File din istoria Iasiului: A fost odata Hanul Bacalu

Sambata, 18 Mai 2013, ora 17:35
5921 citiri
File din istoria Iasiului: A fost odata Hanul Bacalu

In coltul Ulitei Academiei si a fostei Ulite Talpalari, rasbotezata cu numele profesorului Saulescu - locatar mai la vale - trona din anii Unirii vestitul han Petrea Bacalu.

Se pastra cu duiosie caci in odaile ospetiei de la strada se intindeau tinerii unionisti dupa lautari.

Rasbotezat Otel Viena prin anii aducerii la Iasi a trenului (1870, pe linia Viena - Lemberg - Cernauti - Pascani) si apoi Romania, dainuia pana in zilele neuitatului an 1960, cand laolalta cu alte cladiri, se darama pentru a se largi Piata.

La mansarda unei cladiri din curte locuise poetul Mihai Eminescu in timpul celei de-a doua sederi la Iasi (1884-1886). Camera era modesta si o descrie Al. Vlahuta venit cu N. Petrascu la un congres studentesc.

Transformata si largita, in vara anului 1888, vechea zidire din ograda, ce servise odinioara pentru adapostirea carelor pline de marfuri, devenise sala de teatru pentru a suplini pe cea din Copou, arsa in noaptea de 17/18 februarie 1888.

Desi era modesta ca infatisare, ramane in istorie, fiindca pe scena ei ca si la Sidoli, s-au jucat multe dintre spectacolele timpului pana in fericita zi de 1 decembrie 1896, cand se inaugura sala Teatrului cel nou, din ulita Golia.(Teatrul V. Alecsandri).

Aici avea sa cante marea actrita europeana Hariclea Hartulari Darclee, aici avea sa se petreaca Congresul profesorimii din 30 aprilie 1889, cand printre oratori cuvanta si Ion Creanga, in ultimul lui an de viata.

Construirea teatrului cat si a modernului hotel Traian aducea insa la saracie pe initiatorul lor, pe marele iubitor al Iasilor, Scarlat Pastia. Neputand intoarce banii de la banca Creditul Urban, cele doua cladiri se vindeau la mezat, fostul lor ctitor murind in saracie (tolerat intr-o odaie a hanului), ca mai toti intreprinzatorii sufletisti ai vechilui Iasi, lipsit de putere economica.

Cercetand sfarsitul multora dintre fostii locantieri, hotelieri, bancheri si chiar comercianti, profesorul Octav Minar avea sa scrie induiosat: "Moldovanul din firea lui nu a fost si nici nu poate fi negustor... El a ramas visitor, un aristocrat al gandirii, cel mai adesea cautand in toate imprejurarile sa-si manifeste aceste calitati".

Ocupand latura de jos a careului pietii de altadata, pe rand cu Bacalu, de-a lungul liniei de tramvai (intinsa prin vara anului 1900), s-a tinut mult timp darza cladirea tot cu un etaj a "hainariei" lui Braunstein - magazinul de haine gata, marea noutate pe atunci, lumea preferand sa si le faca la comanda.

Se ocupa prin anii 1930 de hotelul Schiler, inainte ca acesta sa isi gaseasca un local mai convenabil, in spate, pe capatul strazii Saulescu.

La parterul sau aciuandu-se si Beraria Unirii, prin octombrie 1896 si unde vioristul Ghita Borteanu si chitaristul Ionica Barbu jeleau pe muzica, faptul ca I.L. Caragiale nu mai fusese numit director al Teatrului National.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#istoria Iasiului, #documentar Iasi, #Iasi istorie secolul trecut , #documentar