Din istoria KGB-ului: Violetta Seina si capcana pentru americani

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 09:48
14795 citiri
Din istoria KGB-ului: Violetta Seina si capcana pentru americani
Foto:BBC

Nascuta pe 26 octombrie 1960, Violetta Seina devine la doar 25 de ani unul dintre cei mai importanti pioni ai KGB pe celebra tabla de sah a spionajului din era Razboiului Rece.

Pasionata inca de mica de studierea limbilor straine, dupa cinci ani de studiu, aceasta devine un bun cunoscator al limbii lui Shakespeare, pe care o preda timp de doi ani, pana cand i se propune in 1985 un loc de munca foarte bine platit.

Dupa ce sustine un interviu in fata Departamentului Ministerului Afacerilor Externe al URSS (UPDK), aceasta ajunge sa lucreze in celebra resedinta Spaso House, unde locuia la acea data Arthur Hartman, ambasadorul SUA la Moscova. Surprins de inteligenta si tenacitatea fetei, dupa doar trei luni Hartman o aduce pe Violetta sa lucreze intr-un departament al problemelor vamale din cadrul ambasadei. Abia incepand de atunci adevarata poveste a tinerei urma sa inceapa.

Iar asta pentru ca nu a durat mult pana ca Violetta Seina, frumoasa si atragatoare totodata, sa atraga privirile americanilor, victima cazand chiar sergentul Clayton Lonetree. Copilarind intr-o familie destramata, cu origini indiene si o inteligenta submedie, puscasul marin reprezenta profilul ideal pentru KGB, care monitoriza din umbra, cu cea mai mare atentie, tot ceea ce se intampla in ambasada americana.

Asa se face ca, in 1986 Violetta sa fie chemata iarasi in sediul UPDK, unde contra unei sume impresionante de bani, i se propune sa isi ajute tara si sa devina "o capcana cu miere" a KGB-ului, denumire data fetelor care reuseau sa profite de slabiciunile tintelor spionajului rus. Incepand o relatie ascunsa cu frumoasa moscovita, Lonetree pare sa isi fi gasit cu adevarat fericirea mult cautata, insa fantezia sa nu a durat decat pana in momentul intalnirii "unchiului Sasa".

Prezentat ca si o ruda a Violettei, intalnirile cu acestea sunt saptamanale si absolut banale, pana in momentul in care falsul unchi ii cere puscasului marin mai multe informatii legate de ambasada, angajati sau planurile de organizare ale acesteia. Asa cum era de asteptat, de dragul relatiei, Lonetree cedeaza.

La cateva luni distanta, puscasul marin este trimis in cadrul ambasadei americane din Berlin, acolo unde pastreaza legatura cu Violetta prin intermediul scrisorilor, insa KGB-ul decide sa continue exploatarea sa. Unchiul Sasa ii face vizite regulate, il plateste deosebit de bine pentru informatiile furnizate, insa presiunea acumulata il face pe Lonetree sa vada cum lumea se destrama in jurul sau. Abundat in alcool, este retrimis in tara, insa rusii nu vor sa renunte la sursa lor, continuand agresiv abordarea acestuia, ceea ce il determina sa contacteze agentii CIA si sa relateze intreaga poveste.

O ancheta deschisa imediat de Washington, va demonstra cum scurgerile de informatii au provocat daune americanilor de peste 20 de milioane de dolari. Mai mult, 486 de puscasi marini vor fi anchetati, in timp ce pentru 136 dintre acestia se vor deschide dosare de urmarire penala.

Lonetree a fost condamnat la 30 de ani de inchisoare, in timp ce Violetta Seina a continuat sa lucreze pentru ambasada irlandeza, iar mai apoi maghiara, retragandu-se imediat ce scandalul a inceput sa ia amploare. In prezent, aceasta se relaxeaza in luxoasa sa vila de langa Moscova, rememorand cu placere trecutul sau glorios. A recunoscut ca regreta soarta pe care fostul ei partener a avut-o, insa marturiseste fara nicio nonsalanta, ca nu l-a iubit vreodata.

In spionaj, nu este loc pentru adevarata dragoste, caci daca ar fi, totul s-ar duce de rapa.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Violetta Seina KGB, #spionaj razboi rece , #documentar
Comentarii
Poza cc_c
cc_c
rank 2
Poza sanziana
sanziana
rank 5
Da frumoasa ati mai facut-o, parca ar fi Jackie Kennedy...