Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Mandru ca sunt roman: Cine i-a invins pe turci la Plevna?

Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 11:09

   

Mandru ca sunt roman: Cine i-a invins pe turci la Plevna?
Razboiul din 1877-1878, cand Romania si-a castigat independenta, figureaza in enciclopedii si in manualele de istorie europene sub numele de "Razboiul ruso-turc".

Nu este incorect, dar este incomplet, dat fiind aportul Romaniei decisiv, intr-un moment de cumpana al razboiului despre care multe manuale de istorie straine vorbesc prea putin sau deloc.

"A fost solicitat ajutorul aliatilor romani"

Unii comentatori se rezuma chiar la faptul ca rusii au actionat fara alt ajutor romanesc, in afara acordului principelui Carol de a permite trecerea trupelor pe teritoriul tarii.

Este adevarat, asa au demarat rusii, crezand ca n-au nevoie de ajutorul principatului romanesc, dar evolutia ulterioara a razboiului nu le-a dat dreptate.

Chiar si acum, manualele de istorie si tratatele redactate de istoricii rusi prefera sa nu observe ca interventia romaneasca a fost urmare a telegramei pe care printul Nicolae al Rusiei a trimis-o domnitorului roman, de la Tarnovo, unde isi avea statul major.

Literatura rusa, privind razboiul din 1877, nu spune un cuvant despre respectiva telegrama. Descrierea foarte detaliata a razboiului prezentata de Wikipedia in limba rusa, deci redactata de istoricii rusi, face o singura referire la prezenta romaneasca la Plevna, astfel:

"Au fost cerute urgent intariri din Rusia si a fost solicitat ajutorul aliatilor romani". Atat si nimic mai mult. Asta este totul despre prezenta noastra la Plevna, iar despre Grivita - reduta cucerita de romani - nici nu se pomeneste.

O telegrama disperata

Telegrama se pastreaza in tara noastra. Ea este redactata in limba franceza, originalul se gaseste in Muzeul de istorie a Romaniei si constituie exponat, prezentat publicului vizitator.

Intrucat textul ei a fost tradus si interpretat in mai multe feluri, merita reprodus aici in varianta originala, pentru ca insusi cititorul sa poata observa conformitatea traducerii:

"11/7 1877. Urgent. Tarnovo. Prince Charles de Roumanie a l'endroit ou se trouvera. Les Turcs, ayant amasse les plus grandes masses a Plevna, nous abiment. Prie de fair fusion, demonstration et, si possible, passage du Danube que tu desires faire, entre Djoula et Corabia. Cette demonstration est idispensable pour faciliter mes mouvements. Nicolas".

Tradus, textul suna astfel: "Urgent. Tarnovo. Printului Carol al Romaniei, oriunde s-ar afla el. Turcii, masand o multime imensa, ne distrug. Rog sa faci fuziune, demonstratie si, daca este posibil, sa treci Dunarea, asa cum doresti, intre Jiu si Corabia. Aceasta demonstratie imi este indispensabila, pentru a facilita miscarile mele".

Merita sa ne aplecam atentia asupra unui mic fragment: "asa cum doresti". Asta confirma faptul ca printul Carol si-a dorit sa participe de la inceput la aceasta campanie, dar tarul nu a dorit sa-l aiba asociat - ceea ce de altfel se cunoaste.

Nu incape indoiala ca documentul este rezultatul unui gest disperat. Este disperarea adresata domnitorului, caruia tarul ii refuzase interventia. Se stie ca printul Carol a intervenit prompt, dupa ce i s-au acceptat conditiile.

Sabia lui Osman Pasa

Telegrama a fost inspirata. Trupele romane odihnite au fost de folos trupelor rusesti obosite, pricinuind daune grave trupelor turcesti, si mai obosite. Turcii au facut o ultima manevra, incercand sa iasa din incercuire, dar manevra a fost zadarnicita de trupele romane, carora li s-a si predat Osman-Pasa, ranit, impreuna cu 45.000 de oameni.

Conform documentelor istorice, Osman-Pasa a oferit sabia sa colonelului roman Mihail Cristodulo Cerchez, care insa a refuzat s-o primeasca, neavand autorizarea domnitorului.

In aceste conditi, sabia a fost preluata de generalul rus Ganetki, caruia tarul i-a conferit ulterior titlul de feldmaresal, titlu inexistent pana atunci in armata rusa.

La randul sau, domnitorul Carol i-a conferit colonelului Cerchez decoratia "Steaua Romaniei", cu grad de ofiter, precum si "Virtutea Militara, de aur". Istoriografia rusa insa consemneaza altfel situatia: "Osman Pasa, ranit, a predat sabia generalului Ganetki", fara alte detalii.

Fireste, nu trebuie sa minimalizam lucrurile. Razboiul ruso-turc nu se limiteaza nici la episodul Plevna, nici la cel de la Grivita. A fost un razboi de amploare, care a cuprins nu numai peninsula Balcanica, ci multe zone limitrofe Marii Negre. A fost un razboi al Rusiei, in care ea a invins.

Dar asta n-o impiedica sa treaca usor cu vederea aportul armatei romane, in momentul cel mai delicat al luptei.

Mai corecti, bulgarii s-au ingrijit sa se ridice un Mausoleu al Ostasului Roman la Grivita, unde sta si acum un piedestal cu bustul colonelului Cerchez, cel care a refuzat sa preia sabia, pentru ca nu avea ordin de la domnitor.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com.

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23782 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ei sunt eroii nostri

Vai de soarta si sufletul lor.Unii morti in fata plutonului de executie, altii in inchisori, altii nu au suportat dezonoarea si si-au luat viata singuri, altii morti uitati si in mizerie.

 

 

Sunt mandru si demn sa fiu roman doar am radacini adanci in pamantul

Romaniei.Bunicii mei au lupatat pentru independenta Romaniei,tatal meu,ofiter de cariera ,a sevit tara cu demnitate si onoare,pana la sacrificiul suprem,nici unul dim membrii familiei mele nu au facut pact cu diavolul rosu al comunismului si nici nu au cedat terorii securitatii comuniste reprezentate acum in Romania de cel mai sadic asasin stalinisto-nazisto-securist, Basescu Traian.Noi romanii care nu am avut niciodata carnet rosu de partid, noi romanii care nu suntem basisti, ungureni, pedelisti, sau fesenisti, intr-un cuvant peceristi AVEM,avem o tara de iubit de aparat de respectat.

Avem de Radu Gyr

Avem o tară unde au stăpanit odată
Vitejii daci, bărbati nemuritori.
Si unde stau de veacuri laolaltă,
Izvoare, văi si munti cu fruntea-n zări.

Avem troite sfinte, altare si icoane
Si candeli ard cu mii de palpairi;
Avem atatea lacrimi si prigoane
Că ne e plin pămantul de martiri.

Avem la Putna, Sfant si viu cu duhul
Pe cel ce-a stat Ortodoxiei scut;
Si azi de-l vom chema să-nfrang-apusul,
Va răsturna cinci veacuri de pămant.

Avem pe Brancoveanu pildă tare,
Căci pruncii lui sub sabie-au căzut;
Ca să păzească fără de schimbare
Credinta dreaptă-n care s-au născut.

Avem Ardealul sfant, pămantul răstignirii,
Cu tunuri sfartecat de cel viclean;
Avem ierarhii sfinti, pe Iancu si martirii,
Pe Horia tras pe roată pentru neam.

Azi iarasi te-au suit vrăjmasii tăi pe cruce,
Ardeal cu trei culori impodobit;
Scriind deasupra vina ta cu sange,
Aceea că, ortodoxia ai iubit.

Avem un Rai de sfinti in temniti dati la moarte
Si aruncati in groapa nestiuti;
Dar astăzi dand pămantul la o parte
Ies moaste sfinte-n zeghe grea de detinuti.

E jertfa lor de veacuri mărturia
Ce strigă din morminte pan’ la noi:
Să apărăm cu ravnă Ortodoxia
Si-acest pămant, de Sfinti si de eroi!

 

 

Ne mandrim cu generalii EROI armatei romane asasinati de comunisti.,

Onor la armata romana.Ion Antonescu,Ilie Steflea( sef al Marelui Stat Major 20 ian 1942-23 august 1944), Iosif Iacobici( sef al Marelui Stat Major 22 sept 1941-20 ian 1942, m. mart 1952 Aiud), viceamiral Eugeniu Rosca( comandant al Marinei Militare intre 21 sept 1940-16 iun 1942), viceamiral Ioan Georgescu( comandant al Marinei Militare intre 1942-1945), general de escadra aviator Gheorghe I. Jienescu( secretar de stat in fruntea Subsecretariatului de Stat al Aerului, 27 ian 1941-23 aug 1944), Ion Sichitiu( Ministru al Agriculturii si Domeniilor, 27 ian 1941-19 mart 1942), general de armata Gheorghe Avramescu( comandant al Corpului de Munte 3 iun 1941-5 oct 1943), general de divizie Radu Baldescu( comandant Divizia 18 Infanterie, 26 ian 1942-29 apr 1944), general de corp de armata Nicolae Ciuperca( comandant Armata a 4-a Romana, 2 iun 1940-13 sept 1941), general de corp de armata Nicolae Dascalescu( comandant Corpul 2 Armata, 9 nov 1941-11 ian 1945), general de corp de armata Corneliu Dragalina( comandant Corpul 6 Armata, 1 ian 1940-23 mart 1943), general de divizie Ioan Dumitrache( comandant Divizia 2 Munte, 10 mai 1941- 8 apr 1945), general de armata Petre Dumitrescu( comandant Armata a 3-a Romana, 25 mart 1940-29 aug 1944), general de brigada Radu Korne, general de corp de armata Nicolae Macici( comandant Armata 1 Romana, 9 nov 1941-12 feb 1945), general de armata Gheorghe Mihail, seful Marelui Stat Major, 23 aug-12 oct 1944), general de divizie Leonard Mociulschi( comandant Divizia 3 Munte, 6 oct 1942-8 apr 1945), general de corp de armata Mihail Racovita( comandant Armata a 4-a Romana, 25 ian-23 aug 1944), general de divizie Ioan Sion( comandant Divizia 1 Blindata), general de corp de armata Nicolae Sova( Subsecretar de Stat al Marinei, 19 feb 1943-23 aug 1944), general Aurel Aldea, general Emanoil Leaoveanu( Director General al Politiei, 1941-1942), general Constantin Anton( Inspector General al Jandarmeriei, 1944-1946), general Constantin Vasiliu( subsecretar de stat pentru Politie si Securitate in Ministerul de Interne-1942-1944-Inspector General al Jandarmeriei-1940-1944), general Ioan Topor( Inspector General al Jandarmeriei in 1940, sef al Justitiei Militare in 1941, Mare Pretor al Jandarmeriei Operative din 1943 pana in august 1944)"

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9q72fl3QWFo#!

Dispret etern calaIlor natiei romane, dispret total cozilor de topor care au compromis armata romana in FRUNTE cu mafiot Basescu Traian, OPREA GABRIEL,comunistii Gheorghe Gheorghiu dej, Ceausescu Nicolae..........

 

 

@janvaljean

Raspuns: au plecat din tara , doar nu ai vrea sa faca ca Petre Tutea :“Am suferit 13 ani in temnită pentru un popor de idioti!"
“Romanii trebuie aspru pedepsiti: Sa se cutremure fiu din burtă de mamică. Că numai asa poporul roman invată. Pe urmă rămane in istorie ca model. Va fi o paradigmă istorică. Adică model moral pentru generatiile care vin“

 

 

Mindru ca sunt Roman? De ce?

Sufragiul turmei! In democratie, numai intamplarea naste un mare sef. …Asta e părerea mea despre democratie."

 

 

Unde sunt acum cei care ar trebui sa ne scape din razboiul de

Ocupare a Romaniei de catre UE si SUA ???????????????

 

 

Maricica,Vasilica,Ioana,Florica,...ele i-au ingenunchiat pe osmanLai

...si le-au tras tirurile ,pe dreapta centurilor .

 

 

de fapt ...

a fost unbucatar turc care a a incurcat mirodeniile asadar inreaga bucatarie !

 

 

Recunoasterea europeana!?

Cand ne-au recunoscut occidentalii aportarile noastra( am spus occidentali, pentru ca europeni sunt si rusi, nu neaparat occidentali, eu o idee gresita ca europeni sunt doar cei din UE)

 

 

Cateva Precizări ...

Cateva Precizări ...

1. Cinste Vesnică Anonimilor Soldati Romani sacrificati CONTINUU de la 1877 si pană in W W 1 DEGEABA din

- Lipsă Cronică de Inzestrare cu Armamment Performant

- Lipsă Cronică de Instructie Modernă

- Predilectia Criminală, in Mentalitatea Corpului Ofiteresc Roman, a Atacului la Baionetă in fata Focului Concentrat ...
La 1877 Turcii aveau Carabine Moderne cu Tragere Rapida.
Au exterminate Mii de Romani, năpustiti la Atac la … Baionetă contra Redutelor Turcesti …
NU s-a stiut ca mai există INCĂ o Redută, mascată de prima …
Ca Element Strategic de Fixare a Datei Atacului, ne-am luat după Rusi, care au atacat in Cinstea Zilei Ţarului …

Iar pe Cherchez, in Locuut lui Carol I, l-as fi degradat …

CUM sa DAI TU, Ofiter Roman care ai cucerit cu MII de Vieti Romanesti Reduta, Sabia lu’ Osman Pasa, RUSILOR ?

Io crez că, la fel ca SI acum, Ăla, Cherchez, avea Oare_CE Obligatiuni fată de Străini in general, Rusi in Spetă …

La 1916 Nemtii aveau Mitralieră langă Mitralieră ...

Romanii, RĂU Condusi si RĂU Inarmati, după 40 de Ani de Pace,
se năpusteau, cu Piepturile lor de Aramă la Atac ...

NU Soldatii Simpli erau de Vină ...

Ofiterii Superiori, Boieriii Romani adică, aceiasi Boieri care in Viata Civilă

ii dădeau pe Labbele Lacome ale Arendasilor organizati in Trusturi de Arendasi ...

Deci,
- Distrugere Biologică prin Foame pe Pamantul Romaniei
- Lipsă de Industrie Puternică, deci SI de Armată Puternică ...

2. Deci, din cele de mai sus, apare Precizarea a doua ...

Calitatea EXECRABILĂ a "Elitei" Politice si Militare a Romaniei, Exceptiile confirmand Regula si

ele, Exceptiile. plătind cu Viata Greselile CRIMINALE ale Boierilor In_Capabili,
SELECTAŢI La_Varf de Zmekerii Externi ANUME pentru Prostia si Ticălosia lor …

Treabă CONTINUĂ din 1859 si pană Acuu’, in 2012 …
In TOATE, To’arasi Aspectele Vietii Romanilor …

 

 

Continuare ...

NU EXISTA POPOR CONDUS MAI *** DECAT POPORUL ROMÂN …

De Fix 153 de ani, din 1859 si pană la "Prezentuu’ Actual" …

NU EXISTĂ ALTĂ EXPLICAŢIUNE FAŢĂ DE :

1. Calitatea Umană, INCĂ Bună, a Romanilor
2. Resursele Naturale, Pămant, Minerale, Paduri, Ape, etc.

Da’ SE lucrează Frenetic, de 23 de Ani cu Co_Laborarea din Prostie, Lăcomie, Trădare TOCMAI a Prea_Multora dintre Cei_CARE se dau Singuri de Geniali si ne conduc …

Se distruge Biologic si Mental prin Alimentatiune Scumpă, Proastă, Otrăvită, Droguri PERMISE SI prin Tembeliziuni Gu_Gustiuck_HOOD …

Resursele se VAND de Ymekeri Jalnici Interni, Zmekerilor Externi …

Rusine Mare, Bhei Acestia, Ori_CARE veti fi …

V-ati trezit după 23 de Ani sa reluati Latura Natională …
NU-I Rău, da’ ati făcut-o abia DUPĂ ce ati co_laborat cu Liftele (Străinii RĂI …)

Io, SINGUR inainte de 2002, cand NU aveam Internet telefonam ZILNIC la Adevarul, National, etc. si spuneam Cestiile Astea …

DUPĂ 2002 am scris MII de Comentarii pe Forumuri …

In 2002 am initiat, impreună cu Nevasta, Salvarea Bibliotecii Nationale a Romaniei de la Des_Fiintarea planuită de

Marionetele Nastase si Teodorescu, la Ordinul Unora DIN Puterea Reală, alergici la Carte … …

Care au Ideea Bolnavă ca Gu_Gustiucks se stăpanesc Mai_Bine Im_Prostiti Sistematic, la Sfatul Imperativ al Zmekerilor Externi,

STAPANII Acelora DINTRE Componentii Puterii Reale, Care_ASCULTĂ de Zmekerii Străini …
PREA Multi Ascultători DCPR, la Starea Reală a Romaniei …

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor