Sa ne amintim: Asasinarea lui Ioan Petru Culianu (II)

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 09:41
7261 citiri
Sa ne amintim: Asasinarea lui Ioan Petru Culianu (II)
Foto: Arhiva

Ioan Petru Culianu, somitate in domeniul istoriei religiilor, dar si un critic vehement al noului regim instalat la Bucuresti dupa Revolutia din 1989, a fost asasinat la Chicago, in 1991. Primise in prealabil nenumarate amenintari, din partea unor persoane necunoscute, care ii cereau sa nu mai scrie despre situatia din Romania.

Sa ne amintim: Asasinarea lui Ioan Petru Culianu (I)

Cercetarile legate de executarea lui Ioan Culianu au continuat si s-a observat ca retorica profesorului Culianu a antagonizat o mare parte din cercurile politice din tara.

Amenintarile din partea extremei drepte romanesti au venit pe fondul rupturii lui Culianu de Mircea Eliade, perceputa ca o tradare, iar apoi criticile profesorului i-au inversunat si mai mult pe fascistii romani.

Dupa impunerea regimului comunist, multi legionari au incercat sa patrunda in structurile noului stat, unii ajungand chiar si in Securitate, iar altii si-au gasit refugiul in alte tari, un numar important stabilindu-se chiar in Chicago.

Ancheta s-a bazat pe studierea acestor legaturi intre Securitate si extrema dreapta in exil, dar alte dovezi nu au mai aparut pentru a sustine aceasta pista.

In tara, tot extrema dreapta a aplaudat moartea lui Culianu, iar publicatiile erau umplute de articole derogatorii la adresa sa.

Intr-un astfel de articol, aparut in Romania Mare, semnat de Leonard Gavriliu, se faceau referiri extrem de vulgare la felul in care scena mortii il descria pe Ioan Culianu. Ion Mihai Pacepa, fostul sef al spionajului romanesc, a reclamat insa felul in care executia poarta semnele KGB si cum afirmatia lui Culianu legata de Securitate si implicarea Rusiei la Revolutie i-au pecetluit soarta.

Pacepa mai releva si faptul ca Securitatea, mai mult ca sigur, s-a folosit de miscarea de dreapta ca un front de acoperire, fiind o tactica mai veche a acesteia, dovezile lasate fiind mult prea evidente, greselile facute fiind aproape puerile, ca si cand legionarii ar fi vrut sa fie incriminati.

Reactia disidentilor anticomunisti si semnificatia asasinarii pentru Opozitie

Cert este ca, dupa ce Ioan Culianu a inceput sa critice deturnarea Revolutiei si venirea la putere a comunistilor, au inceput si amenintarile ce au culminat cu asasinarea lui.

Nefiind foarte cunoscut in tara, decat in mediile academice, executarea lui a servit ca intimidare pentru alti disidenti anticomunisti, fara teama unor represalii din partea populatiei.

Intr-adevar, acest lucru a functionat, Opozitia din afara tarii restrangandu-se semnificativ dupa acest eveniment.

Dupa asasinarea lui Culianu, Ion Iliescu declara ca un oficial american i-ar fi spus ca aceasta crima nu este una politica, lucru negat ulterior de administratia americana.

Ion Iliescu s-a referit la Ioan Culianu de multe ori ca fiind un "smintit" sau ca el "si-a meritat soarta, fiind un destabilizator".

Sora lui Culianu a observat ca lipsesc pagini intregi din dosarul de la SRI dedicat cercetarii mortii lui.

In momentul de fata, anchetatorii straini au stabilit ca intr-adevar crima este una politica, pusa la cale de profesionisti si mai mult ca sigur comandata de cineva cu mare putere din Romania.

Trebuie mentionat ca pe 21 mai 2010, la Iasi, la exact 19 ani dupa asasinat, casa in care a copilarit Ioan Culianu a fost demolata.

In afara de coincidenta datei, imobilul era declarat monument istoric, fiind construit in 1801 si protejat prin lege, deci daramarea a fost facuta in conditii ilegale.

Implicarea Securitatii in alte asasinate

Disidentii anticomunisti din exil au cunoscut morti suspicioase sau atacuri deloc aleatorii, mai ales in timpul regimului.

Printre acestia s-au numarat si membrii sectiei romanesti a Europei Libere, ca Noel Bernard, Emil Georgescu, Preda Bunescu, Monica Lovinescu sau Paul Goma, acesta din urma supravietuind la doua tentative de asasinare.

Aceste actiuni au continuat si dupa Revolutie. In martie 1991, Dumitru Mazilu, fost membru al Frontului Salvarii Nationale, care a reclamat si el deturnarea Revolutiei de comunisti, scria o carte despre acest lucru.

A fost agresat in casa lui din Geneva si injunghiat superficial, iar manuscrisul i-a fost luat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Ioan Petru Culianu asasinat, #asasinare Culianu, #Culianu Securitate, #asasinate Securitate , #documentar