Lichidatorii: Oamenii de sacrificiu de la Cernobil - Documentar

Sambata, 20 Decembrie 2014, ora 16:58
20662 citiri
Lichidatorii: Oamenii de sacrificiu de la Cernobil - Documentar
Foto: Proatom.ru

In urma catastrofei nucleare de la Cernobil, peste 800.000 de oameni au lucrat la operatiunile de curatare a zonelor contaminate.

Lichidatorii, asa cum au fost numiti de autoritati, si-au riscat vietile pentru a limita daunele dezastrului, reusind in momentele cruciale sa aduca sub control reactorul deteriorat. Datorita eforturilor depuse, au impiedicat o noua explozie, mult mai devastatoare, cu numai doua zile inainte ca ea sa se petreaca.

Dupa ce reactorul numarul 4 de la centrala nucleara de la Cernobil a explodat in dimineata zilei de 26 aprilie 1986, in urma unei verificari de rutina, tone intregi de materiale radioactive au fost dispersate in atmosfera, dand nastere unui nor toxic ce a contaminat o buna parte a Europei.

Sovieticii au creat imediat o zona de excluziune de 30 de kilometri de jur imprejurul centralei, incercand sa minimizeze pagubele, si i-au evacuat pe toti cei care traiau in interiorul ei, inclusiv pe cei 50.000 de locuitori din Pripyat.

Riscul unei noi explozii

Intre timp, sase sute de pompieri au fost trimisi la fata locului si au pompat cantitati imense de apa intr-o incercare disperata de a raci miezul reactorului, cu inca 30 de elicoptere militare descarcand in urmatoarele zile cinci mii de tone de pamant, nisip si alte materiale menite sa inabuse miezul supraincalzit.

Dar in ciuda tuturor acestor eforturi temperatura a continuat sa creasca.

Cu podeaua intarita a reactorului stand sa cedeze, exista riscul ca resturile topite ale miezului sa ajunga in camerele inundate de sub el. Cercetatorii sovietici au atras atentia ca la contactul cu apa se putea declansa o noua explozie de abur supraincalzit care ar fi pus in pericol intreaga centrala.

Puterea ei ar fi echivalat-o pe cea a tuturor explozibililor folositi in cel de-al Doilea Razboi Mondial si ar fi lasat o zona inconjuratoare de doua sute de kilometri patrati de nelocuit, neluand in calcul si pagubele ce ar fi fost provocate de raspandirea materialelor radioactive.

Trei ingineri primesc atunci misiunea sinucigasa de a cobori in camerele inundate, inotand prin apa contaminata pana au gasit valvele care au actionat ecluzele, permitand evacuarea camerelor.

Desi cei trei au murit la scurt timp din cauza iradierii, prin sacrificiul lor au fost salvate milioane de alte vieti.

Savantii sovietici preconizasera ca numai doua zile ii desparteau de o noua catastrofa, ce ar fi fost mult mai devastatoare ca prima.

Podeaua a cedat in cele din urma, iar resturile topite ale miezului si-au facut loc in camerele de sub reactor, dupa cum se asteptasera. Dar inca mai exista riscul unei explozii daca se ajungea la panza de apa freatica, asa ca sovieticii s-au hotarat sa inghete pamantul de sub reactor cu azot lichid pentru orice eventualitate.

Ei au chemat mii de mineri din regiunile inconjuratoare sa sape dedesubtul reactorului pentru a monta instalatiile necesare, iar apoi au fixat o lespede de beton sub reactor.

Bio-robotii de la Cernobil

In acelasi timp, centrala nucleara era acoperita cu 100 de tone de materiale radioactive care trebuiau curatate. Mai intai, au incercat cu peste 60 de roboti, de la rovere lunare la buldozere controlate prin radio, dar s-au defectat repede din cauza conditiilor extreme.

Sovieticii au fost nevoiti sa trimita rezervisti, soldati in termen, pompieri si ingineri, numiti batjocoritor "bio-roboti", imbracati in costume de plumb improvizate, care, folosind lopeti sau propriile maini, au reusit sa curete acoperisul.

Unii nu stateau mai mult de 40 de secunde din cauza radiatiilor intense si chiar si asa au fost iradiati cat pentru o viata intreaga.

Reactorul este racit abia pe 6 mai, dupa mai bine de zece zile de eforturi disperate. Doua saptamani mai tarziu, incep lucrarile la sarcofagul care urma sa inchida reactorul distrus impreuna cu restul de materiale radioactive.

La opt luni de la catastrofa de la Cernobil, constructia sarcofagului era incheiata, dar lichidatorii inca nu terminasera. In anii urmatori, ei au decontaminat zona de excluziune cu multe sacrificii.

Tributul in vieti

Dincolo de cei aproape 30 de oameni care si-au pierdut viata ca o consecinta directa a exploziei de la Cernobil, numarul celor care au murit ca urmare a expunerii la radiatii este obiectul unor intense dezbateri.

Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii din 2006 a preconizat ca in total 9.000 de oameni vor muri de cancer ca urmare a contaminarii de la Cernobil. Dar constatarile sale au fost aspru criticate pentru ca s-ar fi incercat reducerea voita a numarului de victime.

La polul opus se afla cartea a trei cercetatori rusi publicata in 2007 care indica in jur de 985.000 de morti premature ca urmare a expunerii la radiatii, la randul ei criticata pentru supraestimarea numerelor.

Dar, daca luam in calcul spusele lui Viatcheslav Grichine, reprezentantul celei mai importante asociatii a lichidatorilor, in Rusia, Ucraina si Belarus au murit pana astazi 60.000 de lichidatori ca urmare a complicatiilor aparute din cauza expunerii la radiatii, iar 165.000 au devenit infirmi.

Oficiali din cele trei tari au ajuns sa-i acuze pe lichidatori ca mint in documente oficiale doar pentru a primi compensatii si toate acestea in ciuda faptului ca cei mai multi dintre ei, printre altele, au probleme cardiovasculare inca de tineri si au demonstrat o incidenta crescuta de boli canceroase.

In timp ce autoritatile sovietice i-au laudat ca pe niste eroi, la aproape treizeci de ani dupa ce ei au ajutat la diminuarea efectelor celui mai grav accident petrecut vreodata la o centrala nucleara, salvatorii Europei au fost uitati de guvernele propriilor tari, devenind un memento pe care prefera sa-l ingroape.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#catastrofa nucleara Cernobil, #lichidatori reactor supraincalzit, #expunere radiatii cancer , #documentar