Ziare.com

Doamnele zborului romanesc: O mostenire ascunsa (I)

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 23:04

   

Doamnele zborului romanesc: O mostenire ascunsa (I)
O poveste tagaduita zeci de ani de autoritatile comuniste, femeile extraordinare care au compus aceasta grupare aeriena unica in lume au fost responsabile pentru salvarea a catorva mii de ostasi, raniti in valtoarea luptelor de pe Frontul de Est, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Si-au riscat viata in nenumarate randuri, nu de putine ori gloantele suierand pe langa ele in timp ce isi carau ranitii la propriile avioane. Nici in vazduh nu scapau de primejdie, in cateva ocazii aviatorii sovietici cautand sa doboare formatiile escadrilei sanitare neinarmate.

Nume ca Smaranda Braescu sau Mariana Dragescu au facut istorie in acele timpuri negre si, pentru oamenii din prima linie, femeile pilot ale Escadrilei Albe erau o raza de speranta, o pavaza in calea mortii.

Insa admiratia si respectul, castigate pe front, au fost intrecute numai de ravna razbunatoare a noului regim. Odata ajunsi la putere, comunistii le marginalizeaza si cauta sa le ingroape in anonimat.

Amintirea unor deschizatoare de drumuri

Nu este tainic faptul ca, in domeniul aviatiei, tara noastra a fost dintotdeauna un varf lance, personalitatea unui Traian Vuia sau Henri Coanda apasand greu si cu o amprenta usor de recunoscut.

In ciuda umbrei aruncate de acesti uriasi, cateva femei temerare au reusit sa iasa de sub ea si sa-si impuna la randul lor valoarea.

Printre ele s-a aflat Irina Burnaia, care a devenit cunoscuta in perioada interbelica pentru zborurile de cursa lunga efectuate de-a lungul Europei, Asiei si Africii.

De departe, cel mai ambitios raid al ei a fost planuit in tandem cu celebrul aviator Petre Ivanovici si avea drept punct de plecare Bucurestiul, iar destinatia finala era orasul Cape Town din Africa de Sud.

Expeditia inceputa pe 3 ianuarie 1935 a fost incheiata prematur din cauza problemelor intalnite la motorul avionului cand se aflau deasupra Ugandei, dar din punctul de vedere al distantei enorme parcurse pana in acel punct ramane totusi o realizare remarcabila.

Virginia Dutescu a devenit renumita in urma acrobatiilor dificile si deosebit de complicate pe care le efectua in cadrul evenimentelor de profil, iar Mariana Dragescu era considerata la acea vreme una dintre cele mai iscusite si dibace aviatoare din tara.

Nadia Russo, al carei destin este tulburat de evenimentele Revolutiei Bolsevice, paraseste Rusia natala in favoarea tarii noastre pe cand era doar o copila. A crescut cu o fascinatie nestramutata pentru zbor si devine faimoasa in urma participarii in cadrul Concursului Aerian al Micii Intelegeri, care a strans cei mai buni aviatori ai momentului din Romania, Cehoslovacia si Iugoslavia.

Intemeierea unei escadrile unice

Nu in ultimul rand, Marina Stirbei, fiica printului George Stirbei si verisoara mult mai celebrului aviator Constantin Cantacuzino, s-a remarcat dupa ce a castigat la randu-i un numar de concursuri aviatice in tara, ca mai apoi sa-si puna talentul la incercare, parcurgand peste doua mii de kilometri intr-un raid ce a purtat-o pana in tarile scandinave.

In timpul acestui raid afla mai multe detalii legate de Lotta Svard, o grupare paramilitara finlandeza formata exclusiv din femei si auxiliara armatei, ce ii va da mai tarziu ideea formarii unei escadrile sanitare pe baza unei functiuni asemanatoare.

In anii premergatori intrarii Romaniei in razboi, ele erau cele mai bine cotate femei pilot ale tarii, iar comandamentul fortelor aeriene romane, cu ocazia manevrelor militare de la Galati din toamna anului 1938, decide sa le puna la incercare, sa vada cum s-ar descurca in conditii de razboi.

In cele aproape doua saptamani cat au durat exercitiile s-au descurcat admirabil, fapt ce a indemnat comandamentul sa le declare apte in cazul unei mobilizari.

La finalul acestor manevre, Marina Stirbei, le dezvaluie camaradelor de zbor intentia ei de a infiinta o escadrila de avioane sanitare care sa aiba numai femei pilot.

Pe masura ce razboiul devenea din in ce mai mult o certitudine, Marina Stirbei depune un memoriu ministrului aviatiei pentru crearea acestei escadrile, care este aprobat pe 25 iunie 1940.

In randurile ostasilor romani

In acel moment trei din cele cinci aviatoare care au participat la manevrele de la Galati au pasit in fata, anume Mariana Dragescu, Virginia Dutescu si Nadia Russo. Lor li s-a adaugat Virginia Thomas, care incepuse sa isi faca si ea un renume fiind si printre primele femei pilot brevetate la noi in tara.

Au fost incadrate in armata cu gradul de sublocotenent si la dispozitia lor au fost puse avioanele de fabricatie poloneza RWD-13, care datorita folosirii lor de Escadrila Alba si-au castigat in scurt timp renumele de ambulante aeriene.

Desi numarul aviatoarelor a fost restrans si mai mult dupa ce Virginia Dutescu s-a imbolnavit si s-a retras, iar Irina Burnaia inca nu se razgandise cu privire la refuzul ei, Marina Stirbei a continuat sa le sprijine si sa le sustina pe cele ramase.

Nu rata urmatoarele doua parti ale acestui documentar de exceptie, ce vor fi publicate duminica si luni, numai pe Ziare.com

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 12695 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vezi, Laurentiule, ca in curand vor aparea

reped ca ciupercile aia ce trageu odinioara brazde pe stanga. Tractoristi, carevasazica, ara acum pe dreapta: Vor spune despre personalitatile aviatiei romanesti ca sunt bizarerii si himere, ca n-au existat niciodata. Cum in general, romanii nu ar mai avea rost pe acest pamant, mai ales pe pamantul lor, al romanilor.

 

Bun articol

Imi place sa citesc articolele scrise de Laurentiu.Bravo sa mai scrii ca sunt foarte interesante

 

Acum sa nu falsificam nici noi istoria

poveste tagaduita de autoritatile comuniste? Poate in primii ani dupa razboi, pentru ca meritele si faptele de vitejie ale Escadrilei Albe au fost mai ales pe frontul de est.
Eu personal am citit de faptele lor, intr-un Magazin Istoric, prin anii 80', deci nimeni nu le mai "tagaduia" faptele.
Oricum, bravo lor, au dat dovada de un curaj extraordinar, in niste vremuri tulburi.
P.S. Si numai pe frontul de est s-a tras asupra lor de sovietici, ci chiar pe frontul de vest, au tras germanii si maghiarii, acum, inamici.
Asta ca sa pastram adevarul istoric.

 

Pardon prin 1980 se mai scria despre ele!!

Rar si pe aici pe acolo. La rubrica am avut su noi aviatoare.
Insa va taga atentia asupra altei "ciudatenii" - ce putin scirme noi despre pilotii nostri!Cateva carti. Ma rog nu am avut performeir ca nemtii sau britonii insa am avut. Si aviatia romana a fost singura care a avut discutabila onoare sa se lupte cu aviatia sovietica, cu cea americans si in finla cu cera germana. E curata minune ca la 9 mai 1945 mai aveam aviatie de lupta!
A sa va mai dau un indiciu - inca mai traieste comandorul Ioan Dicezare. Polot de vantaore in 1941-45. "As" . In alte tari ar fi "promovat" din plin . La noi ?! L-au caitata ziristii? Istoricii ? Ceva scritori (ca multe din cartile despre pilotii altora au fost scrise de scriitori porofesionisti chiar si atunci cand semna numa pilotul. Adica piloti cu materialu si scriitorul compunand textu)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor