Dosarele istoriei: Recunostinta comunistilor

Sambata, 13 Noiembrie 2010, ora 21:31
3570 citiri
Dosarele istoriei: Recunostinta comunistilor
Foto: Wikimedia Commons

Prietenul unui cunoscut al meu, un evreu, lucrand la teza sa doctorala in sociologie, printre altele, studia comunismul roman, comunitatile evreiesti din Romania si cele de origina romana din SUA. El acumulase o cantitate impresionanta de documente si copii dupa ziarele vremii, titluri din diverse tari si de pe Internet.

Acest aspirant la doctorat impartise vasta lui masa de acte si documente pe teme si pe ani, incercand sa prinda esenta tuturor relatiilor dintre evrei si societatile in care traiau, inainte de, si in timpul Holocaustului.

Intre altele, avea o fila dedicata unui bijutier din Oradea, un anume Solomon Singblaut (1915-1986). Am recunoscut imediat acest nume. Tatal meu imi povestise despre el, fiind ambii osanditi la munca silnica, de catre comunisti, la Canal.

Ce stiam eu despre acest bijutier e ca era un om de o statura morala fara repros, omenos, intelept si avea multi prieteni care il respectau.

Prin anul 1935, intr-o seara ploioasa de vara, a acordat adapost unui grup de patru persoane urmarite de politia si siguranta din Oradea. Erau patru activisti comunisti descoperiti la o sedinta ilegala a PCR, tradati de unul dintre participanti.

Acestia erau Ana Pauker (1893-1960), Dumitru Cernicica, (1915-2004), Iosif Chisinevschi(1905-1963) si Valter Roman (1913-1983).

In timp ce sotia lui a intarziat politistii, Solomon i-a dus la subsol si i-a adapostit in seiful in care tinea aurul ce-l cumpara de la moti, pentru fabricarea bijuteriilor.

Politistii, negasind pe nimeni, si-au continuat cercetarile in alte parti ale cartierului. Sotii Singblaut i-au adapostit pe acesti indivizi pana dimineata, cand le-au servit micul dejun si i-au lasat sa plece.

In septembrie 1940, dupa Dictatul de la Viena, Oradea a cazut in mainile regimului Horthy, care a inceput prigoana evreilor in Ungaria.

Sotii Singblaut au fost deportati in Germania. Fiind un gravor priceput, Solomon a fost trimis la un lagar secret unde se fabricau bancnote aliate. Asa se face ca a reusit sa supravietuiasca Holocaustului. Sotia lui s-a prapadit insa la Auschwitz.

Intors in tara, cu un numar tatuat pe brat, a incercat sa-si reia viata la Oradea, pana in anul 1949, cand printr-un decret de stat s-a ordonat confiscarea aurului din posesia cetatenilor tarii. Intrebat de securisti cat aur are, Solomon a negat ca ar avea ceva.

Dupa cateva zile, o "comisie speciala", de la Bucuresti, a descins la Oradea, cu un ordin de perchezitie a casei lui Solomon.

Sefii acestei comisii erau Iosif Chisinevschi si Ana Pauker, pe care Solomon imediat i-a recunoscut ca facand parte din grupul de comunisti gazduit de el in 1935.

Ana Pauker a condus grupul de perchizitie la subsol, unde, sub un maldar de vechituri, a dezvaluit seiful in care Solomon avea ceva aur. Ca rezultat, saptamana urmatoare, dupa o judecata de vreo ora, Solomon a fost condamnat la zece ani de inchisoare, la munca grea.

Ajuns la Canal, se plangea celorlalti detinuti ca, din moment ce a cunoscut si teroarea nazista si cea comunista, poate spune ca ar fi fost mai bine la nemti.

Era, desigur, o exagerare, menita sa irite brigadierii care se purtau brutal cu el. Eliberat din detentie, in anul 1958, a cerut sa emigreze in Israel. Dupa intarzieri de ani de zile a reusit sa obtina o aprobare.

Singura razbunare care a putut-o concepe a fost sa-si faca niste lazi mari, de lemn, pentru a impacheta toate lucrurile sale personale, pentru drumul pe mare.

Pantofi vechi, niste lenjerie de corp, cateva paturi rupte, formau "averea" lui, pe care vamesii si securistii au trecut-o, cu dezgust, prin fata lor, fara a o atinge.

Ajuns in Israel, si-a cumparat o vila frumoasa, in Ashquelon, cu aurul scos din tara sub forma cuielor cu care erau facute acele lazi.

Cu banii primiti ca despagubiri, din Germania, se pare ca a trait pana la adanci batraneti.

Tatal meu imi povestea cum Solomon nu putea intelege ce s-a intamplat cu acei comunisti. Nu numai ca i-a salvat, acordandu-le adapost de politie si siguranta, riscand enorm de mult.

Acei comunisti nemernici s-au purtat scandalos de nerecunoscator cu el, o victima a nazismului. Si ceea ce era mai dureros a fost faptul ca si Ana Pauker si Iosif Chisinevschi erau evrei.

Singurul care nu era evreu, din grupul acelor comunisti din Oradea anului 1935, era Dumitru Cernicica, care a aparut si el in aceeasi brigada de munca, cu Solomon si cu tatal meu, la canal, in anul 1953.

Un singur comunist din acel grup a iesit "basma curata", Valter Roman, reusind sa-si rumege pensia in pace.

Acest doctorand a descoperit, de asemenea, ca aproape toti copii comunistilor enumerati mai sus au ajuns si inca mai traiesc in Statele Unite (copii lui Marcel Pauker, sotul Anei Pauker, ai lui Iosif Chisinevschi si ai lui Dumitru Cernicica).

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#partidul comunist roman, #Ana Pauker comunisti, #gruparea Ana Pauker , #documentar