Dosarele istoriei: Sovromurile, revizitate via Oklahoma

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 13:25
3725 citiri
Dosarele istoriei: Sovromurile, revizitate via Oklahoma

Intr-un anticariat, am gasit o teza de doctorat a unui Jeffrey Wallace, de la Universitatea din Oklahoma, cu titlul "Countries with Non-market Economies" (Tari fara economii de piata), din anul 1965. In ea am dat peste un capitol dedicat Romaniei comuniste si Sovromurilor.

Ce m-a impresionat cel mai mult, din analizele economiilor tarilor din blocul sovietic, a fost bogatia de date si statistici din publicatiile "oficiale", care se contraziceau, de la an la an.

Acest om a analizat corect relatiile cu URSS, pornind de la premiza ca rusii nu au avut niciodata un imperiu colonial, ca Anglia sau Franta, desi fiecare tar, dar si Lenin si Stalin, au dorit-o.

Stalin si-a dat seama de importanta subjugarii economice a unei tari, deoarece de economie depinde si independenta acesteia. De aceea, a fortat toate tarile socialiste sa plateasca un imens tribut "mascat".

S-au inventat intreprinderi cu interes majoritar sovietic, care in Romania se numeau "Sovrom", in Polonia "Sovleh" etc. Toate aceste "intreprinderi fratesti" erau menite sa functioneze in cadrul unei organizatii supra-statale, de ajutor economic "reciproc", in care Uniunea Sovietica avea rolul major.

Analizand sovromurile, autorul il citeaza pe Chivu Stoica, care, in 1961, se plangea unor jurnalisti sarbi, de la Tanyoug, de faptul ca din toate incasarile sovromurilor, 50% se platea in mod automat rusilor, in timp ce Romania trebuia sa suporte toate cheltuielile de regie, de cele mai multe ori soldandu-se in deficit.

Insistenta rusilor pentru limitarea economiei romane la pozitia de furnizor de materii prime, fara niciun fel de industrie, asa numita teza a lui Hrusciov, a iritat toate tarile comuniste, provocand greve si sabotaje in Polonia si Cehoslovacia.

In Romania, exista o acceptare tacita din partea lui Gheorghiu-Dej, pana in anul in care, datorita regulilor de la Sovrompetrol, intreaga productie de titei, crud sau rafinat, era dusa in URSS, iar Romania isi importa de acolo, la preturi piperate, necesitatile de carburanti.

Mai mult, sovromurile agricole, care nu puteau niciodata tine pas cu cele planificate la Moscova, erau obligate sa cumpere vite si produse agricole de la stat, pentru a le trimite, gratis, in Rusia.

Bineinteles, statul roman suporta toate cheltuielile. Cand Gheorghiu-Dej si-a dat seama de ecuatia economica, a luat o decizie unica, care l-a costat viata, de a expulza "specialistii" sovietici din toate sovromurile.

URSS a cerut despagubiri, pentru ruperea unui "contract" semnat cu Stalin, desi Hrusciov repudiase, public, tot ce facuse predecesorul sau.

Dus la Moscova, pentru a negocia aceste "despagubiri", a fost iradiat cu microunde, in camera unde era gazduit, murind dupa putin timp.

Fiind o sluga credincioasa a Kremlinului, prea putini l-au plans in tara, in ciuda unui cortegiu funerar menit sa-l rivalizeze pe cel al lui J.F. Kennedy.

Cand Ceausescu s-a "urcat pe tron", analistii din vest au pronosticat o schimbare radicala, de tipul lui Tito, in relatiile dintre Romania si URSS.

Fiind un martor al acelei epoci, pot spune ca analistii din vest s-au inselat. Ceausescu a fost interesat numai de consolidarea propriei puteri.

Daca asa ceva necesita bani, atunci se aventura in domenii economice, cu ideea de a face bani, lucru care de cele mai multe ori insemna sa ia hrana de la gura oamenilor, s-o vanda in vest, pe valuta forte.

Un citat dintr-o sedinta secreta a CC PMR din 1960, privind relatiile romano-sovitice, atribuit lui Chivu Stoica, este extrem de semnificativ:

"Tot ce se produce in tara apartine Uniunii Sovietice, prin sovromuri. Ei cu profitul, noi cu pagubele. Tot ce se produce in tara este transportat in URSS, de unde noi cumparam, pentru a ne satisface nevoile tarii. Ce fel de relatii avem? Socialiste? Capitaliste? Sau coloniale?".

Autorul il caracterizeaza pe Chivu Stoica drept un ignorant, cu un bun simt de "taran simplu", spre deosebire de Gheorghiu-Dej, care era "o bruta" cu veleitati de conducator priceput.

Una dintre cauzele rupturii relatiilor intre Stalin si Tito era mentinerea de catre sovietici a unui vast aparat de spionaj politic si economic in Iugoslavia, care submina guvernul.

Gheorghiu-Dej era pe deplin constient de existenta aceluias aparat subversiv in Romania, dar, din motive greu de descifrat, nu s-a opus niciodata acestei penetrari in aproape toate sectoarele vietii.

Autorul preconizeaza ca datorita insistentelor Moscovei, Gheorghiu-Dej si-a distrus intelectualii, inginerii, agricultorii, profesorii si meseriasii de frunte, punand tara intr-o pozitie de vasalitate fata de vecinii industrializati, in special URSS.

Urmarile acelor decizii se resimt pana in ziua de azi!

Citeste si:
Sesizarea Guvernului referitoare la moțiunea de de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, discutată de Curtea Constituțională
Sesizarea Guvernului referitoare la moțiunea de de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, discutată de Curtea Constituțională
Curtea Constituţională discută marţi, de la ora 10.00, sesizarea Guvernului privind moţiunea de cenzură. Referitor la acest subiect, premierul Florin Cîţu a afirmat luni că, în cazul în...
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Marile priorități ale PNL după congres. Șansele pentru refacerea coaliției și calculele moțiunii de cenzură
Congresul în urma căruia s-a ales noul președinte al PNL a blocat de luni bune mai multe reforme importante promise de către partide înaintea alegerilor parlamentare și a dinamitat...
Sursa: Ziare.com