Moartea Alba: Lunetistul care a pus in genunchi Armata Rosie

Joi, 06 Octombrie 2011, ora 21:57
87495 citiri
Moartea Alba: Lunetistul care a pus in genunchi Armata Rosie
Foto: flickr.com

Un adevarat cosmar pentru trupele sovietice in timpul Razboiului de Iarna din 1939, finlandezul Simo Hayha a fost responsabil pentru moartea a peste sapte sute de soldati inamici.

Nicicand in istorie nu a existat un om care sa fie in stare sa provoace asemenea pierderi omenesti de unul singur unei armate, comandamentul sovietic devenind intr-atat de ingrijorat incat a pus la cale nenumarate operatiuni cu scopul declarat de a-l neutraliza.

Atunci cand Armata Rosie s-a revarsat peste granitele statului nordic, cu un milion si jumatate de oameni, s-a asteptat la o victorie usoara. Insa, darzenia soldatilor finlandezi si ingeniozitatea de care au dat dovada au facut colosul sovietic sa se impleticeasca.

Spre deosebire de inamicii lor, finlandezii au luptat incrancenat pentru fiecare palma de pamant stiind ca o eventuala infrangere ar fi insemnat distrugerea statului si asimilarea lor in cadrul Uniunii Sovietice.

O natiune pregatita de razboi

Intreaga tara a raspuns chemarii datoriei. Linia frontului a fost mentinuta cu greu de soldatii finlandezi, iar in regiunea raului Kollaa s-au dat cele mai aprige lupte. Pe aceasta portiune a teatrului de razboi o singura divizie s-a opus altor patru sovietice, dar si a unei brigazi de tancuri.

In timpul acestor confruntari s-a remarcat Simo Hayha. In fiecare zi cutreiera padurea deasa ce impanzea linia frontului, echipat cu imbracaminte de camuflaj alba. Odata ce isi alegea o pozitie, astepta pana cand un soldat inamic ii intra in catare.

Un tragator singuratic

Uneori se incumeta si se apropia de transeele sovieticilor. Toate acestea le facea pe o vreme neiertatoare, temperaturile trecand de -20 de grade Celsius. Invazia sovietica incepuse la inceputul iernii, cand zilele incep sa se scurteze, Simo avand la dispozitie cel mult cateva ore de lumina.

In ciuda acestor adversitati, in cele aproape o suta de zile in care a participat in cadrul luptelor a omorat cinci sute de soldati cu arma sa de vanatoare, ce in mod ironic era o varianta modificata a unui Mosin Nagant de fabricatie sovietica.

Inca doua sute au fost secerati de rafalele trase cu o pusca mitraliera Suomi, neavand nicio problema in a manui si armele automate pentru confruntarile directe.

Numarul de victime confirmate de cel putin un martor se ridica la sapte sute, dar se cunoaste ca acesta deseori mergea de unul singur in misiuni, astfel incat numarul celor ucisi, dar neconfirmati, ar putea sa se ridice cu inca doua sute.

Masuri exceptionale luate de sovietici

Intr-o singura zi, pe 21 decembrie 1939, a reusit performanta sa impuste 25 de soldati, iar in alte trei peste 50.

In sfarsit, exasperati de faptul ca randurile lor sunt subtiate pe zi ce trece, comadantii sovietici au pus o recompensa pe capul lui Simo, au pregatit echipe speciale de tragatori si au permis folosirea artileriei, daca exista doar suspiciunea ca Simo era prin imprejurimi.

E de ajuns sa spunem ca lunetistii sovietici au fost ucisi unul cate unul si ca loviturile de artilerie au fost evitate indemanatic, doar un singur proiectil explodand aproape de el si arzandu-i superficial pelerina.

Din tainele meseriei

Camuflajul a fost arma lui secreta si a folosit tehnici cu totul noi. Inainte sa isi aseze pusca batea zapada acolo unde vroia sa o puna ca atunci cand tragea reculul sa nu ridice in aer neaua.

Nu folosea luneta, ci numai catarea, deoarece lumina soarelui se reflecta in luneta si putea fi dat de gol foarte usor. O alta problema era ca din cauza frigului se aburea foarte usor si era de neutilizat. Pentru a-si ascunde respiratia, tinea zapada in gura.

Ascuns de troiene, putea cu usurinta sa se deplaseze, mai ales ca echipamentul sau era complet alb si era aproape de nevazut, chiar si de aproape. Spaima printre soldatii sovietici era de inteles, in mintea fiecaruia incoltindu-se gandul ca ar putea fi urmatorul. Moralul lor era la pamant, iar din cauza tensiunii multi au cedat nervos si au incercat sa dezerteze.

Pentru aceste trupe Simo devenise un aducator de moarte, un spectru ce putea in orice moment decide cine va trai sau muri. Nu degeaba acesta devenise cunoscut ca "Moartea Alba".

Razboiul se incheie

Incepand cu luna februarie a anului 1940 fortele sovietice au incercat sa reia initiativa si au declansat un atac pe toata latimea frontului. Luptele de-a lungul raului Kollaa s-au intensificat, iar pe data de 6 martie 1940 apararea a fost sparta, soldatii finlandezii find nevoiti sa se retraga.

In timpul acestor confruntari, Simo a decis sa ramana in transeu, pentru a-si acoperi camarazii ce se repliau. Tragand foc dupa foc, a reusit sa tina la distanta soldatii inamici suficient timp ca plutonul sau sa poata ajunge la adapost. Cand incerca sa li se alature, un proiectil il loveste in fata.

Cativa s-au intors si l-au tras pe Simo din transeu, oripilati de rana deosebit de groaznica. In fapt, fusese impuscat cu un glont exploziv, interzis inca din 1868, tocmai datorita potentialului distructiv pe care il avea. Daca cele obisnuite urmareau scoaterea din lupta a unui combatant, cele explozive faceau rani atat de profunde, incat victima avea de suferit toata viata.

Simo s-a trezit din coma peste o saptamana, chiar atunci cand se semna pacea. Fata i-a ramas deformata, medicii fiind nevoiti sa ii reconstruiasca falca cu un os luat din sold. In anul urmator a vrut sa participe la Razboiul de Continuare impotriva Uniunii Sovietice, dar din pricina ranii a fost refuzat la recrutare.

Un soldat la fel ca ceilalti

Inca din timpul Razboiului de Iarna, Simo Hayha a fost celebrat ca un erou al poporului finlandez si a devenit in scurt timp emblema luptei lor pentru neatarnarea tarii. A primit numeroase decoratii, iar statul s-a ingrijit cu totul de soarta lui.

A mai avut nevoie de inca aproape 30 de operatii pana cand a putut sa isi revina complet. Deoarece ferma lui fusese pe partea ocupata acum de Uniunea Sovietica, guvernul i-a oferit o parcela de pamant, unde acesta si-a trait o mare parte a vietii.

Simo Hayha si-a creat o reputatie infioratoare printre soldatii inamici, iar numarul lui de victime inca este de neegalat.

Insa adevarul este ca pe intreaga linie a frontului soldati finlandezi obisnuiti s-au remarcat prin fapte de arme iesite din comun. Un caz extraordinar este al unui pluton de 32 de oameni care au iesit invingatori in confruntarea cu un regiment de 4.000.

Dupa nici patru luni de confruntari, sovieticii au fost lasati cu "un ochi vanat" si au cautat sa iasa cat mai repede dintr-un conflict ce le-au stirbit serios imaginea.

Pe 13 martie este semnat tratatul de pace. Finlandezii au pierdut 25.000 de oameni, in timp ce Armata Rosie a avut peste 300.000 de morti si raniti. In afara de pierderile omenesti, cele materiale au fost si ele impresionante, peste 3.000 de tancuri si 300 de avioane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#lunetist Razboiul de Iarna, #Simo Hayha Kollaa, #Finlanda conflict Uniunea Sovietica , #documentar