Coroana de Otel a regelui Carol I, simbolul independentei Romaniei

Joi, 30 Iunie 2011, ora 23:24
20367 citiri
Coroana de Otel a regelui Carol I, simbolul independentei Romaniei

Carol I a fost descris ca fiind un soldat si strateg desavarsit, asa ca nu e mare mirare ca in timpul Razboiului de Independenta a ales sa fie pe front alaturi de restul trupelor romanesti, in ciuda primejdiilor considerabile la care se expunea.

Pe 27 mai 1877, pe atunci doar domnitorul Carol I, se afla la Calafat, inspectand bateriile de artilerie de pe malul Dunarii, in pregatirea inceperii ostilitatilor impotriva Imperiului Otoman.

Cancelarul german Otto von Bismarck il avertizase inca din 1866 ca daca accepta sa conduca aceasta tara, mai devreme sau mai tarziu, va trebui sa se supuna vointei sultanului.

La peste un deceniu de la aceasta afirmatie, domnitorul nu numai ca nu era supus, dar atintea tunurile romanesti pe fortificatiile otomane de peste Dunare.

"Asta-i muzica care-mi place"

In bateria ce ii purta numele, Carol este martorul lansarii primei salve de tun asupra Vidinului ocupat de otomani, acesta exclamand ironic "Asta-i muzica care-mi place". Salva a fost urmata de un atac de artilerie sustinut de bateriile romanesti, la care turcii au raspuns si ei tot prin focuri de artilerie.

Legenda spune ca un soldat roman s-ar fi sacrificat, aruncandu-se pe un proiectil turcesc chiar inainte sa explodeze, salvandu-i viata lui Carol, acesta fiind de fapt momentul in care domnitorul ar fi rostit aceasta fraza.

Coroana de otel, turnata dintr-un tun otoman

Domnitorul a fost mereu pe linia frontului si a infruntat cu stoicism alaturi de soldatii romani conditiile grele. Pe 30 august a incurajat personal trupele ce urmau sa atace reduta Grivita. Aceasta va fi cucerita dupa numeroase pierderi, iar captura de razboi a inclus trei tunuri otomane. Din teava unuia dintre tunuri va fi facuta coroana regala a Romaniei.

Carol I vroia astfel sa puna accent pe sacrificiile facute de acest popor pentru castigarea independentei, cinstind memoria soldatilor cazuti, dar sa devina si o emblema a casei regale ce a depus eforturi pentru neatarnarea tarii.

Incoronarea regelui Carol I

Arsenalul Armatei din Bucuresti s-a ocupat cu turnarea coroanei si s-a ales data de 10 mai 1881 pentru incoronare. Astfel, proclamarea regatului se facea concomitent cu alte doua evenimente importante, venirea domnitorului in tara in 1866 si castigarea independentei din 1877.

Coroana a fost purtata de toti regii Romaniei, importanta ei simbolica crescand odata cu incoronarea lui Ferdinand la Alba Iulia in 1922, orasul in care s-a proclamat unirea Transilvaniei cu Regatul Romaniei. Coroana s-a aflat si pe stema tarii pana in 1947, ca odata cu instaurarea regimului comunist insemnele regale sa fie suprimate.

Astazi, acest simbol al regalitatii si al independentei romanesti este gazduit si pastrat in mare grija in cadrul Muzeului National de Istorie al Romaniei.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...