Documentarul martiriului de la Pitesti, incremenit in proiect

Marti, 16 Noiembrie 2010, ora 08:12
1941 citiri
Documentarul martiriului de la Pitesti, incremenit in proiect

Proiectul "Genocidul Sufletelor. Experimentul Pitesti - reeducarea prin tortura" se zbate sa existe, din lipsa de fonduri.

Initiativa documentarului i-a apartinut regizorului Sorin Iliesu care, inca din anul 2008, incearca sa gaseasca mijloace de finantare.

In prima instanta, regizorul a incercat sa obtina sprijin financiar din partea Consiliului National al Cinematografiei, dar, de doua ori, a primit raspuns negativ.

Sa ne amintim: Experimentul Pitesti - spalarea creierului prin tortura

Pana in momentul de fata s-a reusit, prin intermediul donatiilor, strangerea aproximativ a 15% din bugetul necesar definitivarii proiectului.

Prin acest film documentar, Sorin Iliesu isi propune sa creioneze unul dintre cele mai tragice experimente ce au marcat istoria recenta a Romaniei, experiment pe care Soljenitin il caracteriza drept "cea mai cumplita barbarie a lumii contemporane".

Inimaginabilele marturii ale supravietuitorilor gulagului de la Pitesti sunt dovada unei istorii care trebuie neaparat relatata si pe care, foarte multi dintre romani, nu o cunosc.

Dezgroparea adevarului acestei monstruozitati abominabile care s-a petrecut sub stricta supraveghere a sistemului comunist, intre anii 1949-1952, a devenit o necesitate ce trebuie adusa la cunostinta si in constiinta memoriei colective.

Demersul regizorului Sorin Iliesu este cu atat mai curajos si demn de admiratie cu cat filmarile au fost demarate utilizandu-se resurse proprii, care bineinteles ca nu au fost suficiente pentru definitivarea proiectului.

Impactul pe care un astfel de documentar l-ar putea avea asupra opiniei publice din Romania, dar si din afara granitelor tarii ar putea fi comparabil, ca amplitudine si importanta, cu cel al Memorialului Durerii sau al Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet.

Daca sistemul comunist a reusit, cu succes, crearea omului fara memorie, orice initiativa de resuscitare a acestei memorii pierdute reprezinta un pas inainte spre normalizarea societatii romanesti.

Redescoperirea unui trecut, tinut foarte multa vreme sub tacere, va face ca repetarea acestuia sa fie mult mai putin probabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#documentar experimentul Pitesti, #documentar tortura Pitesti, #tortura Pitesti comunisti , #documentar