea fi justificată de ocupatiile lor si de venituri

 

 

Pana una alta!!!

Evreii ne porcaiesc pe noi pe toate caile oficiale si neoficiale punandu-ne in carca foarte multe crime care nu ne apartin in timp ce crimele comise de securistii si politrucii evrei la stanga si dreapta Prutului dupa 1940 au fost bagate sub pres dupa principiul lor de victime perpetue si nevionvate ale padurii ce se crede de mii de ani fara uscaturi.

 

 

@ DR Strangelove

Pentru ca inca mai sunt in viata calai, si pentru ca avem un model de razbunare/pedepsire , conceput de evrei pentru calaii lor. Stii tu... recompensa, informatii, justitie, condamnare. Si noi am putea face la fel, cu o singura conditie, fundamentala : Sa stim adevarul, si mai ales, sa ajunga la urechile opiniei publice, pentru a exista motivare. Din pacate timpuil trece in favoarea lor.

 

 

In Spania evreii nu au nici un interes sa faca ...

...muzeu.

In RO au interese teritoriale si economice.

 

 

Evreii nu au nimic cu noi, decit ca ii incurcam pe

...aici prin Romania. Daca am pleca toti unde am vedea cu ochii, chiar ca nu ar avea nimic cu noi.

De mult vor ei sa faca din Romania Noul Israel. Numai noi romanii le stam in cale, si nu ii lasam sa isi implineasca visul.

 

 

evreii din Romania celebreaza cu satisfactie cedarea Basarabiei...

si pregatesc terenul pentru subordonarea totala a Romaniei la Uniunea Sovietica

ll. EVREII DIN RESTUL ŢĂRII
Comunicarea vestei acceptării notei ultimative a avut ca efect brusca schimbare de
atitudine in totalitatea cercurilor evreiesti.Părăsind teama si atitudinea de rezervă manifestată pină atunci,datorită măsurilor cu caracter nationalist luate in cadrul noii organizatii politice de Stat,aceste cercuri au adoptat o atitudine de accentuată de veselie,manifestată indeosebi prin comentarii zgomotoase in grupuri numeroase pe
străzi si in locuri publice,asupra evenimentelor in curs de desfăsurare,din care nu
au fost excluse aprecieri jignitoare la adresa tării noastre,a conducătorilor Statului,a armatei si a tot ce este romanesc si in acelasi timp o vie simpatie pt.actiunea Sovietelor,precum si atitudini sfidătoare fată de cetătenii romani.Acestei veselii i-au corespuns o altă serie de manifestări,exprimind neindoios brusca dar nejustificata simpatie a evreilor,fată de comunism,Soviete si Armata Rosie.
Astfel,cu acest trist prilej in toate casele evreiesti avind aparat de radio-receptie s-au ascultat posturile emitătoare sovietice,neomitindu-se să se deschidă larg ferestrele,indeosebi in timpul cind acestea transmiteau,,Internationala"care apoi a fost cu
insistentă inginată de către ascultători.S-au incercat apoi răspindirea discretă a fotografiilor lui Stalin si a celorlalti conducători sovietici,precum si confectionarea de steaguri rosii.Cu prilejul ultimelor examene,studentii evrei de la Politehnică au devenit
provocatori fată de colegii lor crestini.Tuturor acestora li s-a adăugat o intreagă serie de zvonuri, colportate cu insistentă in toate straturile sociale, după care incearcă să se arate că actiunea Sovietelor, nu e limitată si că in scurt timp,Armata Rosie,depăsind limitele indicate va ocupa
diverse regiuni din tară.In acest sens,evreii cunoscuti ca avind legături cu miscarea comunistă,discută că tendinta reală a Uniunii Sovietice e de a extinde revolutia in primul rind in
Balcani,unde cadrele sint pregătite dinainte si unde se asteptau numai prilejurile.Ocuparea Basarabiei si nordului Bucovinei–discută cercurile comunistilor evrei–constituie o primă etapă pt.infăptuirea planului sovietic,care actualmente urmăreste cu persistentă să exploateze orice eveniment si prin zvonuri abil lansate sau prin deformarea realitătilor să creeze o stare generalizată de nemultumiri,iar la un moment dat să găsească pretextul pt.o interventie a armatelor rosii in tara noastră care să sprijine si să fie paralelă cu declansarea revolutiei comuniste in Romania.
Ca si la Bucuresti, in provincie si indeosebi la Timisoara, populatia evreiască locală la
aflarea vestei,si-a manifestat satisfactia prin aceleasi gesturi si manifestări.

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor