Eroina Micii Uniri: Femeia care a salvat Romania (III)

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 12:53
6366 citiri
Eroina Micii Uniri: Femeia care a salvat Romania (III)

Impreuna, vom patrunde mai mult ca nicicand in dedesubturile unui complot, care ar fi schimbat pe veci destinul romanilor si vom smulge din uitare faptele indraznete ale femeii care l-a dejucat. O poveste in mare parte lasata nespusa. Impreuna, s-o cunoastem pe Ecaterina Conachi, eroina Micii Uniri.

Tainele Micii Uniri: Complotul care ar fi naruit unirea principatelor (I)

Jertfele Micii Uniri: Represiuni si persecutii impotriva unionistilor (II)

In urma alegerilor, este obtinuta intr-adevar o majoritate antiunionista pentru divanul ad-hoc, numai ca doar 350 din cei 2.000 de mari proprietari au putut vota, 2.264 din cei 20.000 de mici proprietari, doar 29 de preoti din 3.273 si 5 din cei 48 de arhimandriti. Falsul a fost cat se poate de evident si a starnit reactii virulente.

Vogoride a fost tulburat si mai mult de plecarea unui ispravnic mult apreciat. Cine era el? Nimeni altul decat prefectul de Galati, si viitorul domnitor, Alexandru Ioan Cuza.

Demisia lui a provocat o criza pentru regimul caimacamului. Figura cunoscuta si respectata, inrudit cu insusi Vogoride, el nu si-a tainuit niciodata idealurile unioniste. El s-a impotrivit cu succes incercarilor de corupere, care n-au fost putine, doar ca nu l-au putut indupleca sa treaca de partea lor.

Cuza dezvaluie procedeele folosite de caimacam, provocand certuri si mai mari intre reprezentantii marilor puteri. Insa, cu totul cutremuratoare au fost scrisorile secrete ale lui Vogoride care au incaput in mainile lui Dimitrie Rallet.

Mai departe ajung la consulul francez Place si de la el la Constantinopol, la Thouvenel. In ele, imixtiunile britanicilor, habsburgilor si otomanilor, cat si compromisul facut de Vogoride pentru a impiedica unirea celor doua tari romanesti in schimbul domniei erau mai mult decat evidente.

Planul unei sotii nemultumite

Totul fusese orchestrat de Ecaterina Conachi, sotia lui Nicolae Vogoride, nemultumita de caracterul venetic al sotului si de actiunile sale condamnabile impotriva unionistilor.

Costache Negri, fratele vitreg al Ecaterinei, a facilitat publicarea scrisorilor in "L'Etoile d'Orient" la Bruxelles. In Moldova aceste dovezi au circulat cu numele de "Estract de scrisori secrete trimise caimacamului Moldovei de osebite fete politice". Chiar si la Paris ajung sa fie tiparite, sub numele de "Corespondenta secreta a domnului Vogoride".

Doar cateva exemple. Fratele lui Nicolae Vogoride, Alexandru, secretar al ambasadei otomane la Londra ii scrie: "Este de mare nevoie ca sa intrebuintezi la timp toate silintele dumitale pentru ca moldovenii sa nu rostiasca dorinti pentru unire si astfeliu sa te faci vrednic de buna vointa a sublimei Porti si de sprijinul Angliei si Austriei, intru cat toate trei aceste state sunt hotarate a impiedica din toate puterile lor unirea".

Inca una, in care tot fratele sau ii spune ca: "[...] intru cat nu este vorba astazi de consideratii filosofice de moralitate, ci numai de interesele stapanului nostru. Este neaparat ca divanurile Moldovei sa se rostiasca contra unirei, caci atunci greutatile celor trei puteri fata cu Frantia si cu Rusia vor fi mai mici si ele iti vor datori recunostinta [...]".

Vogoride tatal: "Dumneata trebuie sa-i aperi interesele, pana in momentul cand sublima Poarta va putea sa se declare pe fata contra unirei".

Ruperea relatiilor diplomatice si un razboi evitat

Insa, curtea otomana respinge reluarea alegerilor, vazandu-se sustinuta puternic, nu doar de la Viena, ci si de la Londra. Constienti de aceasta, si cu dovezi consistente ale falsului la indemana, francezii au incercat pentru ultima oara fortarea mainii otomanilor, amenintandu-i cu ruperea relatiilor diplomatice, la care s-au adaugat si avertizarile din partea Prusiei, Rusiei si Sardiniei, in cazul in care alegerile nu vor fi reluate.

In acelasi timp, britanicii ii indeamna pe otomani sa nu cedeze si prim-ministrul britanic Palmerston i-a scris ambasadorului francez la Londra, Persigny, ca britanicii ar fi "pregatiti pentru orice eventualitate, oricat de dureroasa".

Cu norii razboiului intunecand Europa, s-a petrecut ceea ce secretarul de stat al afacerilor externe, lordul Clarendon, l-a numit "un dar al lui Dumnezeu".

La inceputul lui august, Napoleon al III-lea si regina Victoria s-au intalnit la Osborne, unde a avut loc si "compromisul" cu acelasi nume.

In urma acestei intelegeri, Napoleon al III-lea renunta la gandul unei uniri complete a celor doua tari romanesti sub un principe strain, iar guvernul britanic accepta reluarea alegerilor in Moldova.

Rezolvarea crizei a fost bine primita in principate. De data aceasta, la noile alegeri pentru divanul Moldovei din totalul de 87 de locuri, 66 au fost luate de unionisti. El se va deschide pe 20 septembrie 1857 si divanului Munteniei, pe 30 septembrie, incepand un cu totul alt capitol al istoriei unirii.

Cat despre Ecaterina Conachi, ea se hotaraste ca ii fusese indeajuns. La scurt timp divorteaza de Nicolae Vogoride, ducand in cele din urma la indeplinire una din vechile ei amenintari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Ecaterina Conachi Mica Unire, #Unire Romania istorie cronologie , #documentar