E 8 martie, Ziua Internationala a Femeii! 2015 marcheaza o lume plina de posibilitati

Duminica, 08 Martie 2015, ora 10:15
5056 citiri
E 8 martie, Ziua Internationala a Femeii! 2015 marcheaza o lume plina de posibilitati

Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala (Ziua Internationala a Femeii), sarbatoare oficializata de Organizatia Natiunilor Unite (ONU), se sarbatoreste in fiecare an la 8 martie, in intreaga lume.

Ziua Internationala a Femeii a aparut pe fondul unor mari tulburari sociale, originile acestei sarbatori regasindu-sec in miscarile sindicale produse in America, la inceputul secolului trecut.

In SUA, opresiunea si discriminarea au facut ca femeile sa devina tot mai implicate in campanii pentru a determina o schimbare. In 1908, 15.000 de femei au manifestat la New York cerand un program de munca mai scurt, salarii mai bune si drept de vot.

Un an mai tarziu, in 1909, in urma unei declaratii a Partidului Socialist din America, prima Zi Nationala a Femeii a fost sarbatorita in SUA pe 28 februarie. Femeile americane au continuat sa marcheze aceasta sarbatoare in ultima duminica din februarie pana in 1913

In anul 1910, Internationala Socialista reunita la Copenhaga a hotarat instituirea unei zile dedicate femeii, fara a stabili insa o data anume, data de 8 martie fiind aleasa abia in 1913

Ca urmare a initiativei de la Copenhaga, in 19 martie 1911, Ziua Internationala a Femeii a fost marcat pentru prima data in Austria, Danemarca, Germania si Elvetia. La manifestatiile organizate cu acel prilej, s-a cerut, in plus fata de dreptul de vot si de a ocupa o functie publica, dreptul femeilor la locul de munca, la formarea profesionala si de a se pune capat discriminarii la locul de munca.

Cu prilejul Anului international al Femeii, in 1975, Organizatia Natiunilor Unite a sarbatorita pentru prima data Ziua internationala a femeii la 8 martie.

In anul 1977, Adunarea Generala a ONU a proclamat printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala.

Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii si pentru ca fiecare femeie sa isi atinga adevaratul potential il constituie Declaratia de la Beijing si Platforma de actiune, o foaie de parcurs istoric, semnata de 189 de state, in cadrul Conferintei mondiale a ONU privind femeile.

Potrivit ONU Femei (UN Women), de atunci au fost multe realizari in ceea ce priveste prevederile acestui document, dar, din pacate, exista multe lacune grave in continuare.

O lume plina de posibilitati

Foto: UN Women Europe and Central Asia

In 2015, Ziua Internationala a Femeii va evidentia Declaratia de la Beijing si Platforma de actiune, care se axeaza pe 12 domenii critice si prevede o lume in care fiecare femeie poate sa-si exercite optiunile, cum ar fi participarea la politica, sa aiba dreptul la educatie si la obtinerea unui venit, si sa traiasca in societati care sa nu permita violenta si discriminarea.

In acest scop, tema Zilei Internationale a Femeii din acest an are in vederea marcarea aniversarii a 20 de ani de la semnarea Declaratiei si platformei de actiune de la Beijing.

ONU Femei (UN Women), entitatea ONU responsabila cu egalitatea intre sexe si drepturile femeilor, a fost infiintata, dupa patru ani de negocieri, in iulie 2010. Si-a inceput oficial mandatul la 1 ianuarie 2011.

Obiectivul principal al UN Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women (UN Women) este indepartarea diferentelor intre sexe, ce are drept consecinta faptul ca femeile nu sunt adecvat reprezentate in structurile decizionale politice si economice; mai mult decat atat, sunt abuzate de familie si de societate.

Citeste si:
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a scris pe Facebook despre câinele Toby, căruia susține că i-a găsit un adăpost la sediul PNL în urmă cu câțiva ani. Animalul ar fi primit acolo...
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...