Panorama marilor spioni rusi (II)

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 10:57
4505 citiri
Panorama marilor spioni rusi (II)
Foto: Big Picture

Continuam materialul inceput sambata, legat de spionii sovietici, care au actionat in intreaga Europa pe timpul URSS.

Numele unora sunt de altfel bine cunoscute, adesea sunt cunoscute si faptele lor, dar nu lipsesc nici cei de care n-a auzit nimeni, pentru ca spionajul n-ar fi spionaj daca n-am sti ca pisica cu clopotei nu prinde soareci.

Fara sa recunoasca vreodata ca au spioni, sovieticii au infiltrat asemenea oameni aproape in intreaga lume, prin aparatul diplomatic, prin cel comercial, prin personalul de pe mijloacele de transport, pe scurt prin tot ce are contact cu vestul, scrie Big Picture.

Panorama marilor spioni sovietici si rusi (I)

Pana unde putea merge interesul pentru spionaj in tarile din estul Europei se cunostea si la noi, unde - celor tineri nu le va veni sa creada - niciun salariat nu avea dreptul sa ia contact cu un cetatean strain (chiar si ruda), daca n-avea aprobare de la director si pana cand acesta nu avea aprobarea Securitatii.

Dupa contact, respectivul salariat era obligat sa depuna o nota, in care rezuma cele discutate. Daca respectivul era un simplu salariat, fara alte obligatii, semna cu numele sau. Daca era in atentia "organului", semna cu "Felix", "Mircea" sau cum convenisera.

Anthony Blunt

Blunt era spionul care transmitea din Marea Britanie in URSS informatii ultrasecrete britanice, in timpul celui de al doilea Razboi Mondial.

Bine situat in societatea britanica, asupra lui Blunt n-au planat banuieli pana in anul 1964, cand s-a dat singur in vileag marturisind ca a cooperat cu Uniunea Sovietica, in dauna patriei sale.

Totodata a cerut asigurari ca va fi protejat de imunitate, iar cele declarate nu vor fi facute publice.

Totusi, in 1979, prim-ministrul de atunci, Margaret Thatcher, i-a retras toate functiile, iar Regina Elisabeta a II-a i-a retras titlul de cavaler.

Cuplul Morris si Lona Cohen

Au servit interesele comuniste sovietice inca din timpul razboiului civil din Spania, intensificandu-si activitatea in timpul razboiului, transmitand cele mai pretioase informatii la Moscova.

In noiembrie 1945, Kremlinul a simtit ca sunt filati si le-a cerut sa inceteze. Au reaparut dupa cativa ani sub o identitate falsa: Peter si Helen Kroger.

Deconspirati din nou pentru spionaj, ei au fost arestati si condamnati in 1969. Dupa cativa ani de detentie, au fost insa eliberati la schimb si primiti cu mare triumf la Moscova.

Christopher Boyce

Boyce nu este atat de cunoscut ca spion, pentru transmiterea unor documente direct ambasadei sovietice din Mexic, cat pentru aventurile sale de dupa iesirea din inchisoare.

Printre detinuti, a invatat arta de a jefui inteligent, stergand orice urma. Dupa ce a jefuit 17 banci, si-a planificat sa fuga in Rusia, despre care avea informatii ca este foarte ospitaliera cu fostii spioni ai URSS.

A fost insa prins, fiind denuntat de colegii sai de banda. Degeaba a intervenit Rusia, sa-l ceara la schimb cu oricine, pentru enormele sale servicii facute URSS. Totusi, dupa cativa ani, a fost eliberat conditionat.

Aldrich Ames

Aldrich Ames, fostul agent de contra-informatii al CIA, a primit aproximativ 4,6 milioane de dolari din partea Moscovei pentru serviciile aduse Kremlinului.

Se pare ca situatia familiala grea si dificultatile financiare l-au impins in aceasta directie.

Dupa un divort distrugator, s-a recasatorit, fara sa-si dea seama ca n-are cu ce plati datoria catre prima sotie.

A incercat sa jefuiasca o banca, dar pe urma i s-a parut ca este mai putin riscant sa divulge Kremlinului secrete de stat americane, pe care le avea la indemana.

A fost ridicat in 1994, dupa ce isi platise o buna parte din datorii.

Robert Hanssen

In imagine apare fotografia acestui agent, facuta cu ocazia aniversarii a 20 de ani petrecuti in serviciul contra-spionajului FBI.

Numai ca, la trei ani dupa ce se angajase, in 1979, Hanssen a inceput sa livreze sovieticilor copii dupa orice document care ii cadea in mana.

El a continuat sa transmita informatii Kremlinului chiar si dupa prabusirea URSS, fiind prins abia in 2001.

A fost judecat la 10 mai 2002, dar tinand seama de colaborarea lui buna cu autoritatile americane, nu i s-a dat pedeapsa cu moartea, ramanand insa condamnat pe viata.

Sediul fostului KGB

Nu misca tipenie in apropiere. Era poate cel mai tabu loc din intreaga Moscova. Nimeni n-avea voie sa se apropie. Dar nici nu dorea cineva.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#spioni rusi celebri, #spionaj sovietic, #agenti secreti, #spioni sovietici , #documentar