Sa ne amintim - Un erou pierdut in ape tulburi

Duminica, 30 Ianuarie 2011, ora 15:39
5112 citiri
Sa ne amintim - Un erou pierdut in ape tulburi
Foto: Arhiva

Contraamiral Horia Macellariu. Un nume ce nu rasuna in media romaneasca, desi acesta a condus celebra operatiune de evacuare a Crimeii, astfel salvand viata a peste 120.000 de soldati ai Axei, dintre care 37.000 erau romani.

In afara de acest lucru, a reusit in timpul evenimentelor de pe 23 august 1944 sa evite lupta cu puternica flota germana, o lupta ce ar fi insemnat nimicirea celei romanesti si distrugerea Constantei.

Faima contraamiralului se trage inca de pe timpul Primului Razboi Mondial, cand a fost medaliat cu "Ordinul Coroana Romaniei", fiind la comanda navei "Principele Nicolae".

Dupa incheierea razboiului, urmeaza cursurile a diferite scoli din tara, dar si din strainatate. Ajunge sa comande si alte vase de lupta, printre care si distrugatorul "Regina Maria", lucreaza in cadrul Ministerului de Razboi si in cadrul Inspectoratului General al Marinei, experienta sa facand inevitabila numirea sa in postul de comandant al fortelor navale romane, odata cu intrarea tarii in razboi.

Evacuarea Crimeii

Contraamiralul a coordonat "Operatiunea 60.000", prin care peste o suta de mii de soldati au fost evacuati din peninsula Crimeea, in perioada 12 aprilie-13 mai.

In comparatie cu o alta astfel de operatiune, anume mult mai celebra evacuare de la Dunkirk, germanii oprisera atacul asupra micului port francez, oferind un ragaz de cateva zile aliatilor.

In acest rastimp, 338.000 de soldati au traversat Canalul Manecii, in relativa siguranta.

Insa, in timpul evacuarii din Crimeea, rusii au avut superioritate totala si hartuiau in mod constant convoaiele. Faptul ca s-a reusit evacuarea unui asa numar mare de oameni in asemenea conditii potrivnice ramane un succes tactic rar intalnit in istoria militara.

Datorita planificarii sale exemplare a acestei operatiuni, contraamiralul Horia Macellariu este decorat de germani cu celebra Cruce de Fier.

Intoarcerea armelor

La 23 august, regele Mihai citeste proclamatia de adeziune a Romaniei la efortul de razboi al aliatilor si ofera un termen de doua saptamani, in care fortele germane se pot retrage de pe teritoriul tarii, in conditii de siguranta.

Comandamentul german din Dobrogea intra in alerta, fiind luat prin surprindere de turnura evenimentelor.

O tragedie nationala evitata

Macellariu il convinge pe viceamiralul Helmuth Brinkmann, comandantul flotei germane din Marea Neagra, sa vina la Constanta, la sediul diviziei generalului Costin Ionascu, comandantul trupelor romanesti din Dobrogea, pentru discutii.

I s-a reprosat viceaamiralului ca navele sale au tunurile indreptate spre cele romanesti, dar si inspre oras, in conditiile in care beneficia de un ultimatum rezonabil. I se recomanda retragerea grabnica.

Insa ordinul primit de la Hitler era unul transant, Brinkmann trebuia sa captureze flota romaneasca si sa mentina Constanta sub control german. Are loc o noua intrevedere intre contraamiralul Horia Macellariu, generalul Costin Ionascu si viceamiralul Brinkmann, dar de data aceasta la bordul faimoasei baterii germane Tirpitz, aceeasi care fusese implicata in respingerea atacului sovietic din 1941 asupra litoralului romanesc.

Au loc discutii indelungate, in cele din urma Macellariu convingandu-l pe Brinkmann sa se retraga. Pe 25 august, navele germane paraseau apele teritoriale ale Romaniei. O eventuala confruntare ar fi fost dezastruoasa. Datorita superioritatii fortelor navale germane, nu numai ca ar fi fost distrusa flota romaneasca, dar ar fi transformat Constanta intr-o ruina. Costul in vieti omenesti ar fi fost si el imens.

Tragedia fortelor germane

Flota germana a avut o soarta nefericita. Dupa ce au iesit din apele romanesti, s-a iscat o furtuna ce a scufundat multe nave si a facut sa esueze multe altele. La Varna, unde era punctul de intalnire, au ajuns decat putine vase.

Uimirea sovieticilor

Cand trupele sovietice au intrat in Constanta, au constatat cu surprindere faptul ca majoritatea navelor romanesti erau intacte, multe dintre ele aparand ca fiind distruse, in rapoartele lor militare.

Sub comanda lui Horia Macellariu, fortele maritime romanesti au suferit pagube infime si s-au evitat luptele care ar fi pus in pericol flota, fiecare nava fiind considerata de neinlocuit.

Sovieticii au confiscat vasele flotei romane si majoritatea au fost integrate in marina lor, dezasamblate sau distruse. Din binecunoscutul submarin "Delfinul" ne-a mai ramas astazi doar manometrul.

Condamnarea lui Macellariu de catre comunisti si reabilitarea

Odata ce comunistii au ajuns la putere, contraamiralul a fost tras la raspundere, deoarece evitarea luptei a fost considerata pactizare cu inamicul.

A fost judecat de multe ori, dar de fiecare data nu au fost gasite dovezi impotriva lui. A fost condamnat la inchisoare pe viata, dupa ce s-a dovedit ca organizase o grupare de lupta anticomunista, dar a stat intemnitat din 1947 pana in 1964, beneficiind de decretul de gratiere din acelasi an.

La eliberare, a fost reabilitat si i-a fost reacordata gradatia. Moare cu doar cateva luni inainte de izbucnirea Revolutiei.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Contraamiral Horia Macellariu, #flota Dobrogea, #submarinul Delfinul , #documentar
Comentarii
Poza ovidius37
ovidius37
rank 5
Probabil ca de la el s-a inspirat si dl presedinte cand a protejat flota comerciala a Romaniei: vanzand-o sau oferiind-o !!!