Ziare.com
1161Comentarii
2425Likes
1098Shares
MANDRU CA SUNT ROMAN

Coroana de Otel a regelui Carol I, simbolul independentei Romaniei

Joi, 30 Iunie 2011, ora 23:24

   

Coroana de Otel a regelui Carol I, simbolul independentei Romaniei
Carol I a fost descris ca fiind un soldat si strateg desavarsit, asa ca nu e mare mirare ca in timpul Razboiului de Independenta a ales sa fie pe front alaturi de restul trupelor romanesti, in ciuda primejdiilor considerabile la care se expunea.

Pe 27 mai 1877, pe atunci doar domnitorul Carol I, se afla la Calafat, inspectand bateriile de artilerie de pe malul Dunarii, in pregatirea inceperii ostilitatilor impotriva Imperiului Otoman.

Cancelarul german Otto von Bismarck il avertizase inca din 1866 ca daca accepta sa conduca aceasta tara, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa se supuna vointei sultanului.

La peste un deceniu de la aceasta afirmatie, domnitorul nu numai ca nu era supus, dar atintea tunurile romanesti pe fortificatiile otomane de peste Dunare.

"Asta-i muzica care-mi place"

In bateria ce ii purta numele, Carol este martorul lansarii primei salve de tun asupra Vidinului ocupat de otomani, acesta exclamand ironic "Asta-i muzica care-mi place". Salva a fost urmata de un atac de artilerie sustinut de bateriile romanesti, la care turcii au raspuns si ei tot prin focuri de artilerie.

Legenda spune ca un soldat roman s-ar fi sacrificat, aruncandu-se pe un proiectil turcesc chiar inainte sa explodeze, salvandu-i viata lui Carol, acesta fiind de fapt momentul in care domnitorul ar fi rostit aceasta fraza.

Coroana de otel, turnata dintr-un tun otoman

Domnitorul a fost mereu pe linia frontului si a infruntat cu stoicism alaturi de soldatii romani conditiile grele. Pe 30 august a incurajat personal trupele ce urmau sa atace reduta Grivita. Aceasta va fi cucerita dupa numeroase pierderi, iar captura de razboi a inclus trei tunuri otomane. Din teava unuia dintre tunuri va fi facuta coroana regala a Romaniei.

Carol I vroia astfel sa puna accent pe sacrificiile facute de acest popor pentru castigarea independentei, cinstind memoria soldatilor cazuti, dar sa devina si o emblema a casei regale ce a depus eforturi pentru neatarnarea tarii.

Incoronarea regelui Carol I

Arsenalul Armatei din Bucuresti s-a ocupat cu turnarea coroanei si s-a ales data de 10 mai 1881 pentru incoronare. Astfel, proclamarea regatului se facea concomitent cu alte doua evenimente importante, venirea domnitorului in tara in 1866 si castigarea independentei din 1877.

Coroana a fost purtata de toti regii Romaniei, importanta ei simbolica crescand odata cu incoronarea lui Ferdinand la Alba Iulia in 1922, orasul in care s-a proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul Romaniei. Coroana s-a aflat si pe stema tarii pana in 1947, ca odata cu instaurarea regimului comunist insemnele regale sa fie suprimate.

Astazi, acest simbol al regalitatii si al independentei romanesti este gazduit si pastrat in mare grija in cadrul Muzeului National de Istorie al Romaniei.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17592 ori

PROPUNE UN ROMAN SA NE MANDRIM CU EL
redactia@ziare.com
Mandru ca sunt roman, pe Facebook
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Mandru ca sunt roman: Tulcea, orasul celor 14 etnii
Daca ajungi in Tulcea, oras situat pe 7 coline, la fel ca si Iasiul, dar ca si Roma, nu ai cum...
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mandru ca sunt roman: Mircea Eliade, adolescentul miop care a devenit guru universal
Mircea Eliade, unul dintre cei mai cunoscuti romani din lume si probabil cel mai mare istoric...
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
Mandru ca sunt roman: Sam cel Roman, americanul mai roman decat tine
A dat America, tara tuturor posibilitatilor, pentru Romania si a venit la noi, sa traiasca...
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De la Carol I la Mihai

Sau cum spunea Dimitrie Cantemir "istoria cresterii si descresterii" !

 

Gura bate ...

posteriorul. A vorbit Ion, ca si el e om!

Acum ca si-a dat cu parerea Basescu

sar sa spuna o prostie toti papagalii, poate dreg busuiocul presedintelui. Ursus lasa berea si pune mana pe o carte de istorie.

Daca Mihai I ar avea suportul politic acordat lui Carol I...

ar fi iubit si dorit de mult mai multi romani.
Nu treceti cu vederea: Carol I a stiut sa se alieze cu Rusia pentru a cuceri Independenta Romaniei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor