Dezastrul de la Pearl Habour: atac japonez, sau capcana americana?

Duminica, 07 Decembrie 2014, ora 10:05

   

Dezastrul de la Pearl Habour: atac japonez, sau capcana americana?
In zorii zilei de 7 decembrie 1941, aviatia si flota japoneza s-au napustit cu toata forta asupra numeroaselor mjloace militare americane cantonate in portul Pearl Habour, situat in arhipelagul Hawaii.

Urgia

Lumea a ramas consternata: Japonia nu era in stare de razboi cu SUA si, inca de la inceput, apareau doua intrebari ciudate: cum de au putut americanii sa-si expuna elita flotei si aviatiei intr-o zona unde Japonia patrula, in conflict deschis cu China si cu alti vecini si cum a fost posibil ca japonezii sa pregateasca un atac de asemenea anvergura, fara ca serviciile de spionaj americane sa simta macar un semn?

Intreaga operatiune a constat in doua valuri de atac aerian, un al treilea fiind anulat in ultimul moment, se pare din lipsa de carburant. Bilantul celor doua valuri este insa halucinant. Au participat 353 avioane, lansate de pe 6 nave portavion.

Au fost scufundate 4 cuirasate americane, altele 4 grav avariate, 3 crucisatoare, 3 distrugatoare, un lansator de mine. Au pierit 2.402 militari americani, iar altii 1.282 au fost raniti.Japonia a suferit pagube minore: 29 avioane doborate, 4 submarine de tonaj mic scufundate si numai 65 victime - morti si raniti. A doua zi, Statele Unite au atact Japonia, dupa ce Congresul n-a manifestat nicio opozitie fata de propunerea presedintelui.

La 11 decembrie 1941, Germania a considerat de datoria ei sa apere Japonia, cu care era aliata si a declarat razboi Statelor Unite, conflagratia generalizandu-se astfel la nivel global.

Scopul scuza mijloacele

Practic, intrarea SUA in razboi insemna insa o turnura neasteptata pentru Germania lui Hitler. Pana atunci, fortele lui inregistrasera succese atat pe plan diplomatic, cat si militar.

Putine tari reusisera sa-si pastreze neutralitatea, restul plecandu-si capul in fata sabiei naziste. Polonia fusese cucerita intr-o luna, Franta capitulase la 25 iunie 1940, Reichul pregatise planul Barbarossa menit sa macelarasca popularia URSS si singura putere care se mentinea neinfranta era Anglia.

Intrarea in razboi a Statelor Unite ar fi schimbat echilibrul de forte, iar daca nu s-a actionat mai devreme, este clar ca presedintele nu putea dispune fara un mandat clar din partea Congresului.

Congresul insa, in virtutea democratiei si a pacifismului care au caracterizat totdeauna politica americana, n-ar fi acceptat niciodata initierea unei agresiuni.

Aceasta logica simpla a determinat multi cercetatori postbelici sa gandeasca - fara sa dispuna de probe concrete - ca presedintele Roosvelt avea informatii precise cu privire la iminentul atac japonez de la Pearl Habour, dar n-a actionat.

El ar fi lasat japonezii sa-si faca jocul, pentru ca ulterior America sa intervina in forta, sa devina factorul hotarator care va salva Europa de la dezastru si, in cele din urma, va determina Japonia sa fie oprita de la planurile sale expansioniste.

Ziua X

Sunt argumente care dovedesc cert ca atacul a fost premeditat cu mult inainte. Astfel, conform istoricului Jacques de Launay, la conferinta imperiala din 2 iulie (cu peste 4 luni inaintea atacului), insusi imparatul Hirohito hotaraste pegatirea unui "razboi total impotiva Statelor Unite si a Marii Britanii".

In luna noiembrie, amiralul Yamamuto trimite amiralului Nagano urmatoarea telegrama, foarte precisa: "Veti ridica ancora la 6 noiembrie. Va veti prezenta la locul de intalnire in ziua fixata: 3 decembrie. Ziua X: 8 decembrie" (este probabil ca aceasta ultima data a fost devansata cu o zi).

Dar nu este nciun dubiu ca americanii cunosteau codurile secrete ale armatei japoneze. Deci este de neconceput sa nu fi cunoscut nici intentiile ei, nici data atacului (eventuala eroare de o zi a datei nu excludea pregatirea apararii).

Cand ai asemenea servicii secrete, care reusesc sa afle codurile unor armate ostile, este de neconceput ca ele sa nu puna mana si pe documentele transmise prin acele coduri.

Si totusi nu si-au luat nicio masura, de unde apare banuiala de premeditare. O simpla banuiala, intrucat nu avem probe din care sa rezulte ca ei ar fi fost in posesia acestor documente secrete japoneze si ca le-au ignorat.

Dar banuiala persista. Cercetatorii sunt inca si astazi impartiti in doua opinii, iar controversa continua, fiecare publicand cu insistenta propriile argumente.

Cert este ca, fara evenimentul de la Pearl Habour, SUA n-ar fi putut actiona in razboi si in aceste conditii nici nu ne putem imagina care ar fi fost sfarsitul, fara interventia masiva a Statelor Unite.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 25030 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
LIBERALUL
rank 5
S-a scris demult istoria.
Firește,capcană!Una ca aceea care a demolat Gemenii!
Poporul american,nu e nici pe departe de acord ca statul să participe la războaie iscate,ori să le
provoace."Locurile de muncă"cerute de mercenari,sunt
costisitoare și pot deveni periculoase,cand unii vor
revanșe...
Așa că 8 decembrie,11 septembrie,au o istorie de
subtilă provocare.Victimele,nu s-au prins.Și de la
Pearl Habour și nici de la Gemeni.
Socialistwars
rank 5
Rusii ascund sub covor propria lor istorie
In 1904 toata flota ruseasca din Pacific a fost scufundata intr-o jumatate de ora la Port Arthur de japonezi.

Scufundarea restului Flotei rusesti din Marea Neagra si Baltica a durat tot o jumatate de ora la Tsushima in 1905, evident, tot de japonezi.
GicaContra7
rank 5
tov papagal, pardon pitigoi
esti cam pe dinafara subiectului, bre, daca habar n-ai care-i treaba de ce te apuci sa aberezi? cum patrulau japonezii acolo, daca in mod normal se tineau la mii de km distanta? americanii isi dusesera flota acolo tocmai ca sa-i tina in sah pe niponi, sa nu se extinda in filipine in primul rand. iar cuirasatele alea 4 au fost, de fapt, 5 (3 scufundate in atacul initial si doua dupa aia, din cauza avariilor). si nu erau "elita", cum zici mataluta, ci erau mai vechi si abia functionale. revenind la teoria conspiratiei, eu personal cred ca americanii stiau, i-au lasat special pe japi sa le scufunde fiarele vechi ca sa aiba motiv sa le sparga capul dupa aia. ca doar de aia si-au scos navele principale, adica portavioanele, din port cu doar 2 zile inainte de atac, sa le protejeze si sa riposteze dupa. aaa, si yamamuto era, de fapt, yamamoto.
Salamcusoia
rank 5
Teoria conspiratiei marca Kremlin
.
DR.STRANGELOVE
rank 5
@Liberalul
Nu sunt de acord cu dvs. Dezastrele de la Pearl Harbour si WTC s-au datorat unor disfunctii grave ale sistemului american de aparare, in special lipsei de cooperare inter-agentii, birocratiei excesive si comunicatiilor defectuoase. Teoriile conspirationiste lansate in scop de discreditare de catre dusmanii Americii cum ca aceste atacuri au fost puse la cale de insasi autoritatile SUA sunt false. Dar ele sunt bine primite, acceptate si colportate de majoritatea americanilor, deoarece le este greu sa accepte ca asa un stat puternic ca al lor poate fi lovit de inamici atat de grav. Parerea mea.
LIBERALUL
rank 5
@Dr Strangelov
Din cate surse mi-am format părerea din comentariu,
una a fost "Lumea",alta Almanahul istoric,deci romanești și un film care nu era sigur sovietic.
Din aceste surse,nu reiese tendința de a avansa ideea de conspirație la adresa Americi,ci exact ce am
in credință:poporul american,nu e dornic de războaie!
Cu voia dumneavoastră,e mai onorabil să cred că unde
merg americanii la război(ca și rușii acum,in Ucraina)
nu e dorința poporului...Motivele nu ne scapă,dar ne-am
obișnuit să credem că un"imperialism",e mai scuzabil dacă e rusesc ori dacă e american...
DR.STRANGELOVE
rank 5
Asa este, nici poporul american si nici cel rus
nu doresc razboaie, dupa cum nici guvernul american si nici cel rus nu sunt de laudat atunci cand le pornesc. Chestiunea in spetza se refera insa la motivele propriu-zise ale inceperii conflictelor. Nu se risca niciun oficial american sau rus sa-si omoare mii de concetateni doar pentru a putea declara un razboi. Se pot gasi o sumedenie de motive mult mai putin riscante si producatoare de victime, cum ar fi detinerea de catre Saddam Hussein a armelor de distrugere in masa, atacul haholilor asupa minoritatii ruse din Ucraina etc :)
FISCHER12
rank 5
Adevarul truchiat ?
Parerea mea este ca amandoua au fost motive de aintra in razboaie ! De multe ori am vazut operatiuni de doborare a unor turnuri in Ro care nu le-au reusit si au cazut aidoma lemnului intr-o parte ! Acum, eu nu imi explic cum cele doua turnuri gemene au cazut perfect controlat daca nu a fost un motiv evident de a invada Irakul !
DR.STRANGELOVE
rank 5
Structura de rezistenta
se baza pe peretii metalici exteriori. Aceasta a fost solutia aleasa de arhitectul japonez care i-a proiectat, iar cauza prabusirii celor doua turnuri a fost topirea acestora in urma incendiilor masive provocate de kerosen.
P.S.D.Erie
rank 5
Toarasu dom doctor, permitetim sa raportez:
Domne, io creca mai fost cevan afara da kerosenu ala, ca ioam incercat si puteti san cercati si dumneavoastra, adicam pus kerosen dela peste niste fier sial dreagu daca vrut sasa topeasca !

SA TRAITI !

P.S. Cert este ca, fara evenimentul de la Pearl Habour, SUA n-ar fi putut actiona in razboi si in aceste conditii nici nu ne putem imagina care ar fi fost sfarsitul, fara interventia masiva a Statelor Unite.
dragos_66
rank 5
Incompetenta...
De acord cu dr. Strangelove : nu a fost nici un complot.
Incompetentii amirali americani (in frunte cu H.E. Kimmel)care nu au luat in considerare un atac surpriza ,lantul informatic ce nu a functionat :operatorii radar nu au fost crezuti ,raportul de la decodarile ,,Masinii purpurii" - echivalentul japonez al Enigma s-a ratacit (exact ca rapoartele despre teroristii dela 11 septembrie) si mai presus de toate priceperea amiralilor japonezi (Yamamoto si Nagumo) si ...norocul. Norocul si al americanilor fiindca portavioanele nu erau in port.
Restul sunt speculatii.
Yamamoto ,care s-a impotrivit atacarii SUA ,a spus ca daca Japonia nu obtine victoria in 6 luni ,uriasa economie a SUA ,ce se va transforma in masina de razboi o sa zdrobeasca totul in cale.
trolheim
rank 1
Atacul japonez de la Pearl Harbor a fost prima directiva 7-12
care in final s-a intors impotriva lor ca un bumerang - Orice strateg militar sanatos la minte ar fi evitat acest atac prostesc si sinucigas - Probabil tot japonezii le-au spus americanilor sa isi mute portavioanele din port exact inaintea atacului "prin surprindere" - Japonezii au avut intotdeauna o obsesie cu vapoarele altora - Kerplunk!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor