Exilul regelui Carol al II-lea: aventura, desfrau si teroare (I) - documentar

Marti, 19 Aprilie 2011, ora 09:14

   

Exilul regelui Carol al II-lea: aventura, desfrau si teroare (I) - documentar
Despre cariera politica a regelui Carol al II-lea s-a scris foarte mult, iar despre accesele sale de autoritarism si megalomanie au curs rauri de cerneala. Relatia scandaloasa cu Elena Lupescu a starnit, la randul ei, discutii aprinse in societatea romaneasca si nu numai.

Totusi, perioada celui de-al doilea exil al sau, dintre 1940 si 1953, nu a fost foarte serios studiata si mai deloc mediatizata.

Teroarea legionara si optiunea elvetiana

Pe 6 septembrie 1940, amenintat de legionari, presat de societate in urma cedarilor teritoriale facute de Romania fara sa se traga niciun glont si parasit de armata, Carol al II-lea a fost nevoit sa abdice.

Plecat a doua zi din gara Baneasa impreuna cu amanta sa Elena Lupescu, ajunge la granita langa Timisora unde cateva grupe de legionari au incercat sa-l asasineze, deschizand focul asupra trenului in care se afla fostul rege.Prima optiune a fostului monarh, in privinta tarii care avea sa-i acorde protectie, a fost Elevetia, o tara neutra si stabila financiar. Ajuns pe 9 septembrie la Lugano, in Elvetia, Carol al II-lea se loveste de refuzul autoritatilor care i-au comunicat sec ca nu poate ramane pe teritoriul tarii lor.

Elvetienii au actionat prudent, gandindu-se ca nu au nevoie in tara lor de un fost rege care le putea complica relatiile diplomatice cu Romania si Germania.

Vestile din tara nu erau tocmai bune. Legionarii, ajunsi la putere alaturi de Antonescu, cereau insistent extradarea in vederea judecarii lui Carol si a Elenei Lupescu. Fostul rege s-a gandit la bunele relatii pe care le-a avut in trecut cu dictatorul portughez, Oliveira Salazar, incercand sa forteze trecerea in Portugalia.

Surpriza din Spania

Intentiile fostului rege nu au putut fi materializate din cauza interventiei autoritatilor spaniole care l-au retinut langa Barcelona. Dictatorul Francisco Franco, la presiunea serviciilor secrete germane, a hotarat sa-l tina sub supraveghere pe Carol al II-lea de teama ca, odata ajuns pe teritoriu prietenos, acesta va incerca sa-i contacteze pe englezi cu ajutorul carora putea reveni pe tronul Romaniei.

Sederea in Spania a fost chinuitoare, regele avand impresia permanent ca este supravegheat de serviciile secrete. Pe fondul rebeliunii legionare din Romania, regele exilat a trecut in planul secund al atentiei lui Antonescu.

In dimineata zilei de 3 martie 1941, impreuna cu Elena Lupescu, trece ilegal granita in Portugalia printr-o zona muntoasa, ghidati de un contrabadist local.

Conform unor surse, autoritatile spaniole cunosteau intentiile lui Carol al II-lea, dar le-au ignorat intentionat. Oriunde in lume, prezenta unui rege exilat nu putea naste decat complicatii. Se spune ca Franco a fost extrem de fericit cand a aflat ca regele fugise in Portugalia.

Aventura portugheza

Ajuns in Portugalia, Carol a constatat ca amicul sau Salazar era un om temator care avea grija sa nu supere pe nimeni. Lui Carol i s-a transmis ca, daca vrea sa ramana pe teritoriul portughez, trebuie sa se abtina de la orice actiune sau declaratie cu caracter politic.

Astfel ca, dupa numai 2 saptamani, regele Carol al II-lea a plecat in SUA unde spera ca, sprijinit de americani, va reusi sa devina un sef din exil al gruparilor legitime anti-Antonescu.

Americanii insa nu uitasera ca suveranul roman colaborase cu Hitler si ca in 1938 inlocuise regimul democratic cu dictatura regala.

Citeste maine pe Ziare.com a doua parte a documentarului Exilul regelui Carol al II-lea: aventura, desfrau si teroare
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6705 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Menumorut
rank 5
Citeva din meritele MS regelui Carol II
1)Incercarea de a pastra democratia in Romania anilor 1930-1940. A tinut la respect partidele dictatoriale supuse unor internationale periculoase: comunistii supusi Moscovei, Cominternului si Cominformului. Fascistii dind arme la civili si cautind tot felul de razbunari.
2) Participarea romanilor la intreceri interne si internationale. Tata a fost beneficiarul unei burse regale pentru elevii fruntasi din licee, precursor al Olimpiadelor de matematica de astazi. Stadionul ANEF (rebotezat de bolsevici "Republicii") cu cea mai buna pista de atletism pe vremea aceea. Taberele pentru elevi si studenti fruntasi de la Eforie, Navodari, Agigea, Caliacra.
La ciopirtirea tarii nu a putut face nimic, la fel ca francezii, danezii, polonezii...De fapt dupa primul razboi mondial Romania Mare se baza pe alianta teoretica cu Franta si Anglia, cea care ne adusese Transilvania si cadrilaterul.
calamaru
rank 2
...
Hohenzollern: alte pete, una mai neagra ca alta, pe istoria Romaniei.
una
rank 5
adica
nu cel din foto, nu?
:)
D ILIU
rank 4
Nu stiu cat de inspirata este ilustrarea unui articol ce se refera la Carol al II - lea...
...cu poza regelui FERDINAND!?
Adica, exact cu opusul sau!!
mikha
rank 5
habar nu ai despre cine scri !
Articol despre Carol al II-lea si in poza Regele Ferdinand!!! nu terminati cu manipulari made in KGB?
D ILIU
rank 4
Esti cretin, prietene!
In momentul in care am postat, poza ERA a regelui FERDINAND! Ca porcii care au facut greseala nu au bunul simt sa-si ceara scuze, nu e vina mea! Sunt si ei niste ***, ca si tine!
mikha
rank 5
eronat!
Daca erai mai atent observai ca nu dumitale m-am adresat ci autorului acestui articol care scrie despre Carol alII-lea si poza initiala era a Regelui Ferdinand. Pe viitor ai putintica rabdare sa citesti cu atentie, sa aprofundezi apoi sa te repezi cu apelativul "cretin"!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor