Ziare.com

"Si totusi, se invarte" - Cum a infruntat Galileo biserica

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 22:50

   

"Si totusi, se invarte" - Cum a infruntat Galileo biserica
In luna iunie 1633, Galileo Galilei a fost convocat, asa cum se stie, in fata unui tribunal laic aflat sub controlul inchizitiei, pentru ca sa "abjure, sa blesteme si sa deteste" propriile sale afirmatii, prin care sustinuse pana atunci o erezie si anume aceea ca Soarele este fix, iar Pamantul se invarte in jurul lui si nu invers.

Eppur si muove (Si totusi, se invarte - n. red.)

Argumente supreme erau mai multe citate biblice, din care unul spunea ca "Soarele rasare, apune si alearga din nou spre locul de unde a rasarit". Deci, asta spune Cartea Sfanta: Soarele alearga, nu Pamantul, care sta pe loc. Orice afirmatie cotrara este erezie si de provenienta satanica.

Tracasat de multa verme, batran de 69 de ani, bolnav si speriat de puterea nemarginita a bisericii in numele careia papa a insistat personal pe langa dansul sa abandoneze ereziile, Galileo a acceptat tot ce i se cerea, numai sa fie lasat in pace. Acesta este adevarul curat, iar de aici incolo incepe legenda.

Trebuie sa recunoastem ca, pentru omul de rand, istoria n-ar fi fost atat de inaltatoare si poate nici atat de captivanta, daca n-o mai infrumuseta din cand in cand si legenda.

Fireste, legenda nu inventeaza istoria si, cu atat mai putin, n-o falsifica, ea ii da numai acel splendid detaliu, fara care istoria ramane un simplu proces verbal al celor intamplate, iar completata cu legenda, capata dintr-o data splendidul parfum al unei opere de arta aproape perfecte.

Despre marele Galileo, istoria confirma ca si-a abjurat afirmatiile anterioare si a accepetat dreptatea clericilor - imposibila pentru el. Dar legenda adauga ca, dupa ce i-a facut pe plac inchizitiei asa cum a vrut ea, Galileo a adaugat, numai pentru cei apropiati si bineinteles pentru posteritate, celebrele cuvinte "eppur si muove" (ortografiate uneori si "e pur si muove"), in sensul ca "si totusi se misca!".

Este mai frumoasa legenda decat istoria?

Intr-adevar, nici o mentionare a unui istoric sau a macar a unui martor contemporan nu specifica faptul ca Galileo ar fi murmurat celebrele cuvinte. Singura aluzie vaga este cea a omului de arta A. Drake, care a observat ca mentiunea apare pentru prima oara sub forma "Eppur si muove" pe o pictura apartinand pictorului spaniol Murillo, sau poate unui elev din scoala sa. Pictura il reprezinta pe Galileu inchis, iar fraza inscrisa pe peretele inchisorii.

Data fiind personalitatea marelui pictor baroc spaniol care a fost Murillo, era normal ca sintagma sa circule in lumea intreaga, dar nu pare probabil ca ea sa fi pornit de la un izvor istoric. Mai curand, pare folosita ca mijloc alegoric, foarte la moda in epoca sa. N-ar fi exclus sa fi inventat insusi Murillo sintagma, asa cum urma sa procedeze repetat si mult mai tarziu un alt pictor spaniol la fel de celebru, Goya.

Alte referiri la faimosul aforism au aparut la decenii si poate chiar secole dupa ce Galileo Galilei nu mai exista, din nu se stie ce surse, poate chiar din tabloul lui Murillo, care se afla si astazi expus publicului in muzeul El Prado din Madrid.

Tarzia reabilitate

Trebuie privite insa lucrurile si sub alt aspect. Galileo Galilei era un titan al epocii sale. Matematician de inalta clasa, bun cunoscator al astronomiei (ale carei legi le descoperise in parte chiar el), al fizicii si chiar al principiilor teologice, cu care reusea sa combata ideile clerului din vremea sa. Deranjant.

Convingerile sale nu erau pareri. Asa cum mai tarziu Einstein urma sa frizeze absurdul, demonstrand teoria relativitatii, iar in antichitate Arhimede explicaa de ce plutesc corpuri facute din materiale mai grele decat apa, Galileo Galilei n-avea nevoie sa sopteasca printre dinti realitatile descoperite de el.

Daca a spus cu voce tare contrariul, a facut-o numai pentru ca asta il salva de la pedeapsa capitala. Risca el sa sopteasca printre dinti ceea ce ii putea aduce din nou securea de care abia scapase?

De altfel, fara pedeapsa tot n-a ramas, intrucat jusitia medievala era neiertatoare: Galileo Galilei a fost condamnat sa-si petreaca restul zilelor in arest la domiciliu. In limbaj actual, un fel de condamnare cu suspendare.

La 31 octombrie 1992, Papa Ioan Paul al II-lea si-a exprimat regretul pentru felul in care a fost tratat cazul si a emis o declaratie, recunoscand erorile comise de tribunalul bisericesc. In martie 2008, Vaticanul a mai propus si completarea reabilitarii lui Galileo Galilei, ridicandu-i o statuie in interiorul cetatii sfinte.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 53443 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cinste lui

unde sunteti aplaudacilor aici nu aveti nimic de comentat!galileo galilei a fost un geniu!

 

 

Analfabetism bolsevic adus la zi

Eppur si muove (Si totusi, se invarte - n. red.) He, he, "eppur".
Propaganda comunista continua. Ideia e aceiasi: "popii ne minte". Si adausul rromului activist: "Touarasi in trecut burghezia se c...a in capul nostru. Acu avem si noi gura."
Minciuna heliocentrista, ca si darvinismul cu a lui maimutza, etc., create de pagani pentru a-i sminti pe crestini.
http://www.hexaimeron.ro/

 

 

Fanaticii religiosi sunt destepti de dau in gropi

Istoria este plina de exemple, mai vechi sau mai recente

 

 

N-ai priceput nimic

Omu' e responsabil cu anticrestinismul. Continuitate din comunism in democratie...

 

 

...

Fara a cunoaste detaliile si mie mi s-a parut implauzibil ca Galilei sa fi spus asta. Asa ceva ar fi anulat abjurarea si l-ar fi expus celor mai severe represalii din partea bisericii.

 

 

Nu cumva

Ai fost atins in ideile cele mai bine infipte in cap de propaganda anticrestina?
Te inteleg, cum sa mai accepti astazi, cand "stiinta invinge", ca ai fost creat de Dumnezeu si ca nu provii din maimuta. Iti dau un alt subiect de care sa te minunezi. In Cartea Facerii, scrie ca intai au fost create ierburile, copacii si abia apoi a fost creat Soarele.
http://www.youtube.com/watch?v=e45UFAFiRQk

 

 

???

$ ? Buy some books man!

 

 

@srelu

Cum a zis domnisoara inselata:
"Minte-ma dar minte-ma frumos!"

 

 

Pai dupa cum te exprimi

Ca sa iti intaresti convingerile si sa-ti rezolvi nedumerirea, reciteste-l pe unchiul tau Marx.

 

 

Nene CRESTIN, desi Io respect Ideea Crestina ...

TOT, To'arasuu' imi vine sa OMIT o LITERA din Nickuu' lu' Maw_Thalicka_Maw ... :)):))

Adica sustzii ca Ideea Heliocentrista si In_Rudirea Genetica cu Maimutzele sunt FALSURI Anti_Crestine ?

Nene, te inrudesti STRANS, mai STRANS decat Omuu' cu Cimpanzeuu' cu Alde KRONKY ... :)):)):))

Si Ala sustzine Aberatziuni Evidente, cum ca Noi, Romanii suntem o Inventie de 200 de Ani si ca Transilvania este a ALTORA, NU numai a Ungurilor ... :)):)):))

CE putem face Noi, Normalii la Minte cu Alde VOI, Tu si KRONKY ?

Nimic Alt_CEVA decat Bashcalie ... :)):))
A discuta SERIOS cu Indivizi csre refuza EVIDENTA Probata de Secole

(Inainte de Copernic era unuu' Anaximandru, prin Secolul PATRU inainte de Iisus,
care STIA de Sfericitatea Pamantului si de faptul ca PUTEAU exista si Alte Lumi in Jurul STELELOR, care erau ALTZI Sori,

iar Altuu' a si calculat Lungimea Ecuatorului Terestru, masurand UNGHIUL Razelor Solare la Diferite Pozitiuni intr-o Fantana ...
A gresit DOAR cu putin, datorita Faptului ca NU erau Lunete pe Vrema Aia, in Egiptul Grecesc ... _

inseamna a recita Sonetele lui Shakespeare unor Taurine ... :)):)):))
Taurinele cand NU asculta iau Bate pe Spinarile GROASE ... :)):)):))

 

 

!!

Si pina la urma cum remine? Este patrat si il tin in spinare 4 elefanti? Cum o dai nu este bine. Cadeti la un acord comun!! Unde sint teoreticienii? My friend grob!!Iesi pe ring si rezolva problema.

 

 

Pai sa-ti explic

Nu e greu, esti chiar un material didactic.
Omul, facut dupa Chipul lui Dumnezeu, este atacat de la inceputuri de vrajmasul lui Dumnezeu. Adica sa nu mai stie bietul om ce este cu adevarat ci sa i se bage in cap ca ar fi o ruda a plantelor, mineralelor, maimutelor. Daca victima crede cele de mai sus, atunci se transforma intr-un fel de gaina care este interesata numai sa gaseasca boabe. La noi secventa este pasoptistii, socialistii, comunistii, europenistii. In chestia cu provenienta din maimuta, se pare insa ca ai dreptate. Unii provin din maimuta, altii din Adam si Eva. Sper ca te-ai lamurit. Am si eu o intrebare: de ce te exprimi ca un dislectic? Cauta ajutor medical solutii exista.

 

 

Mi-ai confirmat !

M-ai convins !
Ti-am pierdut Litera "S" din Nick Name ...

Trebuie sa MAI ai Rabdare ...
POATE prinzi o Noua Lovilitzie (DACA ai scapat-o pe Aia din 1989 ... :)):))
in care POTZI sa OMORI pe Aia care te contrazic ... :)):)):))

 

 

e o minciună!

« Soarele este fix, iar Pamantul se invarte in jurul lui si nu invers »

E o minciună pur și simplu! Dacă asta a spus Galileo Galilei e un mare mincinos pentru că soarele nu e fix!

Oricine poate demonstra asta și n-are nevoie decit de elementare cunoștințe de astronomie!

Soarele nu e fix ci se invirte in jurul galaxiei Calea Lactee!

Galaxia Calea Lactee nu stă nici ea la punct fix ci se invirte impreună cu alte galaxii in jurul unui centru local și impreună formează un grup local de galaxii

Care la rindul lui se invirte impreună cu alte grupuri locale de galaxii in jurul unor alte puncte fixe

A afirma că soarele e fix și pămintul se invirte in jurul său nu e altceva decit pseudoștiință! In realitate, ceea ce invățăm la școală sau ar trebui să invățăm, e faptul că structurile legate doar prin forțe gravitaționale unele de altele se invirt in jurul centrului de masă al intregului sistem de corpuri numit și baricentru!

In jurul baricentrului se invirte și soarele și luna și pămintul! Insă acest baricentru nu e unic! Funcție de cite corpuri luăm in calcul putem vorbi de mișcarea de rotație a pămintului in jurul propriului centru de greutate, prorpului baricentru, care nu se identic centrului geometric, putem vorbi de mișcarea de rotație a lunii și pămintului in jurul baricentrului format de cele două corpuri, in cazul sistemului solar avem iar un alt baricentru care din nou nu corespunde cu centru geometric al soarelui șamd!

De aceea e o ceartă inutilă a pretinde că soarele se invirte in jurul pămintului nu invers! Pentru a face astfel de afirmații cine in jurul cui se invirte trebuie stabilit punctul de referință, referențialul! Fără el vorbim fără rost, aiurea!

Singura justificare a folosirii expresiei « pămintul se invirte in jurul soarelui și nu invers » e faptul că dacă considerăm ca punct de referință baricentrul sistemului solar calculele matematice necesare predicției mișcării planetelor se simplifică in timp ce orice alt punct de referință pentru a măsura traiectorii și prezice mișcări duc la complicații inutile

Iar dacă in loc de un simplu referențial spațial mai luăm in calcul și coordonata temporală atunci chiar că se poate spune in mod cit de poate de categoric faptul că pămintul se află in centrul universului! Exact ce spune biblia pentru că doar pămintul e in prezent toate celelalte corpuri cerești observabile se află undeva in trecut!

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor