Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Romani de legenda: Diplomatul roman care a salvat 52.000 de evrei

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 16:27

   

Romani de legenda: Diplomatul roman care a salvat 52.000 de evrei
Titlul de "Drept intre popoare" este acordat acelor persoane care s-au distins prin fapte de curaj, ce au dus la scaparea din primejdie a evreilor in timpul persecutarii acestora de catre regimul nazist.

La 15 septembrie 2005, printului Constantin Karadja ii este oferita postum aceasta distinctie, pentru eforturile sale neobosite prin care zeci de mii de evrei germani, francezi, unguri si romani au reusit sa insele moartea.

Povestea sa a trecut neobservata, aproape mai mult de jumatate de veac, desi el a salvat cel mai mare numar de oameni din timpul Holocaustului, dupa mult mai celebrul Raoul Wallenberg, care se crede ca ar fi ajutat pana la 100.000.

Nascut in Olanda, in ilustra familie nobiliara de origine greco-bizantina Karadja, acesta dobandeste cetatenia romana dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial. Educatia temeinica si calitatile sale i-au permis sa intre in diplomatie si a fost un numar de ani consul la Budapesta, Stockholm si Berlin.

Primele avertismente ale abuzurilor germane

In functia sa de Consul General al Romaniei in aceasta tara a adus deseori la cunostinta de politicile antisemite aprobate de cel de-Al Treilea Reich si de necesitatea protejarii evreilor cu nationalitate romana din acest stat.

A mers atat de departe incat a avertizat ca, daca nu se vor lua masuri urgente, foarte multi vor fi inchisi in lagare de concentrare si intuia inca de pe atunci ca urmau sa fie ucisi. Aceasta se intampla cu aproape doi ani inainte de inceperea constructiei lagarului de la Auschwitz.

Un siretlic insala vigilenta persecutorilor

In 1941, diplomatul roman primeste instructiuni de la Ministerul Roman de Externe ca pe toate pasapoartele evreilor romani stabiliti in statul nazist sa se treaca etnia lor, punand si mai multe obstacole in calea repatrierii lor in siguranta.

A refuzat sa faca acest lucru, dar pentru a nu ii antagoniza pe germani, ofera ca alternativa trecerea unei inscriptii particulare in acele pasapoarte, alternativa pe care ministerul a acceptat-o.

Partea germana a fost anuntata de efectuarea acelei modificari, dar nu s-a specificat in ceea ce consta ea de fapt. A fost lasata sa creada ca mentiunea de "evreu" va aparea in pasapoartele cu pricina, iar acest truc a pacalit pentru o vreme autoritatile naziste.

Incomod la Berlin

Atunci cand s-a aflat de ajutorul acordat evreimii romanesti, care s-a rasfrant in unele cazuri si asupra celei germane, este declarat "persona non grata". Ajuns inapoi la Bucuresti, este investit in functia de director al departamentului consular al Ministerului de Externe.

Prin intermediul acestei functii, cere tuturor diplomatilor romani de peste hotare sa protejeze evreii cu radacini romanesti impotriva oricaror tipuri de abuzuri. In ultima instanta, se puteau emite certificate oficiale prin care era garantata siguranta lor in cazul reintoarcerii in tara, germanii neputand a se atinge de posesorii acestor acte.

Reuseste in a face din Romania un refugiu al evreilor de pe intreg continentul, convingand autoritatile sa le ofere adapost, pana cand acestia pot aranja sa emigreze in alte tari si condamna in repetate randuri, in termeni duri, nedreptatile la care erau supusi unii evrei de catre germani, desi erau cetateni romani.

Trenurile cu refugiati din Franta

Spre sfarsitul razboiului, masinaria de exterminare germana devenise din ce in ce mai eficienta si deportarile au inceput din toate colturile europene. Regimul de la Vichy anuntase guvernul roman ca evreii cu origini romanesti vor fi si ei trimisi in lagare.

Constantin Karadja nu a precupetit niciun efort si a facut astfel incat toti cei in cauza sa fie repatriati. Cele cateva trenuri care au plecat din Franta urmau sa transporte cateva sute de evrei, dar este foarte posibil ca numarul lor sa fie in randul miilor.

Exodul din Ungaria

In anul urmator a inceput o campanie sistematica de masacrare a evreilor in Ungaria. Cateva sute de mii de evrei au fost deportati la Auschwitz si omorati. In interiorul tarii au inceput persecutarile, executiile fiind la ordinea zilei. Echipe ale mortii intrau in ghetouri si lasau in urma lor numai cadavre.

In acest context, Constantin Karadja si-a folosit influenta ca peste 51.000 de evrei sa se poata adaposti in Romania, astfel scapand de moarte, celor cu origini romanesti alaturandu-se si un numar impresionant de evrei unguri.

Sfarsitul razboiului l-a surprins lucrand tot in cadrul Ministerului de Externe, dar a fost dat afara de autoritatile comuniste, sub pretextul originii sale nesanatoase. Se stinge din viata in 1950, in anonimat.

O recunoastere tarzie

Locul sau binemeritat in istorie l-a castigat abia dupa 55 de ani de la moartea sa, cand i-au fost recunoscute faptele extraordinare de catre Yad Vashem, principala autoritate israeliana ce se ocupa cu studiul Holocaustului, fiind numit "Drept intre popoare".

Desi crimele romanesti impotriva evreilor sunt bine documentate si trebuie sa le recunoastem ca o realitate de necontestat, felul in care decurge acest proces ridica totusi multe semne de intrebare.

Pentru aceste fapte abominabile suntem in asa masura invinovatiti, incat, comisia Elie Wiesel declara ca in afara de Germania nazista, noi purtam cea mai mare responsabilitate pentru cele mai multe morti ale Holocaustului.

In aceasta retorica este minimalizat rolul politicii statului roman care a refuzat deportarea in lagarele de exterminare germane si cazurile nenumarate in care romanii au salvat evrei de la moarte.

Drepti intre popoare

Viorica Agarici, mama cunoscutului aviator Horia Agarici, a oprit un "tren al mortii" pentru o zi intreaga, timp in care a oferit mancare si apa sutelor de persoane inghesuite in vagoane, in ciuda obiectiilor aratate de oficialitatile locale si a soldatilor pusi sa vegheze trenul.

Regina Mama Elena s-a opus deportarii evreilor din Cernauti in Transnistria, salvand alte cateva mii, iar apoi in 1943 si 1944 a depus eforturi ca cei ramasi in acea provincie sa se intoarca in siguranta.

Traian Popovici, primarul orasului Cernauti, a salvat de la deportare inca 20.000 de evrei, punandu-i pe o lista cu persoane considerate indispensabile economiei regiunii, in conditiile in care lista initiala trebuia sa cuprinda doar 200 de nume.

Ofiterul Theodor Criveanu a fost insarcinat cu intocmirea de liste cu evreii ce puteau presta munca obligatorie in functie de anumite criterii stricte. El a trecut mii de persoane care nu le indeplineau, riscand in felul acesta si propria lui viata, putand fi executat pentru nerespectarea ordinelor primite.

Anghel Anutoiu, folosindu-se de functia sa de secretar al Comandamentului Corpului 5 Armata afla de momentele in care urmau sa se faca arestari sau razii si instiinteaza comunitatile de evrei vizate. Yad Vashem il acrediteaza si pe acesta cu salvarea a catorva mii de oameni.

O soarta nemeritata

Exemple ca cele mentionate sunt des intalnite in acea perioada a prigonirilor. Cert este ca acest colt al istoriei noastre inca este unul intunecat si putini au curajul in a-l analiza in toata amploarea lui, fara a se lasa prada emotiilor.

Adevarul a fost prezent intotdeauna in nuante gri, dar pozitiile luate sunt inca intransigente, defavorizand aprecierea obiectiva unor oameni si a unor fapte, fie ele bune sau rele.

In aceste conditii, in tara noastra exista un muzeu al holocaustului, dar niciun monument sau placa comemorativa inchinata unui om care s-a zbatut sa salveze de la moarte zeci de mii de oameni, intr-o vreme in care multi isi pierdusera orice sensibilitate umana.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa mandrucasuntroman@ziare.com.

Multumim si va asteptam alaturi de noi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 22263 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
19 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Caragea(karadgea)

origine greco-bizantina?
Este Macedonean!

 

Excelent articol

Poate ca printului Constantin Karadja nu avea prea mult sange romanesc dar a actionat in numele si cu ajutorul statului roman. Pacat ca aflam asa tarziu despre un OM atat de valoros.

 

Printul Caragea!

A venit in Romania ca Macedonean(adica neaos roman)

?

"...si-a folosit influenta ca peste 51.000 de evrei sa se poata adaposti in Romania, astfel scapand de moarte, celor cu origini romanesti alaturandu-se si un numar impresionant de evrei unguri..."

Interesant? Pai cum asa? Nu era atunci in Romania Antonescu si regimul sau antisemit? cu celebrele noastre trenuri?

 

S-a născut oare,

Diplomatul roman care ar putea salva 20 milioane de romani?Adică,un fel de Moise că pentru pomeni am avut si avem DIPLOMAŢI in viată!
Iertată fie-mi răstălmăcirea...

 

TEPES......

!!!!!!!!

Da! A fost născut la 24 octombrie 1937, in Turnu Severin,

a fost adus (in orasul ingerilor)cu o pasăre de pradă chemată de la răsărit dintr-o tară depărtată (Romania) ca să implinească planurile Creatorului. (Isaia 46:11)
Este acelasi om prorocit in Geneza 49:10, Isaia 28:2, 42:1 - 4, Zaharia 11:16 si alte locuri in legea dumnezeului evreilor.

Cestia este, Stie SI Grivei ...

Apud Toparceanu ...

Adică, STIE SI Tr 2006, Alias Tasurina 2006 ...
IUo yic a spune că Stie, dar se face ca NU ...
Asa este el progrmat, Anti-Romsan ...

Ce este fff Curios relativ La Autenticitatea Patriotilor Oficiali si de Serviciu de la ZK, Site Romanesc, sper,

este că are mereu Rank User Five si Nimeni

NU indrazneste de la ZK să il cenzureze pentru Insulte Repetate aduse Romanilor ...

On dit Long Ca (Nu am C cu Sedilă ...
Asata, Apropo de "Procestul" Complet al Comunsimului ...

ZK inseamna Ziare.Kom (internist)... :)):)):))

 

Bravos, Dom' Dologa !

Imi place cum pui Problema ...
Saca vei avea Voie in Continuare, Bine ar fi ...
Adevarul Complert, indifererent Carem este Mantuitor ...

Pe Urma NU s-a scsis mai Nimic Real despre Holocaustul Romnanilor pe Pamantul Tarii LOR, intre 1940 si 1964 ...

Adica la Adevar, daca NU il spui TOT, Tovasrasi, se cheama ce este Non-Adevar ...

Io NU il stiu, că l-as scrie,

chiar dacă apare Cate un Zapy, La Topicul - Serban Huidu, inger sau demon - care se da Rotund si dă Lectiuni la Ordin, Fără să Stie Tot sau, mai grav să NU vrea, Deformatie Profesionaslă, să stie Totu', Totarăsi ...

 

Shobowiesel

"Pentru aceste fapte abominabile suntem in asa masura invinovatiti, incat, comisia Elie Wiesel declara ca in afara de Germania nazista, noi purtam cea mai mare responsabilitate pentru cele mai multe morti ale Holocaustului."
Elie Wiesel ? Din cate stiu acesta a refuzat sa isi probeze identitatea.
Cu ce drept invinovateste poporul roman ?

 

Pentru ca: "Israelul a ucis, a ucis, a ucis"

Ori, in istorie, ca si in politica, trebuie sa te speli pe maini de sange cu alt sange: tradarea si crima atrag tradare si crima; minciuna atrage alta minciuna ca s-o acopere pe prima.
- exista marturii numeroase din epoca aia (Filderman, Safran, Weinberger...), inclusiv de la "vexatul Mihail Sebastian", care era fortat sa dea zapada, in loc sa fie trimis la Auschwitz.
- tot ce trebuie stiut: nicio fapta buna nu ramane nepedepsita. Iata: Ungaria a ucis cu voiosie si a trimis la exterminare peste 1 milion de evrei. Totusi, RO este considerata de Wiesel un rau mai mare. De ce? Pentru ca Wiesel e din Sighetul Marmatiei si simte mai degraba ungureste decat romaneste, din tata-n fiu; declarat.

Elie Wiesel este un IMPOSTOR,

...el nu a trecut prin nici un lagar si a fost demascat ca atare de un evreu ungur care a fost in lagar si ii cunostea pe adevaratii frati Wiesel. Elie asta vorbea cu accent francez, a refuzat sa-si arate numarul pe care nemtii il imprimau pe brat si mai ales nu stia ungureste.
Scormonind mai adanc in falsa biografie a lui Wiesel, a reiesit ca acest impostor fusese "eliberat" de doua ori: odata de americani in Dachau si alta data de rusi in Auschwitz.

Din Romania s-au repatriat in Palestina, in timpul razboiului...

....peste 370.000 nde evrei, via Turcia.

E vreii din Ungaria au intrat in Romania, vadit in mod fraudulos, fiindca legea romaneasfca, in acest caz, i-i condamna la inchisoare, iar acolo erau in siguranta. De acolo au fost imbarcati pe vapor via turcia si apoi Palestina.

Si acest amanunt trebuie ascos la iveala.

Un profesor de legenda : Raoul Sorban

Si alti romani au mai trimit acest titlu - acordat celor cu dragoste pentru umanitate si dreptate...Acesta a fost profesorul Raoul Sorban.
Profesorul Raoul Sorban, o personalitate legendara a Romaniei, care a primit titlul de "Drept intre Popoare" acordat de Yad Vashem fiindca a salvat, in vremea Holocaustului, mii de evrei amenintati cu moartea pe teritoriile romanesti ocupate de Budapesta.....

 

Iat Traian Popovici a fost executat ca "fascist" in 1946

Cand i se vor rcunoaste meritele si lui Antonescu
- Marele Rabin al Genevei, Alexandru Safran a facut-o deseori. Acesta era Sef-rabinul comunitatilor evreiesti din RO in anii aceia. Numai ca, in dorinta lor de a manji tot ce-i romanesc, Antonescu este un "criminal de razboi anti-...sovietic"

Taranii romani erau sclavii evreilor

in anii 1900 in Moldova familia Mochi Fischer detinea terenuri arabile cat 3 judete numit fischerland,atunci a izbucnit si rascoala de la 1907 soldata cu mii de morti din ordinul lui carolica.

Fals : Traian Popovici nu a fost executat.

Esti incoerent. "Meritele" lui Antonescu nu sunt recunoscute ?
Cine a ordonat deportarile in Transnistria ? Traian Popovici ?

De Holocaustul Rosu,a auzit cineva ?

sau zecile de milioane ucisi in vremea comunismului nu au fost oameni ? Unde e un muzeu al lor ?Poate va fi candva,dar in Europa.

Partea acuzarii a vorbit

Cine e Raoul Sorban ? In articol e vorba de Printzul Const.Karagea La Cernauti evreii aveau ghetou pe str Gral Averescu,iar cei saraci stateau la casele lor.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor