Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De la cititori: Boierimea de neam si noii fanarioti

Marti, 12 Octombrie 2010, ora 19:32
5923 citiri
De la cititori: Boierimea de neam si noii fanarioti

Daca in alte parti, nobilimea genereaza inca un adevarat cult, in Romania nu se mai stie nimic despre o clasa candva actor principal pe scena istoriei nationale.

Marxism-leninismul istoriografiei romanesti a reusit sa ne scoata din minte imaginea boierimii, numind-o otova exploatatoare, reactionara, antipatriotica. Dupa hotararile CC al PC-URSS din februarie 1948, cu nemernica slugarnicie, cozile noastre de topor au exclus din scoli, biblioteci tot ce era "retrograd", adica Eminescu, Maiorescu, Xenopol, Lovinescu, Iorga, Blaga etc.

Operatiunea a fost cel mai cumplit atentat la fiinta noastra nationala, inca nedezavuat oficial. De atunci, toate editiile manualelor scolare ne inoculeaza idei de o stupiditate agresiva ca: boierii s-au opus masurilor de intarire a statului feudal, prin stat intelegandu-se tronul, l-au tradat pe domn in momente grele pentru tara etc.

Nu se mai aduce in discutie lupta, uneori pe viata si pe moarte, impotriva unor tirani hrapareti care nu le recunosteau libertatile, nici dreptul la proprietate, evitand de multe ori sa participe la aventurile lor belicoase.

Nu se invata ca victoriile de la Rovine, Podul inalt, Calugareni etc. au avut urmari tragice: jaful total, destararea pentru lungi perioade de timp, bajenirea in codri ori in tarile din jur, incendierea, distrugerea tuturor constructiilor mai rasarite, de aceea ne infatisam Europei doar cu ruine. inca se mai invata la scoala minciuni gogonate: cele 11.000 de victime ale rascoalei din 1907 au fost in fapt sub 300, atat rezulta din dosarele criminalistilor, boierii puneau botnita taranilor ca sa nu guste din strugurii culesi (Z.Stancu), ceea ce neam de neamul romanesc nu a pomenit, iar conflictul din balada Toma Alimos pentru impartirea zonelor de influenta intre haiduci a fost deturnat de la sensul real la o incaierare intre cei saraci, dar cinstiti, si boieri.

Astazi boierimea a ajuns in stare de disolutie. Nici macar nu-si revendica proprietatile confiscate. Cei mai multi au pierit de foame si cazne la canal ori in inchisorile comuniste. Putini au reusit sa se salveze, adesea peste granita. in casele, vilele, palatele lor locuiesc inca vechii activisti ori noii invartiti.

Conacele au fost rase stahanovist de pe fata pamantului ori au devenit magazii, grajduri, sedii de CAP, IAS etc. Nicio urma nu trebuia sa mai aminteasca de drepturi si libertati, de "burghezo-mosierimea" facatoare de tara. Nici de jaful sovietic si ciuntirea teritoriului.

Din pacate, nici regele, nici boierii nu s-au mai intors, in schimb, obiceiurile le-au fost insusite de ipochimeni pofticiosi de avere fara munca si mariri. Au reaparut domni si doamne de companie a caror unica preocupare e lingusirea, osanalele.

Importanti lideri de partid le reproseaza fostelor slugi ca musca mana ce le-a dat sa manance si pe care ar trebui s-o linga... Au condamnat cu mandrie proletara burghezo-mosierimea pentru a-i lua locul, caci tanjesc dupa huzurul parazitar.

Local, au aparut baroni cu adevarate curti feudale, distribuind bugetele de stat cum "vrea pixurile si muschii" lor.

Boieria noua s-a raspandit grabnic in esaloanele inferioare ale puterii politice, economico-financiare. "Domni" mai rasariti, sefi mai mici ori mai mari isi au servii lor, iar raporturile se inscriu in linia feudalismului fanariot: acum argatii le ingrijesc viloaiele, masinile tari, nu trasurile, vatafii-bodyguarzi au grija de odrasle sturlubatice, secretara top-model are in seama o multime de socoteli, purtatoarea de vorbe e platita sa-i bage in ceata pe interlocutori, iar reprezentantii PR resapeaza imagini grobiene etc.

Strainii raman stupefiati de larghetea cu care o tara nenorocita risipeste pe lux fonduri indispensabile scolii si spitalului, de aceea UE ne trateaza ca pe niste locuitori marginasi, de la "fundul gramezii"(T. Judt). Orice am face. Macar boierii isi plateau argatii si traiul din propriul buzunar.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#boieri fanarioti Romania, #nobilime cult Romania , #documentar