Ziare.com

Dosarele istoriei: Adevarul crud despre Gulagul sovietic

Luni, 14 Mai 2012, ora 23:58

   

Dosarele istoriei: Adevarul crud despre Gulagul sovietic
Istoria Gulagului este povestea unui razboi dus impotriva propriului popor. Sinistrul experiment al lui Stalin a luat viata a milioane de oameni. Numarul exact al victimelor ramane necunoscut pana in ziua de astazi.

Cand Maxim Gorki a ajuns, in 1929, in Insulele Solovetsky, aflate in nordul Rusiei in largul Marii Albe, pentru a analiza la fata locului "puterea de regenerare a muncii din lagare", scriitorul a ratat toata partea intunecata a lucrurilor: conditiile inumane in care munceau oamenii, construind un canal cu mainile goale, practic. Gorki a compus un imn solemn pentru tabara de aici, in care saluta "nasterea omului nou".

La nivel european lucrurile se vedeau altfel, multumita propagandei rosii. Printre altele, o comisie britanica de ancheta vedea situatia jalnica a sutelor de muncitori care mureau de foame ca "un act de eliberare, o revolutie de reeducare prin munca". Dar ce au vazut britanicii de fapt? Pentru a creea aceasta impresie asupra strainilor, muncitorii adevarati au fost ascunsi in padurile din Karelia, iar, in locul lor, oaspetilor le-au fost prezentati sateni fericiti, adusi acolo exclusiv cu acest scop propagandistic, noteaza Deutsche Welle.

Lumea din afara acestui laborator al umilintei si barbariei, inclusiv Occidentul, ignora acest experiment oribil. Dupa atacul lui Hitler asupra Europei si inceputul razboiului se asterne tacerea in ceea ce priveste teroarea lui Stalin, revarsata asupra propriului popor.

In fapt, chiar si primele articole postbelice pe aceasta tema nu atrag atentia Europei, si, numai datorita scriitorului Alexandr Soljenitan si Perestroikai tarzii, lucrurile incep sa se schimbe.

Cel putin 20 de milioane de oameni au trecut prin Gulag

Prima decizie a comisarilor populari sovietici, privind eliminarea sau deportarea dusmanilor de clasa, a fost luata in septembrie 1918, in mijlocul razboiului civil. Dupa revolutia bolsevica din 1917, Lenin declara ca orice "inamic de clasa", chiar si in absenta oricarei dovezi a vreunei crime comise impotriva statului, trebuie tratat ca un criminal.

In paralel, se construiesc primele lagare pentru infractori de drept comun, altii decat cei considerati dusmani ai poporului. Acestea erau lagare cu scopuri speciale, insa erau diferite radical de lagarele de munca fortata destinate oamenilor considerati periculosi pentru stat. In aceasta categorie erau inclusi prizonierii din razboiul civil rus, oameni de afaceri, fosti aristocrati sau mosieri, disidenti.

Teroarea rosie sovietica a fost urmata de un razboi brutal impotriva populatiei rurale, care a ucis peste 6 milioane de oameni. Comisia de lupta impotriva contrarevolutionarilor este inlocuita, intr-un final, cu un sistem de drept penal menit a-i condamna pe "dusmanii poporului" la munca fortata.

In 1929, acesta devine parte a reformei dreptului penal, care a dus la crearea Gulag - o institutie guvernamentala care avea in subordine intregul sistemul de lagare. GULAG a devenit ulterior un nume generic pentru sistemul de lagare al lui Stalin, insa, intial, termenul a fost folosit ca o abreviere a unei institutii de stat.

Istoria Gulagului este povestea unui razboi purtat impotriva propriului popor, care a durat mai multe decenii. Societatea rusa nu s-a recuperat nici acum pe deplin, in urma acestui razboi, explica scriitorul Jorg Barbovski, autor al unei carti pe aceasta tema. Muncitorii erau sacrificati in numele unor proiecte gigant, inutilizabile sau inutile.

De exemplu, numai pentru construirea canalului Marea Alba-Marea Baltica, ce pana la urma s-a dovedit partial inutil pentru navigatia maritima, au murit 25.000 de oameni, unele cifre indicand nu mai putin 100.000 de morti in cadrul acestui proiect.

Belomorkanal, cum a fost el numit, aduce avantaje economice limitate Rusiei din cauza adancimii sale de numai 3,65 metri, fapt care limiteaza accesul vaselor in canal.

In zilele "de glorie" ale Gulag, din 1929 pana la inceputul destalinizarii, prin aceste lagare trec in jur de 20 milioane de persoane. Numarul total al victimelor nu este cunoscut nici pana in ziua de azi, multi oameni murind chiar in momentul deportarii. Totodata, o mare parte dintre documentele de arhiva au fost pierdute.

Europa nu stie totul despre Gulag

Fondata in 1988, la Moscova, fundatia "Memorial" si-a stabilit ca obiectiv colectarea de documente si alte materiale provenite de la milioanele de victime ale stalinismului.

Arhiva "Memorial", care cuprinde fotografii, jurnale, documente inedite, este principalul punct de interes al primei expozitii dedicate Gulag. Aceasta a fost recent deschisa in castelul german Neuhardenbreg.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10137 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dupa reciclarea lui Sova la muzeul holocaustului

urmeaza reciclarea lui Ponta la muzeul gulagului.

 

vremuri teribile, orice dictatura e la fel de rea

din pacate, oamenii nu invata prea mult din istorie

 

Ai dreptate, apara-ti fratii

E si ei baieti buni dar s-a mai gresit! Cateva zeci de milioane de crestini. Soljenitsin care era direct in tema, zicea ca numai in Rusia vreo 60 de milioane.
Maruntis carevasazica.
Nu le lasa, lupta continua! Stai de veghe.

hahaha, deci problema ta e ca nu intelegi romanest

Nu vreau sa speculez despre motive, probabil sint de natura psihica hahahaha Esti sigur ca nu esti din aceeasi doime ca "cititorul de ziare", ca semenati al drk de mult la inteligenta.

PS Chestia cu 60 de milioane e scoasa din burta pestelui in care a stat Iona 3 zile? hahahaha slaboi sinteti, crestineilor, va duce oricine de nas cu niste vorbe putin mestesugite hahahaha

Diktatura este rea, pen'că Oamenii au INCĂ ...

... Prea_Multi Dreaqqs in Dansii ...

SI Victimele, SI, mai ales, Călăii ...

Dacă s-ar intelege că TREBUIE scos Dreaqquu' din TOŢI, metodic, stiintific, NU să se astepte Evolutiunea,

Omenirea ar mai avea o Sansă ...

1. Educatiune Scumpă din Banii de In_Armare
2. FRICĂ Teribilă fată de LEGE ...

Adică Legea Aplicată CORECT si Controlat_Public prin Scoaterea la Lumina Reflectoarelor a Justitiei, adică a Facerii Dreptătii prin Justitie,

NU Violării Dreptătii, Cinical_Kind prin Justitie făcută in Bărlogurile Tribunalelor ...

Adică Legea Aplicată Implacabil,

fără Reduceri de Pedeapsă,
fără Prescriptie,
fără Milă,

Gulag_Kind poate fi o Sursă de Inspiratiune

NUMAI pentru Criminali, Violatori, Sechestratori de Fete, Hoti, Sabotori de Natiune si Ţară et ejusdem farinae ...

Crestinismul poate fi o Cale ...
Ateismul Militant NU !

uniunea sovietivca1978

Am vizitat URSS in 1978, ca tanara de 28 de ani. Am ramas impresionata de imensitatea ei. Am ajuns pana la golful FINIK. Ceea ce m-a frapat atunci a fost imensa intidere de pamant fara asezari, paduri, dealuri sterpe, cladiri balsoi, darpoporul era vai de el , mai rau ca in romania de atunci. Istoria si a lor e f zbuciumata....si au suferit f mult de pe seama bolsevicilor....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor