Femei celebre si rolul lor in politica Romaniei

Sambata, 22 Septembrie 2012, ora 23:32
16280 citiri
Femei celebre si rolul lor in politica Romaniei

Istoria moderna a Romaniei consemneaza numele unor reprezentante ale sexului frumos, care s-au aflat in preajma conducatorilor politici ai tarii. Unele dintre ele gratie prevederilor monarhice, altele ajutate de conjuncturile vremii, de forta seductiei ori pur si simplu de faptul ca au aparut in prim plan unde si cand trebuia.

Femei dotate cu farmec, inteligenta, spiritualitate si chiar noroc. Aceste fiice ale Evei au influentat, uneori in mod determinant, decizii politice si, implicit, destinul poporului care le-a adoptat.

Regina Elisabeta a Romaniei

A fost o patroana fondatoare a artelor, fondatoare a unor institutii caritabile, poeta, eseista si scriitoare. Nascuta in decembrie 1843. In 1869, Principesa Elisabeta de Wied se casatoreste cu Domnitorul Carol I, devenind, in 1881, prima regina a Romaniei in urma recunoasterii tarii drept regat de Poarta Otomana, ca si de marile puteri europene, dupa Razboiul de Independenta.

In acea perioada a infiintat spitale, servicii de ambulanta si ingrijire, a procurat medicamente pentru raniti. In absenta unui sistem de caritate, Societatea Regina Elisabeta, fondata in 1893, a tratat benevol aproximativ 17.000 de pacienti pe an, a distribuit gratuity medicamenye si a monitorizat starea familiilor nevoiase.

A identificat si dezvoltat potentialul mestesugurilor roamnesti. Majestatea Sa insasi se invesmanta adesea in portul national romanesc. Si-a facut o datorie din a incuraja tinerele talente sa studieze prin intermediul unui sistem de burse.

S-a inconjurat de artisti in devenire (George Enescu, Elena Vacarescu) si i-a sprijinit financiar pe pictorul Nicolae Grigorescu si poetul Vasile Alecsandri. Regina Elisabeta a fost constienta de beneficiul major al turismului intr-o tara neinclusa in circuitul international.

A initiat o sustinta campanie de publicitate in scopul promovarii in straintate a frumusetii tarii sale adoptive. Celebrul tren Orient Express facea o halta la Sinaia, iar calatorii erau gazduiti in castelul regal. In 1909 a infiintat "Azilul orbilor Regina Elisabeta", pe strada Vatra Luminoasa din Bucuresti, care functioneaza si astazi.

Regina a murit cu putin timp inainte ca Romania sa declare razboi Germaniei (1916). Mormantul Majestatii Sale se afla la Manastirea Curtea de Arges, acolo unde sunt inhumati toti regii si reginele Romaniei.

Regina Maria

Nascuta in 1875 la Eastwell Park, Kent, Anglia. Printesa a Marii Britanii si Irlandei. A fost consoarta regelui Ferdinand I si mama regelui Carol al II-lea. Era nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

Supranumita de popor "Mama ranitilor" si "Regina-soldat", pentru brava atitudine din timpul Primului Razboi Mondial, cand alaturi de doamnele de la curte a lucrat direct pe front, in spitale de campanie. A coordonat activitatea unei fundatii de caritate.

S-a casatorit in 1892. Dupa doi ani de neutralitate, Romania a intrat in razboi de partea Antantei. Influenta sa, impreuna cu cea a prim-ministrului I.C. Bratianu au fost determinante in hotararea luata de regele Ferdinand.

Frumusetea ei era dublata de o inteligenta iesita din comun. A pledat pentru cauza romanilor, amintindu-le aliatilor occidental enormul sacrificiu al armatei romane. A avut misiuni politice neoficiale la Londra si Paris. A fost sfetnicul principal al regelui Ferdinand, pana la moartea acestuia, in 1927.

Fiul sau, Carol al II-lea, care mostenise tronul, a izolat-o complet. S-a retras definitiv din viata publica. S-a stins in anul 1938.

Elena Magda Lupescu

Nascuta la Iasi, in 1896. Amanta, ulterior sotie (a treia, dupa Zizi Lambrino si Elena a Greciei) a regelui Carol al II-lea. Fiica unor parinti evrei botezati, Nicolae Grunberg si Eliza Falk (fosta dansatoare la Viena). Dupa divortul de un locotenent (Ion Tampeanu), in 1922 devine amanta printului Carol. Un an mai tarziu paraseau impreuna Romania, impotriva preceptelor monarhice.

Elena Lupescu a fost caracterizata de Constantin Argetoianu si Miron Cristea ca fiind "o femeie de moravuri usoare", iar principele Nicolae o mentioneaza drept "o amanta de profesie".

Pamfil Seicaru o descria astfel pe "Duduia": "aducea o vasta experienta in legaturile cu barbatii, de pe urma carora sa fi capatat o mare tehnica. O femeie vulgara, indecenta, stapanind toate viclesugurile in alcove, stiind sa reimprospateze pana la epuizare dorinta paretnerului, stiind sa-si domine oboseala si care in loc de un lesinat sentimentalism, sa-i serveasca o pitopreasca trivialitate".

Revenirea lui Carol in Romania si incoronarea lui ca rege, la 8 iunie 1930, a fost conditionata de prim-ministrul Iuliu Maniu, de renuntarea la relatia cu Lupeasca. Fara succes. Dupa exilarea reginei Maria la Balcic, metresa a revenit in Bucuresti.

Implicata in diverse afaceri cu industriasi romani, a reusit sa agoniseasca o avere considerabila. Doua case in Bucuresti, doua vile la Sinaia, una pe malul Marii Negre, numeroase bijuterii. A fost acuzata de influenta nefasta asupra deciziilor regelui Carol de catre importante personalitati ale vremii: Iuliu Maniu, Alexandru Averescu, Gheorghe Bratianu, Corneliu Zelea Codreanu.

Abdicarea din 6 septembrie 1940 a presupus si pentru Elena Lupescu acceptarea exilului. Cei doi au domiciliat in Spania, Portugalia, Mexic. S-au casatorit civil in Brazilia si religios la Paris, primind titlul de principesa de Hohenzollern. Dupa moartea lui Carol a mostenit o avere impresionanta.

Regele Mihai I, amintindu-si despre Elena Lupescu: "Daca tatal meu refuza vreo favoare, ea se apuca sa planga cu un debit de robinet deschis la maximum. Si scena nu se opera decat atunci cand el, in sfarsit, ceda. Era o actrita innascuta". A murit in 1977, la varsta de 82 de ani, in Portugalia, la Estoril.

Ana Pauker

Nascuta Hanna Rabinsohn, in 1893. Militanta comunista de prim rang. Lider dupa al Doilea Razboi Mondial al miscarii promoscovite "Pauker". A facut parte din conducerea, pana in 1952, a Partidului Comunist Roman. Viceprim-ministru si ministru de Externe al Romaniei.

A studiat medicina la Bucuresti, in scoli ale comunitatii evreiesti, si la Geneva, dar nu termina scoala. In timpul unei sderei in Franta, l-a cunoscut pe viitorul sot, Marcel Pauker. In 1920 a fost racolata ca agent sovietic.Arestata de mai multe ori pentru activitate politica interzisa, ca membra de frunte a partidului comunist.

Ana Pauker, din postura de activist Comintern, a militat cu obstinatie pentru desprinderea Basarabiei de statul roman.

Acest "Stalin in fusta", dupa mai multe peripluri in URSS, a revenit in tara, in 1944, imbracata in uniforma sovietica. Armata Rosie cotropise Romania. Ca lider al unui regim dictatorial deosebit de nepopular si represiv, Pauker si-a castigat o reputatie extrem de negetiva. Multi dintre istorici considera ca a jucat un rol tenebros in istoria Romaniei, aducandu-i statului roman grave prejudicii.

Intr-o arhicunoscuta traditie comunista, valul de epurari initiat de Gheorghiu- Dej a lovit-o si pe "tovarasa Ana." Invinovatita de cosmopolitism, deviationism de dreapta si de legaturi cu legionarii, sionistii etc. s-a vazut exclusa din Partidul Muncitoresc Roman.

Dupa moartea lui Stalin (1953), a fost eliberata din inchisoare si tinuta multi ani in arest la domiciliu. A decedat in urma unui cancer la san, in 1960. A fost reabilitata odata cu venirea lui Ceausescu la putere. Urna cu cenusa a fost depusa la Monumentul Eroilor. Dupa dezafectarea mausoleului, familia i-a preluat cenusa si a transportat-o in Israel.

Elena Ceausescu

Nascuta, conform certificatului de nastere, la 7 ianuarie 1916, in Petresti, Dambovita. Dupa absolvirea celor 4 clase primare, de altfel atat a cuprins intraga ei scolarizare, Elena Petrescu se muta cu fratele sau in Bucuresti. In 1937 a intrat in randurile PCR, unde il va intalni, in 1939, pe Nicolae Ceausescu.

S-au casatorit in anul 1945. Pana la alegerea sotului sau in functia de secretar general al PCR, a ocupat posturi marunte. Odata cu ascensiunea politica a lui Nicolae Ceausescu a inceput sa preia grade ierarhice tot mai importante in aparatul de stat si in conducerea partidului unic.

Pana in 1969 nu cumuleaza nicio functie politica, fiind director la ICECHIM (Institutul de Cercetari Chimice). Din 1979, devine a doua persoana in stat din punct de vedere al importantei politice. Devenise intre timp si doctor in chimie cu teza de doctorat "Polimerizarea izoprenului."

Lucrarea fusese redactata de catre alti savanti si sustinuta in conditii dubioase, in 1967, desi cunostintele ei in acest domeniu erau minime. Titlul de prim viceprim-ministru a fost creat special pentru Elena Ceausescu. In timpul Revolutiei romane din 1989 a fost condamnata la moarte si executata.

Dupa 1990, sotiile celor trei presedinti au avut atitudini discrete, modeste, elegante chiar, fara sa ofere macar impresia unor timide implicari in viata politica. Insa, in contrast, s-au remarcat alte doamne prin rolurile lor de prim soliste ale scenei.

Au rezultat controverse, contestatii sau, dimpotriva, coruri de laudatio. Parfrazand laic, deocamdata, despre vii numai de bine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Cât de sigure sunt carnea de pui și ouăle din România. Rezultatele analizelor făcute de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor
Carnea de pui şi ouăle din România sunt fără riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor efectuate recent de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) atestă că...
#istorie, #documentar, #Regine, #Romania, #Femei Celebre, #romanians are smart , #documentar