Razboiul amfetaminei: descoperita de un roman, "furata" de americani si folosita masiv de Wehrmacht

Duminica, 22 Ianuarie 2012, ora 17:40
17901 citiri
Razboiul amfetaminei: descoperita de un roman, "furata" de americani si folosita masiv de Wehrmacht

In urma cu 125 de ani, un student roman din Berlin sintetizeaza prima substanta cu efect stimulator-excitant, numita mai tarziu amfetamina. Initial, amfetamina a fost folosita ca medicament, dar mai tarziu ajunge sa fie prelucrata in laboratore ilegale, fiind considerata drog.

Lazar Edeleanu, specialist in medicina al Universtitatii Humboldt, Berlin, a reusit pentru prima data sa sintetizeza o mica cantitate din substanta in cauza, in timp ce efectua experimente chimice pentru lucrarea sa de doctorat. La acea vreme el nu banuia ce se va intampla mai tarziu cu descoperirea lui si intrerupe experimentele. In 1908, Edeleanu pune la punct o metoda de prelucrare a titeiului si producerea maselor plastice. Aceasta noua metoda a lui si-a gasit repede aplicabilitatea in practica, amfetamina find trecuta sub uitare. Chimistul roman moare la Bucuresti in 1941, dar prima sa descoperire nu va avea acelasi traseu, scrie Deutsche Welle.

Potentialul substantei descoperite de Lazar Edeleanu ajunge cunoscut in SUA, la distanta de 40 ani de la data cand romanul a reusit sa sintetizeze amfetamina. Alergologul american George Piness si biochimistul Gordon A. Alles sesizeaza potentialul tamaduitor al amfetaminei, si produc un substitut mult mai eficient si ieftin al celebrei efedrine, un medicament contra astmului produs din plante. Alles Gordon este si cel care a dat numele medicamentului, "amfetamina". In anii '30 firmele farmaceutice descopera potentialul amfetaminei si dezvolta o gama larga de produse pentru astm, de la inhalante pana la pastile de ingerare.

Domenii de aplicare

Migrene, poliomielita, depresie, epilepsie, Parkinson, impotenta, colici, rau de mare - aceasta este lista cu cateva dintre afectiunile tratate in anii '30, in SUA, cu ajutorul amfetaminei. Lista este mult mai lunga, fiind inregistrate 39 de intrebuintari oficiale la acea vreme. Astfel, milioane de oameni, intr-un mod cat se poate de legal, se obisnuiesc cu proprietatile excitante ale amfetaminei. Este un efect care va fi valorizat sistematic de trupele armate ale diverselor tari.

"Pervitin", preparatul supradozat cu amfetamine, apare pe piata germana in 1938, fiind folosit intensiv de Wehrmacht-ul german in Al Doilea Razboi Mondial. Oamenii care l-au luat descriu cam asa efectul sau: persoana nu simte deloc oboseala, are o stare euforica pemanenta, o dispozitie optimista, fiind capabila sa petreaca trei zile fara somn.

Sinistru si inuman

A devenit clar ca preparatul produce toleranta organismului (cantitatea de substanta trebuie marita odata cu trecerea timpului, altfel medicamentul nu mai are efect), ceea ce a condus la multe probleme in armata germana si in randul pacientilor civili.

Wehrmacht-ul a interzis utilizarea Pervitinul pe front, incepand o serie de experimente pe oameni, in lagarul de concentrare de la Sachsenhausen. Detinutii de aici au primit doze mari de Pervitin, dupa care au fost fortati sa mearga trei zile si trei nopti, in curtea lagarului, fara odihna si somn. Toate acestea erau facute pentru a se testa durabilitatea unui tip de piele artificiala.

Nici dupa Al Doilea Razboi Mondial, consumul de amfetamine nu scade. Ele sunt folosite in Bundeswehr (este un termen care defineste armata, sau fortele militare de lupta ale Germaniei ca si personalul civil administrativ) pana la inceputul anilor '70. Armata RDG a folosit amfetaminele pana la unirea cu RFG din 1989. Acum, amfetaminele sunt produse in mod legal ca medicament, si ilegal ca droguri in laboratoare clandestine. Tinerii cumpara aceste droguri cunoscute sub diverse nume: Speed, Pep, Crystal Meth, Ecstasy.

Amfetaminele nu dau halucinatii, dar pot deveni letale atunci cand devin tolerate precum si atunci cand sunt combinate cu alte substante halucinogene cum ar fi alcoolul sau alte medicamente hipnotice.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Lazar edeleanu amfetamina, #inventie amfetamina Edeleanu, #efedrine amfetamine , #documentar