Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (III)

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 10:13
12517 citiri
Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (III)
foto: Arhiva

In timpul Primului Razboi Mondial, dupa pierderea Bataliei pentru Bucuresti, guvernul si armata romana, alaturi de o parte a populatiei, s-au retras in Moldova. In acel moment, statul roman exista doar in limita granitelor acestei provincii istorice.

Conform intelegerii dintre germani si austro-ungari, daca armatele romane erau invinse, intreg teritoriul romanesc urma sa fie anexat de Austro-Ungaria, ducand la dizolvarea Romaniei ca stat.

Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (I) - Marasti

Sa ne amintim: Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz (II) - Marasesti

Batalia de la Oituz

Armata 1 Austro-ungara a inceput atacul inspre Onesti, prin directia Oituz, la doua zile dupa asaltul germanilor la Marasesti, cu speranta ca trupele romane nu vor putea face fata unui atac coordonat intre armatele Puterilor Centrale.

Diviziile austro-ungare 70 si 71 si divizia germana 117 au atacat pe trei directii, spre sudul si nordul vaii Oituzului si spre Targul Ocna. In centrul apararii romanesti s-a reusit o spargere a frontului si, odata cu lasarea noptii, generalul Valeanu a contraatacat, capturand o parte din terenul pierdut.

Luptele pentru Cosna si Ciresoaia

Pe 9 august, armata germana si austro-ungara a atacat din nou si la 10 august au avansat pana la muntele Cosna. Muntele Ciresoaia era si el atacat. Daca aceste doua inaltimi erau cucerite, Puterile Centrale aveau acces in Valea Trotusului si puteau avansa rupand legaturile dintre armatele romane.

Soldatii romani au trebuit sa se retraga de pe Ciresoaia, in momentul in care unitati austro-ungare ii amenintau cu incercuirea. La Cosna situatia nu era mai favorabila si a fost necesara retragerea trupelor romane si de pe acea culme.

Erwin Rommel, in timpul luptei de la Cosna

Aici s-a angajat in lupta si viitorul feldmaresal Erwin Rommel. Era in fruntea a sase companii de puscasi si a trei companii de mitraliere, iar impreuna cu unitatea lui a avut o serie de succese impotriva contraatacurilor romanesti. Fiind impuscat in brat, este retras din lupta.

Sosirea intaririlor romane

Armatele austro-ungare si germane aveau un avantaj clar pe campul de batalie, dar in acest moment sosesc noi efective ce permit trupelor romane sa organizeze un nou atac si se reuseste capturarea a unei parti a terenului pierdut.

Generalul Valeanu dorea recucerirea Ciresoaiei si a trimis la atac un regiment si patru batalioane. Batalionul Vanatori de Munte, care abia sosise dupa un mars fortat de 160 kilometri, dupa doar o scurta pauza, asalteaza fara sprijinul artileriei Divizia 70 Austro-ungara.

Apararea acestei divizii este infranta fara echivoc, fiind luata prin surprindere si a suferit pierderi foarte mari.

Batalia pentru inaltimi continua

Pe 13 august, Divizia 1 Cavalerie cucereste Cosna si face fata contraatacurilor germane. Urmeaza aproape o saptamana in care nu au loc inclestari majore, dar era evident ca austro-ungarii si germanii vor incerca inca un asalt asupra muntelui Cosna.

Pe 19 august, varful este atacat si cucerit de Puterile Centrale, dar Divizia 1 se retrage pe partea estica si ameninta in continuare trupele inamice. Din aceasta pozitie soldatii romani declanseaza un alt asalt si reusesc sa avanseze si sa recastige foarte mult teren.

Acesta reprezinta episodul final al luptelor de la Oituz. Fortele germane si austro-ungare nu au reusit sa isi indeplineasca obiectivele de patrundere intre liniile de aparare romanesti, reusind doar o modificare a liniei frontului.

Urmarile bataliilor

Bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz au reprezentat punctul culminant al efortului romanesc in Primul Razboi Mondial.

Odata cu revolutia bolsevica si iesirea Rusiei din razboi, Romania a trebuit sa accepte Pacea de la Bucuresti, fiind incercuita de armatele Puterilor Centrale.

In ciuda acestui fapt, rezistenta in Moldova a insemnat pastrarea continuitatii statului roman, in conditiile in care Austro-Ungaria dorea incorporarea intregii tari in cadrul imperiului, in eventualitatea infrangerii totale a trupelor romane.

Pe intreaga perioada a confruntarilor cu Puterile Centrale, Romania a pierdut 250.000 de soldati si 430.000 de civili, suma insumand aproape 10% din populatia tarii.

Sacrificiul acestora a insemnat pastrarea independentei si suveranitatii tarii si a castigat prin sange dreptul prin care teritoriile locuite de romani erau alipite tarii mama in anul 1918.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#batalie oituz, #primul razboi mondial oituz, #lupte independenta romania, #pacea bucuresti , #documentar