Prima revolutie a romanilor: Tudor Vladimirescu si rascoala de la 1821 - Documentar

Vineri, 12 Decembrie 2014, ora 08:32
18184 citiri
Prima revolutie a romanilor: Tudor Vladimirescu si rascoala de la 1821 - Documentar
Foto: Executed Today

Ideile iluministe nu s-au propagat doar prin filiera transilvaneana, ci si prin contactele tot mai dese cu restul tarilor europene. In mod inevitabil, a aparut dorinta de a imita cele vazute, de a introduce si de a incorpora elementele modernitatii in principatele romane.

Un bun exemplu in acest sens este Dinicu Golescu, care a remarcat progresele occidentale in urma calatoriilor sale. El a fost printre primii care au tras un semnal de alarma cu privire la starea de inapoiere a romanilor si a sustinut o reforma generala a institutiilor din Tara Romaneasca.

Iar Pacea de la Kuciuk-Kainargi parea ca va oferi aceasta sansa. Victoria decisiva a rusilor in razboiul cu otomanii a adus cu sine o inlaturare simtitoare a influentei lor in principate, iar boierii romani sperand ca prin ei vor capata o mai mare autonomie in treburile interne si ca ii vor ajuta sa indrepte tarile romane catre fagasul modernizarii.

Dar toate aceste vise au fost repede naruite, mai ales dupa ocuparea partii de est a Moldovei, la incheierea razboiului ruso-turc din 1812.

Pentru a inrautati lucrurile, crizele sociale si economice ale tarilor romane au fost accentuate de conducatorii fanarioti care s-au folosit de resursele principatelor pentru sprijinirea miscarii de emancipare grecesti, incat boierii au devenit din ce in ce mai nemultumiti de regimul instaurat de otomani cu un secol in urma, dorind o reintoarcere la domniile pamantene.

Un plan dejucat

Moartea domnitorului Alexandru Sutu la inceputul lui 1821 a fost prilejul ideal pentru pornirea unei revolutii ce l-a avut in prim-plan pe Tudor Vladimirescu.

Comitetul de Obladuire, o regenta compusa la scurt timp din cei mai puternici boieri autohtoni, l-a ales pe Vladimirescu sa instige pentru ei poporul, numai ca pandurul oltean a avut alte planuri.

O figura charismatica cu formare iluminista, inspirata de Revolutia Franceza, el a elaborat "Proclamatia de la Pades" pentru a justifica revolutia, iar apoi "Cererile norodului romanesc", prin care solicita infaptuirea unor reforme moderne, cum ar fi improprietarirea taranilor, desfiintarea privilegiilor boieresti, impunerea principiilor egalitatii si libertatii, impreuna cu reformarea invatamantului, a armatei si a administratiei.

Marii boieri nu s-au asteptat la aceasta turnura de situatie si au incercat sa-l inlature, dar Vladimirescu deja obtinuse sprijinul poporului.

Tematori, au ales sa nu se confrunte cu el si au ajuns la un compromis.

El a avut grija sa nu se ajunga la situatia unor confruntari armate pe teritoriul tarii sau sa starneasca represalii din partea otomanilor, dand asigurari ca regimul sau ramane loial Portii si intereselor tariste.

Dar ridicarea Eteriei in Rusia, o societate secreta al carui scop era crearea unui stat independent grec cu celule conspirative si in principate, i-a creat probleme serioase.

Tradat de eteristi

Vladimirescu a fost nevoit sa cada la o intelegere cu Alexandru Ipsilanti, permitandu-i sa treaca prin Tara Romaneasca cu oamenii sai pentru a ajunge la sud de Dunare. Dar comandantul Eteriei a pierdut sprijinul rusesc de care se bucura pana atunci din cauza numeroaselor sale greseli, iar oamenii lui s-au comportat ca adevarate trupe de ocupatie.

Din aceasta cauza, Ipsilanti este indemnat sa treaca Dunarea pentru a nu aduce razboiul in Tara Romaneasca, dar eteristii il captureaza pe Vladimirescu si il asasineaza, banuindu-l de complot cu otomanii.

Fara liderul ei, revolutia este la scurt timp inabusita, dar in anul urmator Imperiul Otoman hotaraste sa renunte la domnii fanarioti. Doar ca noii domni nu au avut o mare libertate de miscare, fiind supusi cu totul intereselor rusesti si otomane.

Dar era macar o schimbare, miscarea lui Tudor Vladimirescu dand glas inainte de toate nevoilor de reforma simtite la nivelul intregii societati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#revolutie Tudor Vladimirescu, #Ipsilanti razboi grec independenta, #Proclamatia de la Pades , #documentar