Criminali romani celebri, care au speriat Vestul - Documentar

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 23:09
20302 citiri
Criminali romani celebri, care au speriat Vestul - Documentar
Foto: Arhiva

Academiile de Politie din SUA si Canada, intre alte subiecte, isi obliga cadetii sa studieze crime si criminali din trecut.

In recentul manual "Forensics Practice and History", publicat in 2011, pentru uzul academiilor de politie, se relateaza biografiile si modul de operare (MO- Modus Operandi) a zeci de criminali celebri.

Rasfoind acest volum, am gasit, alaturi de gangsteri renumiti (Al Capone, Luchezi etc.) cateva nume care mi-au atras atentia. Erau de origine romana. Partea cea mai interesanta este faptul ca aproape toti au scapat de Codul Penal, fiind loviti si condamnati de Codul Fiscal sau de colegii lor. Foarte putini au avut un sfarsit natural. Redau mai jos, in rezumat, cateva biografii.

Ana Cumpanas (1889-1947) s-a nascut in comuna Comlosul Mare, din Banat, si a emigrat in SUA, in 1909, cu sotul ei, Mihai Ciolac, stabilind mai multe bordeluri in Gary, Indiana si Chicago, Illinois.

In perioada marilor banditi si gangsteri din Chicago, ea s-a asociat cu vestitul Johnny Dillinger. Personal, ea s-a ocupat cu santajarea clientelei de bordel, reusind sa faca o multime de bani, cu care finanta mai multe intreprinderi de crima organizata. A cooperat cu FBI-ul, pentru prinderea lui Dillinger, in 1934. Ca recompensa, a primit 5.000 de dolari si a fost deportata in Romania, in 1936, la Timisoara.

Ali Manes, pe numele adevarat Ion Alimanescu (1951-2009), a fost un student la Stefan Gheorgiu, care a ajuns, in 1981, in Liban, unde si-a schimbat numele. Aici s-a imprietenit cu un colonel din armata siriana, cu care a lucrat la transportul ilegal de arme, in Liban si Gaza.

Asa a reusit, in cativa ani, sa "adune" vreun milion de arme AK-47, pe care le-a vandut in Granada, Columbia si Peru, gruparii marxiste "Cendero luminoso" (Cararea luminoasa).

In 1989, s-a prezentat la compania deBeer, din New York, insotit mai multi arabi, cerand sa vada niste bijuterii, pentru "recenta sa sotie".

I s-a aratat un colier cu diamante, la pretul de 750.000 de dolari. L-a cumparat, emitand un cec personal, printr-o banca din Beirut. S-a stabilit ca de indata ce cecul e onorat, compania ii va preda acel colier la hotelul unde statea. Dupa vreo zece zile, a intrat in posesia acelei bijuterii exceptionale.

Dupa vreo doua luni, se intoarce la aceeasi companie, spunand ca doreste sa cumpere coliere similare pentru toate sotiile lui. N-a vrut sa accepte ca acea piesa a fost unica si nu se mai poate gasi ceva similar. Compania de bijuterii a incercat in mod disperat sa gaseasca ceva care l-ar fi putut satisface pe seic.

Intre timp, asociatii lui Ali au mers la o companie de bijuterii din Madrid, unde au oferit un colier cu diamante. La Madrid abia se primise un fax, din New York, in care se solicita o astfel de bijuterie.

Vanzatorul voia trei milioane de dolari. Compania din New York l-a intrebat pe Ali daca e dispus sa plateasca patru milioane de dolari pe o piesa aproape similara cu cea cumparata cu cateva luni inainte. Ali a consimtit.

Bijutierii din Madrid au cumparat piesa respectiva pe doua milioane si jumatate de dolari, iar un curier special a adus-o la New York, unde Ali nu s-a mai prezentat niciodata sa plateasca si s-o ridice.

Cu alte cuvinte, a vandut piesa inapoi companiei, pentru un profit enorm, fapt care n-a putut fi calificat drept frauda.

In 2009, cadavrul sau a fost gasit langa groapa de gunoi municipala din Cuernavaca, Mexic. Avea la el un pasaport libanez.

Vic O'Larry, pe numele real Victor Olaru (1948-2005), din Craiova, a ajuns cumva, prin 1990, in Irlanda. Aici s-a apucat se spargeri de case si furturi, care i-au adus o sentinta de doi ani.

La iesirea din inchisoare, in 1995, si-a schimbat numele si a facut forme de emigrare pentru SUA, insa a fost respins.

In 1997, a reusit sa emigreze in Canada, unde s-a asociat cu o echipa de rromi, hoti de automobile. Acestia furau masini in SUA si le duceau la Toronto, unde Vic O'Larry opera doua mari graje, "O'Larry's", care erau, de fapt, "chop shops", unde masinile furate se dezmembrau si se vindeau, ca piese, in Mexic si Canada.

Profiturile realizate astfel erau enorme, asa ca Vic a inceput sa "finanteze" operatii cu stupefiante din Mexic, pe scara mare, ceea ce a atras atentia autoritatilor din SUA si Canada.

In 2004, a fost extradat in SUA, pentru a fi judecat ca un criminal de cariera, pentru activitati de crima organizata. A fost incarcerat la inchisoarea din Marion, Ohio unde a fost ucis de un alt detinut.

Identitatea sa completa a putut fi stabilita exact, pe baza amprentelor si a radiografiilor dentare, abia la trei ani dupa moartea lui, cand acest caz nu mai prezenta niciun fel de urgenta.

George Varzar (1961-) originar din Fetesti, a ajuns in Germania, prin 1991, unde s-a angrenat in contrabanda de arme si droguri.

Cu un transport de hasis din Turcia a facut o multime de bani, pe care i-a folosit sa cumpere un castel in Franta, Rolls Royce-uri si fel de fel de alte lucruri extravagante, care au atras atentia fiscului francez.

Din 2008 se afla intr-o colonie penala din Pacific, unde, cel mai probabil, isi dezvolta metodele pe care le va folosi cand va fi pus in libertate, in 2015.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#criminali romani occident, #crima organizata Romania, #romani diaspora infractiuni , #documentar