Ziare.com

Conspiratii si societati secrete: Oamenii care au luptat din umbra pentru Romania - Documentar

Sambata, 13 Decembrie 2014, ora 10:01

   

Conspiratii si societati secrete: Oamenii care au luptat din umbra pentru Romania - Documentar
Moldova si Tara Romaneasca au reprezentat un debuseu ideal pentru raspandirea ideilor Scolii Ardelene la romanii dincolo de Carpati. Invataturile lor au contribuit la o puternica dezvoltare a gandirii si a culturii romanesti.

Insa, nu trebuie subestimat nici rolul Regulamentelor Organice, care prin institutiile sale, in special prin scoli si prin militiile pamantene, au ajutat la crearea unei costiinte nationale.

Totodata, fiii boierilor trimisi in strainatate, remarcand starea de inapoiere a principatelor si manati de un puternic simt al datoriei s-au intors hotarati sa ajute la reformarea principatelor.

Din aceasta cauza, in perioada premergatoare revolutiilor din 1848, au pus la punct proiecte si societati secrete, militand pentru drepturile romanilor, cerand modernizarea principatelor si luptandu-se pentru o sincronizarea tarilor romane la sistemul de valori europene.

Proiecte si idei statale

Pentru ei natiunea a inceput sa reprezinte mai mult decat o clasa privilegiata si mai mult o comunitate a cetatenilor. In 1822, Ionica Tautu, consilierul domnului Moldovei, a elaborat asa-numita "Constitutie carvunara" inspirata puternic de idealurile Revolutiei Franceze, dar pentru ca lovea in interesele marii boierimi nu a depasit stadiul de proiect. Dar nu toti marii boieri au facut front comun.

Unii au inteles ca statutul lor privilegiat nu isi avea locul intr-un stat modern. Boieri precum Dimitrie Filipescu care au cerut nimic mai mult si nimic mai putin decat abolirea clasei boieresti, eliberarea clacasilor si improprietarirea lor, precum si instaurarea unei republici democrate, intemeiata pe ideile de libertate si egalitate.

Ion Campineanu, fiul vornicului Costache Campineanu, a organizat in jurul sau asa-numita "Partida Nationala" opunandu-se amestecului rusesc in treburile interne, criticand in special actul aditional din 1837. In anul urmator pune la punct proiectul unei constitutii proclamand ca Tara Romaneasca era un taram al libertatii pentru toti, cerand unirea principatelor sub o monarhie constitutionala sub garantia Marilor Puteri si inlaturarea suzeranitatii Imperiului Otoman si protectoratul rus.

Conjuratia federativa a lui Leonte Radu a reprezentat unul dintre proiectele extreme ale acestor timpuri. El a initiat in Moldova o conspiratie care trebuia sa-l inlature pe domnul Mihail Sturdza urmarind crearea unei confederatii, patronata de boieri, intre tarile romane si Serbia, pe modelul Confederatiei Germane.

Totodata, Ioan Maiorescu, tatal binecunoscutului Titu Maiorescu, propunea Parlamentului german de la Frankfurt pe Main, in 1839, crearea unui regat al romanilor.

Fratia si Mica Unire

Dar Nicolae Balcescu, Christian Tell, Ion Ghica si C.A. Rosetti au creat poate cea mai importanta societate secreta a vremii, "Fratia", in 1843. Ei si-au creat o ramura numita "Societatea studentilor romani" in Paris, iar din 1846 activa si in Moldova sub numele de "Asociatia Patriotica", grupand in jurul acesteia, in tara si in strainatate, tinerii patrioti romani.

Societatea avea ca obiectiv unirea Tarii Romanesti cu Moldova si obtinerea independentei pentru noul stat, obiective pe care liderii acestei societati vor incerca sa le indeplineasca in timpul Revolutiei de la 1848. Desi nu au avut succes, vor reusi, partial, in 1859.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7242 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnitorul Cuza a fost bine mersi pana i-a improprietarit pe tarani

prin secularizarea averilor bisericesti si prin reducerea suprafetelor agricole detinute de boieri - Fortele reactionare (clerul si boierii) l-au inlaturat de la putere prin lovitura de stat - Lacomia si prostia celor avuti au tinut Romania in bezna, feudalism si subdezvoltare - Dupa revolutia din 1989 au reaparut aceleasi tendinte - Se inchid scoli si spitale si in schimb se construiesc biserici - Calitatea invatamantului public a scazut dramatic, tara produce analfabeti cu diplome si populatia este indobitocita sistematic

 

Cuza Vodă: "a despărtit invătămintul de Biserica..."

La fiecare generatie va nasteti unii noi, Semintia lui Cain.

Pasoptistii nu au fost o conspiratie, ci o elita.

Cuza a transformat Palatul in tractir.

Securitatea este o conspiratie.
Dughinistii sint o alta conspiratie.

numitul dologa laurentiu, student la facultatea de istorie ...

...din cadrul universitatii bukaleze infiintata de A.I. Cuza, inalt for de cultura care a numarat printre profesorii sai pe Nicolae Iorga, este un produs reprezentativ al halului in care a decazut scoala romaneasca.

cuza a fost dat jos de catre liberali

urmasii lor bintuie si azi printre noi.

Masoneria, o plaga pentru Romania.

Daca actuala masonerie din Romania ar da dovada de numai a 10-a parte din mintea, caracterul si patriotismul celor de pe vremuri (desi aveau si aceia in mod clar bubele lor), am fi cu mult mai bine reprezentati in lume, dat fiind faptul ca baietii s-au fofilat in toate pozitiile cheie din Romania.

In loc, avem o adunatura de caraghiosi inculti si lipsiti de dragoste de tara, care pentru o mana de arginti calca peste cadavre. In ziua de azi, orice macelar poate deveni mason, cu conditia sa sprijine financiar loja.

Internationalismul sorosist a inlocuit dragostea pentru tara, iar dizolvarea puterii statului prin infiltrare (ei sunt stat-in-stat), a devenit plaga contemporana a Romaniei. Tot jaful tarii de catre straini este facilitat de catre masonerie ca doar le pica si lor ceva, iar inlocuirea perceptelor de viata sanatoase crestine cu putredul relativism moral, e tot opera lor.

Ar fi cazul ca biserica ortodoxa sa isi reitereze anatema data masonilor in 1942 si ca I-a conditie la accedere in pozitiile cheie ale statului, sa fie dovada ca, candidatul nu este mason.

 

Revine "socialismul stiintific"?

"Tovarasi, nu ne-a fost usor!" - refren
"In 1822, Ionica Tautu, consilierul domnului Moldovei, a elaborat asa-numita "Constitutie carvunara" inspirata puternic de idealurile Revolutiei Franceze, dar pentru ca lovea in interesele marii boierimi nu a depasit stadiul de proiect."

L-ai uitat pe marx, Engels, Lenin, Ana Pauker, Dej ("baga spaima in burgheji") si restul.

 

cetatene dologa la istorie studinte: NU falsifica istoria !

"Totodata, Ioan Maiorescu, tatal binecunoscutului Titu Maiorescu, propunea Parlamentului german de la Frankfurt pe Main, in 1839, crearea unui regat al romanilor."
sambata, 13 decembrie 2014, ora 10:01, sursa: ziare.com, autor: dologa laurentiu, documentarist ziaurtist ieditorist, studinte la facultatea de istorie.
http://www.ziare.com/cultura/documentar/conspiratii-si-societati-secrete-oamenii-care-au-luptat-din-umbra-pentru-romania-documentar-1337738
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
eu am invatat la istorie in clasa VI-a din scoala ielementara de 7 clase, ca Parlamentul de la Frankfurt a luat fiinta in anul 1848 in timpul revolutiei din statele germane. acum vii tu, marele istoric mic student la istorie dologa laurentiu si ma lamuresti ca Ioan Maiorescu a facut in anul 1839 !!!!! propuneri in Parlamentul de la Frankfurt !!!!
cum esti un documentarist ieditorist recidivist care falsifica istoria, ma intreb cum de a fost posibil sa treci examene la facultatea de istorie unde afirmi ca studiezi in prezent.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor