Dezmembrarea Romaniei Mari si esecul refacerii unirii dupa '90 - Documentar

Duminica, 05 Iunie 2011, ora 09:42

   

Dezmembrarea Romaniei Mari si esecul refacerii unirii dupa '90 - Documentar
Cu siguranta nu exista sarbatoare mai importanta pentru romani decat data de 1 decembrie. Cu mult fast sarbatorim evenimentele din 1918. Romania Mare, dezideratul atator generatii, a fost atunci implinit, prin unirea cu Transilvania. Dar este foarte ciudat cum Marea Unire, care se refera si la unirea din acelasi an a Basarabiei si Bucovinei, a devenit sa insemne doar unirea cu Ardealul.

Momentul 1940 a fost pentru Romania unul din cele mai dramatice evenimente din istoria recenta. Tara noastra a fost prinsa intre ghearele Uniunii Sovietice si a Germaniei Naziste. Astfel pierdem jumatate de Ardeal si Cadrilaterul. Romanii ramasi peste noua granita transilvaneana au avut de suferit ingrozitor in urmatorii ani. Masacrele de la Ip, Treznea, Sarmasu, Moisei precum si multe altele raman o dovada a brutalitatii trupelor horthyste.

Rascoala de la Tatarbunar

Insa acestea palesc in comparatie cu ce a infaptuit Lenin sau Stalin. Ultimatumul din iunie 1940 a reprezentat doar culminarea eforturilor Uniunii Sovietice de subminare a statului roman incepute inca din anii '20.

Imediat dupa Marea Unire s-a incercat asasinarea miseleasca a regelui Ferdinand, iar Rascoala de la Tatarbunar din 1924 a fost folosita cu succes de sovietici pentru a antagoniza lumea occidentala impotriva Romaniei.Timp de cateva luni, agitatori sovietici au fortat granita, carand cu ei arme si munitii, incitand minoritatile locale la revolta. Cand aceasta a izbucnit, armata romana a intervenit si a inabusit rascoala. Sovieticii promisesera ca in momentul inceperii acestor evenimente armata rusa va trece Nistrul. Cateva baterii de artilerie de pe cealalta parte a raului au deschis intr-adevar focul, pentru a-i impulsiona. Insa, cum se va dovedi mai incolo, totul a fost o inselatorie planificata de Uniunea Sovietica pentru a discredita Romania.

Viziunea Moscovei ca Romania este un stat imperialist care a rapit independenta basarabenilor a avut mari reverberatii in vest, dupa Rascoala de la Tatarbunar. Si sa nu uitam de partidul comunist roman, care a fost scos in afara legii in acelasi an tocmai datorita promovarii dezlipirii Ardealului, Bucovinei, Basarabiei si Dobrogei de Romania.

Crearea primului stat "moldovenesc" dincolo de Nistru

Rascoala de la Tatarbunar a mai avut o consecinta. Stalin si-a permis astfel sa "infiinteze" la granita cu Romania o entitate statala artificiala numita Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca.

Aceasta ar fi fost de fapt ramasita statului moldovenesc ce nu fusese anexat de tara noastra in 1918, creand un asa-zis continuator si incercand sa legitimizeze pretentiile sovietice asupra Basarabiei.

Raptul Basarabiei si Bucovinei de Nord

Atunci cand Basarabia si Bucovina de Nord au fost anexate, in iunie 1940, sovieticii au trecut la executii si deportari in masa ale romanilor. La Fantana Alba, 3.000 de oameni ce vroiau sa se refugieze in Romania au fost mitraliati de soldati sovietici. De altfel, in momentul eliberarii Basarabiei si Bucovinei, s-au descoperit cu oroare zeci de gropi comune. Este estimat ca numarul victimelor pe intreaga perioada a regimului sovietic in aceste doua provincii romanesti ajunge undeva la 700.000.

Consecintele devastatoare pentru tara noastra a celui de-Al Doilea Razboi Mondial au fost agravate de comunistii romani, servili regimului sovietic. In 1947 se recunoaste granita intarita de ultimatumul sovietic din 1940 si ca un semn al obedientei absolute, in anul urmator, Petru Groza semneaza un protocol prin care Insula Serpilor este cedata Uniunii Sovietice.

Stalin cioparteste Basarabia, sudul si nordul revenind Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, iar restul Basarabiei devine Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca. Totusi, isi da acordul ca intregul Ardeal sa revina inapoi Romaniei, ca o contributie a efortului de razboi impotriva nazistilor.

Reintregirea, un vis frumos al anilor '90

Dupa revolutie, insuccesul inlaturarii vechii nomenclaturi din aparatul de stat a condus la situatia dezastruoasa, din toate punctele de vedere, de astazi. Printre altele s-a evitat discutarea problemei unirii, desi poporul roman isi dorea acest lucru.

Astfel, reintregirea cu Basarabia a fost sabotata atat din interior, dar va fi si din exterior. Escaladarea tensiunilor dintre populatia rusa minoritara si romanii majoritari din Basarabia a dat nastere la Conflictul din Transnistria. Separatistii au fost sprijiniti de Armata a 14-a Rusa si au infiintat dincolo de Nistru un stat autoproclamat.

O situatie asemanatoare o intalnim in Abhazia. Provincia georgiana a fost anexata de Uniunea Sovietica, alaturi de intreaga Georgie in anii '20. Dupa destramarea statului sovietic, Federatia Rusa a sprijinit tendintele separatiste din aceasta provincie ducand la o serie de razboaie si epurari etnice indreptate impotriva georgienilor. Statul georgian clasifica acest teritoriu ca fiind sub ocupatie rusa, in constrast cu pozitia oficiala a Federatiei Ruse care sustine ca Abhazia este independenta.

In 1997, un alt teritoriu romanesc a fost instrainat. Adrian Severin, pe atunci ministru de externe, a renuntat la orice pretentie romaneasca fata de Insula Serpilor si a cedat-o benevol Ucrainei.

Pretextul a fost cel al aderarii Romaniei la NATO, care nu se putea face daca existau astfel de revendicari teritoriale din partea tarii noastre. Desi au primit insula, ucrainienii au cerut apoi si extinderea frontierei maritime in detrimentul nostru, ajungandu-se cu acest litigiu pana la Curtea de la Haga.

Dupa cum observam, astazi avem de-a face cu o Romanie dezmembrata. Granita estica ramane in continuare mostenirea tragica a cumplitului an 1940. Insa, romanii din dreapta si stanga Prutului nu au uitat ca, in ciuda imprejurarilor potrivnice, ei pot fi din nou uniti. Ca in ciuda minciunilor si a manipularilor poate exista o Romanie reintregita, iar cele doua Poduri de Flori din mai 1990 si iunie 1991, raman un monument incontestabil al acestei dorinte.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9047 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Giovanniilromeno
rank 1
Aveţi respectul meu d-le Dologa !
Impărtăsesc in totalitate articolul ! ... din nou mă intreb : de ce istoricii nostri... tac !? ... de ce cărtile de Istorie au... PAGINE ALBE ???
next777
rank 1
NU AM CITIT ASA BUN ARTICOL PE ZIARE COM
EXCELENT SI INCA O DATA SE ARATA CE A FACUT DIN ROMANIA JEGOSUL KGB-IST SI CU PSD-UL LUI PT ROMANIA.TRADARE TOTALA AL POPORULUI ROMAN.DE UNDE SI PANA UNDE SIA PERMIS JEGOSUL DE SEVERIN SA DEA INSULA SERPILOR UCRAINEI????POI GEOANA SPUNEA CA EL VA IMPARTI GAZELE,PETROLUL CU UCRAINA [MA REFER LA PORTIUNEA CASTIGATA DE ROMANIA LA HAGA].VOTATI PSD-UL [USL]DRAGI ROMANI.DACA PROSTIMEA DIN MOLDOVA NU VOTA PE KGB-IST ALTA ERA SOARTA ROMANIEI.PSD-UL AR TREBUI SCOS IN AFARA LEGII PENTRU CA APARA INTERESELE BOSEVICILOR SOVIETICI.ACEST BORAT DE ILIESCU A SEMNAT IMEDIAT TRATAUL DE PRIETENIE CU RUSIA SI SIA PUS DIRECT [FTELEFONUL ROSU]CU MOSCOVA.
HALAL ROMANI CARE AU VOTAT CU DORSALUL.
next777
rank 1
ACEST LAURENTIU DOLOGA ESTE UN ADEVARAT ROMAN
BRAVO TIE ,ESTI DESTEPT SI SINCER SA FIU TI-AM CITIT TOATE ARTICOLELE CU MARE PLACERE.FRUMOS DIN PARTEA TA.
POTI SA FII UN JURNALIST DE SUCCES.[NU LA ANTENE SI REALITATEA WC]
ITI UREZ SUCCES SI INCA O DATA BRAVO TIE
next777
rank 1
OK
AR TREBUI SA SE FACA O COMISIE SI SA II TRAGA LA RASPUNDERE PE PUTOAREA KGB-ISTA SI PE SPAGARUL SEVERIN IN CE CONDITII SA SEMNAT TRATATUL DE PRIETENIE CU RUSIA SI CUM DE A DAT INSULA SERPILOR .TRADARE NATIONAL LA PUSCARIEEEEEEEE
Kanata
rank 5
Tăcerea istoricilor
..pentru că istoricii "noștri" sunt alogeni : Djuvara, Lucian Boia, Teșu Solomovici, etc. Ei sunt scoși-n față postdecembrist, iar MARII istorici romani sunt aruncați la gunoi așa cum ne cerea iudeul Horia Roman Patapievici să facem cu Eminescu.
Cine a mai auzit de Xenopol, Iorga, Densușianu, Giurescu, Iosif C. Drăgan, Daicoviciu, Parvan, etc ?!? Ba chiar și de contemporanul Mircea Dogaru ? Toți sunt marginalizați de "emanții" alogeni postdecembriști pe care voi-i votați IRESPONSABIL și INCONȘTIENT.
Recomand doritorilor un site unde se pot descărca cărți istorice gratuit : http://romania-inedit.3xforum.ro/post/377445/6/O_altfel_de_E-CARTE/
McGigi
rank 1
Lol
Or fi Djuvara sau Boia alogeni, cum ii numesti dumneata (desi, de cele mai multe ori, aromanii simt sentimentul national decat romanii verzi, de mahala, asa ca dumneata), insa sunt obiectivi in stiinta lor. Sunt departe de exagerarile eroice ale lui Iorga (istoric minor dupa standardele actuale ale stiintei, dar urcat pe un piedestal datorita chiar acelor exagerari, conform carora minusculele state romanesti din exteriorul arcului carpatic au fost "scutul crestinatatii"), de colaborationismul Daicovicilor, sau de morala indoielnica a lui I.C. Dragan (colaborator al regimului comunist si el). Xenopol, Parvan sau Giurescu nu prea fac obiect p-aci, primii doi neavind contact cu contemporaneitatea si problemele secolelor 20-21, iar ultimul fiind istoric al artei. Dar deh, da bine sa aratam ca am citit etichete si cotoare de carti, este?
tr2006
rank 5
Dologa: Cu siguranta nu exista sarbatoare mai importanta pentru romani decat data de 1 decembrie.
De 24 Ianuarie ce parere ai? Nu cumva atunci a luat fiinta Romania?
Te-o
rank 5
Pentru tr2006
Intrebarea dvs este subversiva si anti-romaneasca!
Mica Unire a fost o etapa importanta pe drumul adunarii tututror romanilor intr'o singura tara!
1 Decembrie 1918 a fost momentul final(Basarabia se unise deja prin hotararea Sfatului sub conducerea marilor patrioti Inculet si Pan Halipa).
De cate ori va citesc comentariile imi amintesc de diversiunile si falsificarile comuniste din anii '50 cand Roller-rii si Crohmalnicenii distrugeau adevarul istoric si cultura nationala!Teo
tr2006
rank 5
Mica Unire?
Printre oameni exista obiceiul sa-si serbeze ziua de nastere. Foarte subversiv :)
Giovanniilromeno
rank 1
... Ziua de Naştere ???
Poporul acestei tări are NASTEREA mult mai inainte de aceste date ! Nu uitati de MALUS DACUS = MIHAI VITEAZUL, care la 1600 refăcea... DACIA !!! Cine se hazardează să nege CONTINUITATEA POPORULUI ROMÂN, s-ar putea ca intr-o zi să fie "bătuti" de... ZAMOLXE !
tr2006
rank 5
Poporul roman n-are zi de nastere, dupa cite stiu eu s-a format de-a lungul a sute de ani.
Romania are zi de nastere, este 24 Ianuarie, si ar trebui sa fie ziua nationala a Romaniei. 1 Decembrie nu mi se pare nici pe departe la fel de semnificativa.
Te-o
rank 5
Cine uita nu merita!!!
Excelent dle Dologa!!!
Pentru a completa acest tablou trebuie mentionat ca esuarea alipirii Basarabiei la patria mama a fost datorata agentului KGB Ilici.O noua crima nepedepsita a lui Iliescu.Imi aduc aminte,daca nu ma insel,ca dupa "podul de flori"Snegur a fost la Bucuresti pentru a discuta cu Iliescu.Intors la Chisinau,a declarat in fata parlamentului cu amaraciune:"romanii(sic!!)nu ne vor"!!!!
Romanii erau confundati cu agentul KGB-ist tiganul bulgar Iliescu!!
A fost cel mai propice moment de unire Rusia fiind total blocata de propriile convulsiuni interne!
Un mare istoric contemporan(Djuvara) afirma ca Iliescu a fost influientat in blocarea unirii de sotia sa rusoaica!
In prezent Romania se confrunta cu un asalt al sovinismului maghiar,care si-a facut un cap de pod intern in parlament prin UDMR,si unul extern prin raspopitul adulterin,fost colaborator al securitatii, Tokes.
Santajand incet,dar cu tenacitate actuala putere,UDMR stoarce privilegii nemaiintalnite in Europa,dorind sa izoleze ,in special minoritatea secuie ,sub pretext ca este maghiara,intr'un ghetou lingvistic!Actiunea in sine nu urmareste interesele secuilor pe care-i priveaza de sanse egale pe teritoriul national,ci creiarea de feude proprii pe care sub pretextul sovinismului,politicieni verosi sa le poate jupui fara control guvernamental.
Cum PDL nu are spatiu de manevra fiind la dispozitia santajului UDMR,ca urmare a refuzului lui Antonesca de a participa la guvernare(conditia lui a fost postul de prim ministru!!!!!)opozitia are ocazia de a demonstra ca este animata de sentimente patriotice,nu numai de interese,si sa se opuna tuturor privilegiilor santajate de UDMR , in primul rand "statului minoritatilor",pe care ,daca "trece"sa-l conteste la CCR ,fiind profund anti-national!Teo
niculaeda
rank 5
In 1997, un alt teritoriu romanesc a fost instrainat. Adrian Severin, pe atunci ministru de externe, a renuntat la orice pretentie romaneasca fata de Insula Serpilor si a cedat-o benevol Ucrainei.
- cum fura pentru el , a furat romania si pentru altii , la ordinul lui ilici !!!
DUTTY
rank 5
Nu uita ca sint teritorii mult mai importante "furate" Romaniei!!!!
Si in plus Romania pierde din teritorii si din cauza Tisei si Prutului care sapa soar in malurile romanesti,deci pina si apa fura de la romani!!!!
next777
rank 1
DUMNEZEU NU BATE CU CIOCANUL
ACEASTA SCARBA DE SEVERIN UN JEGOS ORDINAR UN SPAGAR MIZERABIL A PRIMIT CE MERITA.POATE VA FI INCHIS SPAGARUL CA DAND INSULA RUSILOR A TRADAT ROMANIA ,LUAND SPAGA NE-A FACUT DE RAS IN EUROPA.HALAL PSD AS SUNTETI TOTI TRAGEVASI M... F...VA IN GAT DE ***.
P.S NOI SUNTEM DE VINA SI MA REFER LA AIA CARE A VOTAT PE RANJILA KGB-ISTUL.LA PUSCARIEEEEEEEEE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Prima si cea mai mare grija a Rusiei dupa Revolutie
a fost sa-si asigure o conducere a Statului Roman total aservita Moscovei, care sa blocheze orice tendinta unionista a Basarabiei.
next777
rank 1
DOCTORE TI-A IESIT UN PORUMBEL DIN GURA
MAXIMUL DE PUNCTE
Eugen16
rank 5
A fost cum s-a stabilt.
De ce credeti ca ajuns Iliescu maare sef ???
next777
rank 1
ASA A STABILIT MOSCOVA
DAR VINA O PURTAM NOI DAR MAI ALES PROSTIMEA SI MARLANIMEA CARE LA VOTAT PE KGB-IST.NU TREBUIA SA FII DESTEPT CA SA ITI DAI SEAMA CAM CE ARE IN CAP KGB-ISTUL.DE ASTA AM SI PARASIT ROMANIA INCA DIN 1990.
niculaeda
rank 5
@Eugen16
- si ultimul pe lista cu voia dvs. ion iliescu ; cel din urma a ajuns cel dintai conform protocolului kgb !!!
omyt
rank 2
interpretarea istoriei
dupa cum bine aud,istoria va place sa o corectati dupa cum va convine. eu am auzit asa in treacat ca in curand veti ramane si cu ce aveati mai ales ca prietenii va vor "ajuta"in acest sens trianonul va place? altora nu!
pokl
rank 1
copacel, copacel
Daca basinescu, umil bou si toata ciuma portocalie isi vor mai bate joc de populime, s-ar putea ca miticii sa ramana cu ochii-n soare si sa nu mai conduca decat in tzigania lor. Lumea s-a saturat pana-n gat de minciunile, hotia, pupincurismul si idiotenia politicii dambovitene, asa ca Romanica s-ar putea destrama sine die. Deja basinescu a fost declarat persona non grata in Valea Jiului. Vor urma si alte provincii care-i vor fu...garii pe basinescu, umil bou (Clujul e pe punctul de a-l declara neavenit), videanu, udrea, anastase, et comp.Iar daca portocalii le vor mai sufla in tub boz.go.ri.lor, Romanica Mare va fi doar o amintire.
Comentariu inadecvat
ciubotaru
rank 3
DESTEAPTA-TE ROMANE DIN SOMUL CEL DE MOARTE, ISTORIA ADESEORI SE REPETA
ATENTIE FRATI ROMANI LA DUSMANI INTERNI SI EXTERNI AI ROMANIEI ,LA TRADATORI DE NEAM ,PE CINE VOTATI LA CIRMA TARI,FITI UNITI FRATI ROMANI , E CEL MA IMPORTANT UNITATEA ROMANILOR , IUBITI TARA MAMA ROMANIA , DACA VOM FACE TOATE ACESTE NIMIC SI NIMENI NU NE VA PUTEA INVINGE VOINTA DE LIBERTATE, SI UNITATE A NEAMULUI ROMANESC SI A ROMANIEI ,TRAIASCA ROMANIA MARE SI UNITA SI NEAMUL ROMANILOR DE LA NISTRU PIN LA TISA
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor