Ziare.com

Constantinescu: Geniul revolutionar al Primului Razboi Mondial (I)

Sambata, 23 Martie 2013, ora 23:11

   

Constantinescu: Geniul revolutionar al Primului Razboi Mondial (I)
In primii ani ai Marelui Razboi, germanii au avut o superioritate aviatica cu totul descurajanta. In ciuda unor constante imbunatatiri, aparatele de zbor aliate nu reuseau in niciun fel si chip sa se impuna hotarator in fata pilotilor inamici. Insa, totul se va schimba in momentul introducerii unei inventii revolutionare a unui om de stiinta roman.

Pentru a ne face o idee despre importanta respectivei inventii, mai intai trebuie sa facem un scurt ocol in istoria aviatiei militare.

La inceputul razboiului, conducatorii militari ai vremii nu credeau in posibilitatile combative ale avioanelor.

Le socoteau, mai degraba, unelte de recunoastere, nimerite pentru misiuni de cercetare a liniilor inamice si de monitorizare a miscarilor de trupe. Nu s-au inselat, ele, intr-adevar, exceland in acest rol.

Un mars al progresului

Inovatiile aeronautice ale vremii erau insa doar o parte a unui ansamblu mult mai larg de noi tehnologii care-si faceau aparitia pe campurile de lupta ale Primului Razboi Mondial.

Numai ca, in timp ce unele au progresat rapid, un numar mare de tehnologii complementare, cu mult potential au un ritm lent al dezvoltarii.

Intensa folosire a curierilor pentru a transmite informatii intre sectiunile transeelor este un bun exemplu al acestei lipse de sincronizare.

Dura chiar si cateva ore ca un mesaj sa parcurga cateva sute de metri, cu urmari, de multe ori, fatale. Mersul greoi al perfectionarii unor mijloace de comunicare, ca radiourile, se faceau simtite nu doar la sol, ci si in aer.

Imbinand forta de foc a artileriei cu potentialul aviatiei de a strange informatii, s-a putut crea un binom primejdios, insa, unul tinut inapoi de lipsa unor instrumente portabile si performante de comunicare.

Primele inclestari aviatice

Pentru o vreme s-ar fi parut ca avioanele nu si-ar putea depasi rolul initial de recunoastere. Insa, pe masura ce razboiul s-a intetit si pilotii incep sa isi doreasca lupta cu inamicul. Erau cat se poate de iritati si de incursiunile frecvente si nestingherite ale adversarilor in propriul spatiu aviatic.

Piloti indrazneti incep sa-si goneasca inamicii, apropiindu-se de ei, vrand sa-i inspaimante si in acest fel sa le refuze iscoadelor informatiile pe care le-ar fi strans.

Hartuirile degenereaza in lupte aviatice cand incep sa fie folosite revolvere, ba chiar si grenade. Cu o mana pe mansa si cu una tintind, aviatorul nu putea decat sa spere ca vreun cartus ratacit va lovi adversarul.

Destul de curand, pilotii se conving de cat de ineficace este respectiva metoda. Drept urmare, se iveste tot mai mult nevoia unei solutii practice de inarmare.

Incercari de inarmare ale avioanelor

Mitralierele atrag atentia pilotilor si s-a observat ca avionul in sine ar fi fost transformat intr-o arma de temut, daca mitralierele erau puse in fata carlingii si peste motor, aviatorii tintindu-le in functie de felul in care miscau avionul.

Totusi, exista o problema. Elicele se aflau in fata liniilor de tragere ale mitralierelor si le-ar fi spulberat. Pentru avioanele cu doua locuri se gaseste o rezolvare, insa una cu totul nefericita. Copilotul este strans cu chingi sa nu se dezechilibreze si in timpul luptei se ridica in picioare si manuia o mitraliera in plin zbor.

In rastimp, alti piloti au socotit ca ar fi bine sa-si fixeze armele pe aripi. In consecinta au vorbit cu inginerii, totusi se conving repede ca erau totusi destul de fragile si exista riscul ca ele sa se rupa.

Unii constructori de aparate de zbor au evitat cu totul problema. Ei schimba cu totul configuratia avionului prin mutarea elicelor in spatele motorului, doar ca viteza si manevrabilitatea era mult redusa si se renunta repede la respectiva idee.

Pionieratul lui Roland Garros

Insa, tot din randurile lor vine o solutie ingenioasa, o solutie care captase imaginatia si altor inventatori, chiar si inainte de razboi.

Producatorul de avioane Raymond Saulnier, lucra la un mecanism prin care mitraliera putea sa traga in intervalul dintre rotatiile elicei, motiv pentru care este si contactat de aviatorul francez Roland Garros pentru a-i modifica avionul.

Numai ca Saulnier nu a fost pe deplin multumit de mecanismul sau. Nefiind bine sincronizat, unele cartuse inca se izbeau de elice. Drept urmare, o intareste, imbracand-o intr-un invelis metalic.

Echipat astfel, avionul pilotat de Roland Garros reuseste sa doboare trei inamici, castigandu-si renumele.

Numai ca, dupa ce este fortat sa aterizeze in spatele liniilor inamice, avionul este capturat si cercetat bucata cu bucata de inginerii germani, condusi de celebrul Anthony Fokker.

Inspirati de avionul francez, bazandu-se si pe propriile cercetari intr-un dispozitiv similar, este realizat un mecanism de sincronizare functional.

Napasta lui Fokker

Intre 1915 si 1916, pilotii francezi si britanici au indurat asa numita "napasta a lui Fokker". Numai in timpul "Insangeratului Aprilie", in 1916, in jur de trei sute de avioane britanice sunt doborate si peste patru sute de piloti sunt capturati, raniti sau ucisi.

Numai cand un avion german a picat in mainile aliatilor este iarasi statornicit un echilibru. Terenul de joc este nivelat in sfarsit.

Este pornita apoi o intrecere a inarmarilor, cele doua tabere incercand sa castige preeminenta.

Insa, inventia care le-a permis fortelor aliate sa se desprinda si sa-si mentina superioritatea pana la sfarsitul razboiului apartine omului de stiinta roman George Constantinescu.

Nu rata, duminica, a doua parte a materialului Constantinescu: Geniul revolutionar al Primului Razboi Mondial, doar pe Ziare.com.
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12144 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Aproape nimic despre George Constantinescu

Prea mare introducere. Daca publici un articol in doua episoade, iar in primul nu ai zis nimic despre subiect, in al doilea cat o sa spui despre subiect?
George Constantinescu, numit de cei apropiati Gogu, este inventatorul stiintei sonicitatii. Din pacate in anii scoala nu se spune nimic, la fizica in special, despre acest geniu, probabil pentru ca a fost plecat in strainatate pentru a-si pune in aplicare ideile revolutionare. Sonicitatea, stiinta pe care a descoperit-o Gogu Constantinescu, se ocupa cu studiul fenomenelor de treansmitere a energiei prin vibratiiile fluidelor.
A descoperit aceasta stiinta punand la indoiala afirmatiile oamenilor de stiinta de la vremea lui care sustineau ca apa este incompresibila. El a facut un experiment si a aratat ca este compresibila. Pornind de la acest experiment a inventat mai multe dispozitive, intre care unul care facea ca mitraliera sa traga perfect sincronizat printre palele elicei, apoi un tun puternic care nu facea zgomot, un motor de automobil etc.

 

Partea a II-a

Aș fi vrut să evit pe cat s-ar fi putut o introducere mare, numai că nu aveam cum să ilustrez cat de mult George Constantinescu a schimbat fața Primului Război Mondial fără a avea un punct de referință bine stabilit. Următorul articol continuă materialul acestei părți, prezentand in detaliu felul in care George Constantinescu a venit și a inovat ca nimeni altul luptele aeriene. Țineți minte că piloții foloseau revolvere sau grenade in primele luni ale conflictului, in timp ce el va păși in față cu o inveție care a transformat avionul intr-o armă de luptă modernă.

ar pe asta nati stiuto ca era legionar,,,,

cum era sa fie promovat,sa nu spuneti ca era dintro familie de sarantoci si ilegalist,,var primar cu iliescu din oltenitza,,,,inca nu lati politizat?????,,,mai cacarailor.,,,,,hahaha

Hai incepeti sa scrieti ,,ca doar acum vi sa dat internetul si va

puteti documenta,,,[pina acum ati stat in intuneric si orbecaiati,,,si cu internetul tot orbecaiti,,,,santeti fascinati de brenduri si dive ce drac va trebuie asta cu elicea si glontul si revolutia,,,,o stiti bine pe bianca,becali,,,bahmu,,,si tiganii lautari,,mihaela,,andreea ,banica cu samintza lui,,,pai daca ii stiu si io din America in rest numai bine,,,traiasca televiziunile cu retinguri ,,mircea badea e mai important dechit constantinescu,,hai nu va mai dati de ceasul ***,,,,,,,,,,,,,hahahaha

Traiasca RPO !

http://en.wikipedia.org/wiki/George_Constantinescu

 

Mai rumani,,asta a fost englez nu ruman,,,doar sa nascut,,,

a trait si locuit in Angletera 55 de ani,,,,a facut doar gradinitza in rumanika,,,,na mai vrut sa auda de rumanika,,,,il aveti pe dottore si cacarau geniile carpatine ,severin,,economisti de plina clasa cosea,vasilescu,,,savanti academicieni maega rina zis sobaru zis caloriferu,,,,basescu cu jivinele lui de fice,,,,,,dive internationale,,,,hai lasatil sa se odohneasca in pace la Londra pe Gogu,,,,,,,,si pe ceilalti legionari in Montparnasse,,,il aveti la Bellu pe poetul ruman Paunescu nu vie destul,,,,,hahahahahahaha

Omul de știință și inginerul

Gogu Constatinescu a fost cel care a dezvoltat și aplicat Teoria Sonicității, o nouă știință referitoare la transmiterea puterii prin lichide, solide sau gaze. Dar Gogu este incă comemorat cu stimă de publicul general și piloții din Serviciul Aerian, ca omul care a inventat dispozitivul de tragere sincronizată pentru avioanele din Primul Război Mondial. In acest context, la 29 martie 1920, renumitul ziar "The Times" publica: "Vice Mareșalul Sir John Maitland a prezidat sambătă o prelegere a domnului Gogu Constatinescu in Sonicitate (transmiterea puterii prin vibrații), dată la Politehnică, sub auspiciile unei serii de prelegeri pentru profesori ai Consiliului Ținutului Londrei. Sir John Maitland a spus că datorită d-lui Constatinescu și dispozitivului de tragere pe care l-a inventat, noi am deținut supremația peste germani in aer, așa cum am făcut-o".

 

Chiar acum pe TVR1 e un film cu dan Nutu ,,si cu comunisti ile-

galisti,,,pina acum 22 de ani sub Lazarov era promovata diva lui banica,,,cum drac sa mai aibe rumanu si timp de George Constantinescu,paulescu,,,acum o aveti pe banica,,marga,baconski,,ponta copy -paste,,cacarau,,basescu cu sirenele lui,,,hai hotaritiva rumani,,,,,,,,hahahahahahahahahahahah


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor