Everest, muntele invingatorilor, unde zac sub gheata 200 de invinsi

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 10:24
7349 citiri
Everest, muntele invingatorilor, unde zac sub gheata 200 de invinsi
Foto: Infoniac

Miercuri se implinesc sase decenii de cand varful Everest, situat la 8.848 metri deasupra marii, a primit vizita primilor temerari ajunsi acolo sus, in ziua de 29 mai 1953, orele 11.30.

Faptul ca vestea a ajuns la Londra in ziua de 2 iunie 1953, exact data incoronarii reginei Elisabeta a II-a, a fost considerat de bun augur si nu putini clarvazatori si-au facut un titlu de glorie, prevestindu-i tinerei regine o lunga domnie. Interesanta coincidenta.

Numele celor doi cuceritori ai muntelui, Edmund Hillary din Noua Zeelanda si Tenzing Norgay din Nepal, au facut rapid ocolul planetei, intrucat spre varful Everest se mai incumetasera multi indrazneti, din care unii au abandonat pe parcurs, iar altii mai zac si acum neinsufletiti pe stancile inghetate bocna ale celui mai inalt munte din lume, arata Infoniac.

Intorsi peste cateva zile la baza lor din Kathmandu, invingatorii au aflat ca regina recent incoronata i-a si innobilat cu Ordinul Imperiului Britanic. In plus, nepalezul Tenzing a mai primit si Medalia George. Mai tarziu, organizatorul expeditiei, britanicul John Hunt, a fost facut Life Peer.

De atunci, cucerirea Everestului este una dintre ambitiile celor mai temerari alpinisiti, dintre care aproape 4.000 au si reusit de altfel sa-si vada visul cu ochii.

Flacara olimpica in varful muntelui

Dar viata nu este totdeauna roz. Cea mai neagra zi din istoria alpinismului pe Everest este considerata data de 11 mai 1996, cand au murit 8 oameni, dintr-un grup de 15, care incerca sa coboare de pe varf, in conditiile inrautatirii vremii.

Dezastrul a fost puternic mediatizat, ridicand semne de intrebare indeosebi privind specularea in scopuri comerciale a performantelor din acele sporturi, care pun viata in pericol.

Nu lipseste nici specularea in scopuri politice. Cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Beijing, din 2008, guvernul Chinei n-a ratat ocazia sa ofere lumii spectacolul cand flacara olimpica trece peste muntele Everest.

Pentru ca flacara sa poate ajunge acolo, guvernul a organizat asfaltarea unui drum de 130 km in regiunea Tingri, pana la tabara de baza chineza. Acesta este cel mai inalt drum asfaltat din lume, iar constructia lui a durat circa un an.

Intrucat, in ultimele decenii, asaltarea muntelui a devenit o moda a performerilor, merita amintite cateva recorduri.

Cel mai in varsta alpinist care a atins piscul este nepalezul Min Bahadur Sherchan, care la 25 mai 2008, cand a ajuns pe varful muntelui, avea 76 de ani.

Cel mai tanar alpinist ajuns la varf a fost americanul Jordan Romedra, in varsta de 13 ani, care si-a inregistrat recordul in luna mai 2010.

Cei dintai alpinisti care s-au incumetat sa urce pe Everest in conditii de iarna au fost polonezii L. Chihi si Krzysztof Wielicki, organizati de experimentatul A. Zawada, de asemenea polonez.

Prima femeie ajunsa in varf fara rezerva suplimentara de oxigen se numeste Lydia Brady si provine din Noua Zeelanda, iar performanta ei a fost omologata in 1988.

Totul se taxeaza astazi

Anotimpurile favorabile cuceririi muntelui sunt considerate a fi primavara si toamna, atunci cand riscul formarii musonilor in zona este mai mic. Astazi, expeditile sunt organizate de societati anume specializate, care ofera si ghizi experimentati.

Asemenea servicii sunt insa scumpe. Organizarea unei expeditii cu asistenta din partea autoritatilor nepaleze costa 65.000 de dolari americani. Chiar si fara asistenta, guvernul din Nepal nu permite escaladarea muntelui decat numai pe baza unei autorizatii, care costa 10.000 de dolari.

Atractia spre munte creeaza si probleme ecologice. Dinspre Nepal, sosesc anual sute de mii de turisti, dornici sa se apropie de Everest, iar dinspre partea chineza peste 40.000. In urma lor, raman mai mult de 140 de tone de deseuri, in fiecare an.

Aceasta povara ecologica deterioreaza imaginea romantica a primului mare succes, in laurii caruia contemporanii citeau mesaje de bun augur pentru cel mai vast imperiu, care isi incorona cea mai tanara regina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Everest escaladare, #Everest istorie, #Everest regina Marii Britanii , #documentar