Femei luptatoare intrate in istorie, laolalta cu barbatii

Sambata, 27 Decembrie 2014, ora 22:09
10343 citiri
Femei luptatoare intrate in istorie, laolalta cu barbatii
Foto: cookit.e2bn.org

De-a lungul istoriei, au existat multe femei care au luptat cu arma in mana, laolalta cu barbatii. La timpul lor, uimeau prin curajul si voluntariatul cu care se angajau, dar peste multe din ele s-a asternut praful istoriei, ramanand doar o palida amintire, sau chiar niciuna.

Portalul Big Picture considera ca asemenea nume merita rememorate, macar din cand in cand, poate pentru faptul ca actele lor de eroism nu erau cu nimic mai prejos decat ale barbatilor.

Edith Cavell (Primul Razboi Mondial)

Edith Cavell era asistenta medicala intr-un spital din Bruxelles atunci cand Belgia a fost ocupata de trupele germane. Acolo, ea a ajutat peste 200 militari sa fuga din zona ocupata in zona inca neutra.

In curand insa, actiunile ei au devenit suspectate de germani, care au filat-o, au prins-o asupra faptului si, dupa un proces sumar, au executat-o pentru complicitate cu inamicul.

Ginny si Lottie Moon (Razboiul Civil American)

Cele doua surori visau sa devina actrite, dar le-a surprins razboiul. In timpul Razoiului Civil, au devenit amandoua membre ale organizatiei subterane "Cavalerii Cercului de Aur", in care timp Lottie s-a angajat sa treaca printre trupele inamice si sa transmita o scrisoare cifrata generalului Edmund Kirby Smith.

Ca sa-si duca sarcina la bun sfasit, Lottie s-a folosit de cunostintele pe care le avea despre actorie, s-a deghizat perfect intr-o batrana si a lasat sa se inteleaga ca-si ducea acasa cateva alimente, capatate de pomana.

Misiunea a reusit, ceea ce a incurajat ambele fete sa foloseasca in repetate randuri arta deghizarii, ca sa implineasca misiunile ce le primeau. Le-au implinit pe toate si n-au fost prinse niciodata.

Emily Gieger (Razboiul de Independenta al SUA)

Emily Geiger s-a angajat voluntara sa faca munca de curier militar, in care scop trecea in mod curent cu scrisorile ce-i erau incredintate prin linia frontului.

Cand a fost prinsa de sustinatorii partidului conservator si si-a dat seama ca nu mai are incotro, a motolit scrisoarea si a reusit s-o inghita. La perchezitie, nu i s-a gasit nimic si a fost lasata libera sa plece.

Dar ea retinuse continutul scrisorii si l-a transmis celor carora le fusese destinata, ceea ce a determinat o cotitura hotaratoare a confruntarilor.

Marie Marvingt (Primul Razboi Mondial)

Frantuzoaica Marie Mavingt era sportiva de performanta. Se distinsese la schi, ciclism, patinaj, inot si garduri, iar apoi a trecut la alpinism, obtinand performante in Alpi. In timpul razboiului, s-a deghizat in barbat si a luptat laolalta cu soldatii. Mai tarziu, s-a antrenat pe avioane, devenind prima femeie din lume care a pilotat un bombardier.

Constance Markiewicz

Contesa Markiewicz a fost o figura importanta in Parlamentul Irlandei, iar mai tarziu a ajuns una din primele femei-ministru din lume. In ciuda pozitiei sale ministeriale, s-a angajat rapid in razboiul civil irlandez, luptand de partea republicana. I se atribuie un rol cheie in lupta pentru Dublin.

Maria Getrudis Bocanegra (Razboiul de Independenta Mexican)

Maria s-a angajat sa lupte in acest razboi alaturi de sotul ei, militar. Rolul ei era sa transmita mesaje la rebeli si sa ajute la recrutarea de soldati. In curand insa, sotul si fiul ei au fost ucisi, iar ea capturata. Dupa o intemnitare care a durat un an de zile, Maria tot n-a fost de acord sa coopereze cu inamicul iar, in aceste conditii, a fost condamnata pentru tradare si executata.

Gini Cameron (Razboiul Iacobin)

Multe femei din acea vreme au sprijinit revolta iacobinilor, dar Gini Cameron a iesit in mod deosebit in evidenta. Ea a devenit o personalitate a evenimentelor cand a inceput sa-l sprijine pe printul Charles Steward, pentru care a adunat un detasament de 250 oameni si a pornit campania in fruntea lor.

A fost infranta la castelul Stirlin, apoi capturata si inchisa la castelul Edinburgh, unde i s-a propus eliberarea pe cautiune.

Nu se stie daca a fost eliberata sau nu, deoarece din acel moment nu exista niciun document care sa ateste prezenta ei in alta parte. Legenda presupune ca a fost lichidata.

Flora Sanders (Primul Razboi Mondial)

Flora a fost singura femeie care a servit oficial in timpul Primului Razboi Mondial. A inceput ca asistenta medicala, a ajuns in Serbia, iar aici a fost inrolata in armata sarba, cu grad de ofiter. Pentru vitejie in lupte, i s-a acordat cea mai inalta distinctie militara a Serbiei.

Roza Sanin (Al Doilea Razboi Mondial)

In armata sovietica au servit numeroase femei, atat voluntare, cat si trimise. Roza era voluntara si s-a inrolat dupa moartea pe front a fratelui ei. Dupa o instruire de sase luni, a fost trimisa in primele randuri ca lunetist, specialitate pentru care demonstra aptitudini deosebite.

A murit in 1945, la putin inainte de incheierea conflagratiei, avand la activ 45 tinte reusite, trase in inamic.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#documentar femei luptatoare, #femei voluntare armata, #femei lupta razboi , #documentar