Dosarele secrete: Un fost director american al FMI era spion al Uniunii Sovietice

Marti, 05 Martie 2013, ora 21:47
4103 citiri
Dosarele secrete: Un fost director american al FMI era spion al Uniunii Sovietice
Foto: Daily Mail

Documente secrete descoperite la Universitatea Princeton dezvaluie faptul ca Harry Dexter White, fost director executiv al FMI in anul 1946, propus de presedintele Harry Truman, era spion sovietic.

White, un bancher american care a pus bazele lumii financiare moderne, dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, a spionat pentru Uniunea Sovietica si a dorit ca America sa devina comunista, scrie Daily Mail.

Harry Dexter White a reprezentat SUA la conferinta Bretton Woods din anul 1944. El a ajutat la crearea institutiilor financiare ale capitalismului, pentru a prelua controlul in lume.

Dar el nutrea convingeri comuniste si a visat dominatia sovietica. White a fost arhitectul sistemului financiar post-razboi, care a deschis drumul Occidentului sa domine secolul al XX-lea si sa castige Razboiul Rece.

Istoricul Benn Steil a descoperit noi documete in arhivele Universitatii Princeton, datand din anul 1944. Conferinta de la Bretton Woods a cuprins 730 de delegati din toate cele 44 de tari aliate, inclusiv Uniunea Sovietica.

Printre consecintele conferintei au fost crearea Fondului Monetar International si a Bancii Mondiale.

White a avut un asemenea impact la Bretton Woods, incat pe 23 ianuarie 1946, presedintele SUA, Harry Truman l-a nominalizat pentru a deveni primul director american executiv al FMI.

FBI-ul l-a anuntat pe Truman, dar acesta l-a sustinut pe White

Cu toate acestea, directorul de atunci al FBI, J.Edgar Hoover a inceput sa-l investigheze pe White. Ancheta s-a dovedit fructuoasa si Hoover i-a prezentat presedintelui Truman un raport, care includea informatii din 30 de surse, ce afirmau ca White lucra pentru spionajul sovietic.

In ziua de 5 februarie, cand raportul lui Hoover a fost trimis presedintelui, Comisia Senatului din domeniul bancar a aprobat numirea lui White la FMI.

Alarma a sunat la Casa Alba cand secretarul de stat, James F. Byrnes a citit raportul si i-a cerut lui Truman sa-i retraga propunerea pentru FMI si sa-l aresteze.

Dar, Truman nu a avut incredere in Hoover si i-a permis lui White sa ocupe functia de director executic al FMI.

In cele din urma, White si-a dat demisia din functia de la FMI in 1947. In vara urmatoare, in august 1948, White a fost acuzat in mod oficial de spionaj in favoarea sovieticilor.

El a negat toate acuzatiile, dar a murit in urma unui atac de cord trei zile mai tarziu. In urma procesului, s-a dovedit ca White a transmis informatii clasificate catre sovietici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#dosare secrete spion sovietic, #director FMI spion sovietic, #bancher american spion URSS, #director Fondul Monetar spion , #documentar