Enigmele Primului Razboi Mondial: Sacrificiul evreilor din armata germana

Marti, 29 Iulie 2014, ora 00:10
12504 citiri
Enigmele Primului Razboi Mondial: Sacrificiul evreilor din armata germana

Zeci de mii de evrei au fost inrolati in armata Germaniei in timpul Primului Razboi Mondial. Multi s-au inrolat voluntar, dorind sa arate ca si ei sunt parte a Germaniei. Amintirea sacrificiului lor s-a stins insa repede.

La inceputul Primului Razboi Mondial comunitatile evreiesti din Germania si-au indemnat membrii sa se implice in actiunile de razboi ale tarii. Aceasta chemare nu avea insa nimic in comun cu euforia patriotica care cuprinsese in acea vreme Germania, remarca un membru al fundatiei berlineze Noua Sinagoga, pentru Deutsche Welle

"In acei ani se astepta ca toti cetatenii sa isi arate loialitatea fata de tara. Acestei presiuni i-au fost supuse toate minoritatille din tara si, in special, cea evreiasca. Acestia simteau ca au posibilitatea sa-si justifice apartenenta la Germania, ideea lor fiind ca jertfa proprie va aduce egalitatea intre clasele etnice", spune membrul citat mai sus. In timpul razboiului, aproape 100.000 de evrei se inroleaza in armata germana. 10 mii dintre ei erau voluntari.

Sperante si dezamagiri

Populatia evreiasca se credea integrata in comunitatea germana. Conform Constitutiei Reich-ului din 1871, evreii beneficiau public de toate drepturile cetatenesti. Realitatea, insa, arata altceva. De pilda, multe profesii erau inacccesibile evreilor, spune un functionar al Muzeului Evreiesc din Munchen. De exemplu, inainte de Primul Razboi Mondial in armata se gaseau si soldati evrei. Ofiterii evrei, insa, erau o raritate extrema.

La inceputul razboiului, multi evrei cred ca situatia din jurul acestui conflict le-ar putea schimba soarta. Kaiserul Willhelm al II-lea le intareste aceasta speranta prin apelul sau la uniune nationala. In august 1914 acesta anunta ca nu face distinctie intre grupurile etnice: "Nu vreau sa fim despartiti. Toti suntem Germania, religia nu are importanta."

Pe langa dorinta de a le fi recunoscuta apartenenta la Germania, nu doar pe hartie, s-a adaugat si faptul ca razboiul impotriva Rusiei afecta si interesele evreiesti. In acea vreme multi evrei din Rusia tarista erau supusi represiunilor si prigoanei. "De aceea, in Germania, evreii credeau ca, daca vor lupta ca ostasi in armata Germaniei si impotriva Rusiei, vor ajuta populatia evreiasca din tarile est-europene", spune functionarul Muzeului Evreiesc amintit.

In ciuda participarii lor active la actiunile de razboi, atitudinea fata de evrei nu s-a schimbat in Germania. Soldatii evrei primeau tot felul de decoratii pentru curajul aratat pe campul de lupta, insa petitiile lor pentru avansare in grad ramaneau fara raspuns. La inceputul razboiului, comandamentul de razboi inca se chinuia sa demonstreze ca apara drepturile soldatilor evrei. Astfel soldatilor le sunt puse la dispozitie carti de rugaciuni evreiesti, fiind adusi si rabini care sa aiba grija de sufletul soldatilor.

Inceputul sfarsitului

Dupa ce euforia razboiului s-a atenuat iar armata germana a suferit grele pierderi, situatia evreilor s-a inrautatit vizibil. "Cateva organizatii antisemite se folosesc de situatia creata pentru a arunca vina grelelor pierderi in carca evreilor", spune functionarul Muzeului Evreiesc citat mai sus. Propaganda antisemita sustinea ca soldatii evrei nu s-au daruit total si ca au stat departe de liniile frontului.

In toamna lui 1916, comandamentul militar general decide sa studieze problemea si demareaza "numararea evreilor", o cercetare care trebuia sa arate cati evrei slujesc armata germana si unde sunt ei dislocati. Din moment ce nimeni nu a aflat nimic despre acest sondaj, speculatiile si nemultumirile s-au intetit pe zi ce trecea.

Chiar daca erau dezamagiti, soldatii evrei nu au protestat. "Dimpotriva, soldatii evrei au reactionat presiunii publice puternice cu o si mai mare loialitate, pentru a arata ca ei sunt germani", spune acelasi functionar muzeal. In Primul Razboi Mondial au murit 12.000 de soldati evrei. Amintirea jertfei lor este uitata repede, mai ales dupa 1933, cand la putere au venit nazistii.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#evrei soldati armata germana, #Primul Razboi Mondial soldati, #evenimente evrei razboi , #documentar