Henri Coanda, numele savantului roman care atragea respectul in intreaga lume

Marti, 25 Noiembrie 2014, ora 23:19
12020 citiri
Henri Coanda, numele savantului roman care atragea respectul in intreaga lume
Foto: Premiile Inovatiei

La 25 noiembrie se implinesc 42 de ani de la trecerea in nefiinta a lui Henri Coanda, cel al carui nume il poarta astazi aeroportul international al Capitalei, situat in comuna Otopeni, din apropiere.

Henri Coanda s-a nascut in Bucuresti, a copilarit aici, tot aici a mers la scoala si tot aici a trait ultimii ani din viata, pana la cea din urma suflare.

Merita sa insist asupra acestor detalii ca replica la unele enciclopedii straine, care il taxeaza ca "inginer francez, de origina romana", asa cum califica de altfel multe alte mari personalitati ale tarii noaste: Brancusi, George Enescu, Ion Ionescu si altii.

Elixirul vietii

S-a nascut in iunie 1886, ca fiu al generalului Constantin Coanda, tatal unei familii numeroase, ajuns pentru o scurta perioada chiar prim-ministru al Romaniei, imediat dupa Primul Razboi Mondial.

Ca general, a dorit sa-si faca fiul ofiter, pentru ca si acesta sa ajunga, din grad in grad, pana la cel de general. Dupa ce a urmat primele clase de liceu in Bucuresti, la "Sf. Sava", tanarul Coanda a fost trimis la Liceul militar din Iasi.

Tatal avea incredere in fiul sau, care lua note bune si era mereu sef de promotie, atat la Bucuresti, cat si la Iasi. Dar, desi continua studiile militare cu succes, nu manifesta pasiune pentru arta armelor. Pasiunile lui erau fizica si tehnica. Il atrageau proprietatile fluidelor aflate in miscare si modul cum pot fi ele utilizate.

Totusi, a continuat studiile militare conform dorintei paterne, in Germania si in Belgia, dar in 1908 cere aprobarea de a parasi armata si, odata liber, isi permite realizarea unui vis mai vechi: o calatorie cu automobilul prin Asia. Viziteaza Teheranul, Tibetul, Pakistanul.

Aici, junge pana pe platoul Hunza, unde fusese informat ca locuieste o comunitate ai caror indivizi traiesc o viata de 120 de ani, in medie, unii din ei ajungand pana la 140 de ani. Era hotarat sa afle elixirul vetii, mai ales ca, in urma documentarii de dinainte de plecare, se convinsese ca acest elixir consta in calitatea apei pe care o bem.

De altfel, cu un secol in urma noastra, Henri Coanda descoperise ceea ce ne sfatuiesc pe noi televizoarele de cativa ani incoace: sa bem cel putin doi litri de apa pe zi, ca sa fim sanatosi.

Un accident care putea fi fatal

Acolo, pe platoul situat la aproape 3.000 metri inaltime, nu ajungea poluarea oraselor, iar apa si alimentele se prezentau in forma lor naturala. In plus, apa continea particule microscopice minerale, provenite din eroziuni si care ii dadeau un aspect tulbure.

Intors in tara, Coanda n-a stat mult si si-a cautat adevarata vocatie, plecand la Paris. In capitala Frantei, s-a inscris la Scoala Superioara de Aeronautica si Constructii, pe care a absolvit-o intr-un an, ca sef al promotiei.

Cu cunostintele noi capatate si sprijinit de inginerul Gustave Effel, a obtinut aprobarile necesare ca sa construiasca un avion de conceptie proprie, dar fara elice: cu propulsie reactiva.

Era primul avion cu reactie din lume, pe care l-a denumit Coanda-1910 si pe care l-a prezentat la Salonul Aeronautic din acel an la Paris. Succesul avionului a fost insa afectat dupa inchiderea Salonului, cand incercand sa decoleze cu el, aparatul s-a izbit de un zid si a luat foc, dupa ce - din fericire - catapultase pilotul pe un teren invecinat, Coanda alegandu-se numai cu cateva rani usoare.

Efectul Coanda

O anumita perioada s-a dedat studiilor de specialitate, descoperind fenomenul cunoscut de specialistii din intreaga lume ca "Efectul Coanda" si realizand mai multe inventii, brevetate atat in Franta, cat si in Anglia.

Dar n-a abandonat ideea avionului cu reactie. Dupa cativa ani a construit unul nou, de data aceasta foarte apreciat, si a inceput sa lucreze intens, construind noi aparate de zbor.

Numele lui este legat de multe premiere ale tehnicii secoluluii XX, indeosebi datorita colaborarii cu realizatorii modulelor lunare Apollo 11 si Apollo 12, datorita brevetelor obtinute pentru arma fara recul, pentru desalinizarea apei de mare si multe altele.

In cele din urma, a inteles ca nu poate obtine rezultate performante cu forte proprii, depunadu-si contributia la marile companii aeronautice care erau mai mult decat bucuroase de colaborarea lui.

A fost unul dintre principalii "factori" care au contribuit la dezvoltarea industriei aeronautice postbelice, atat in Franta, cat si in Anglia.

In 1969, a dorit sa se intoarca in tara, iar conducerea comunista i-a respectat dorinta si nu l-a refuzat. I-a fost oferit postul de director tehnic intr-un Institut de creatie (INCREST), pe care l-a acceptat.

In 1970, a fost primit membru al Academiei Romane, iar la 25 noiembrie 1972 a decedat, la varsta de 86 de ani. A fost inhumat in cripta familiei General Coanda, aflata la Cimitirul Bellu din Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#Henri Coanda biografie, #Henri Coanda inventii, #Henri Coanda brevete, #Henri Coanda viata, #Henri Coanda avioane reactie, #Efectul Coanda , #documentar