File din istoria Iasiului: Vechea ulita Golia (I) - Documentar

Sambata, 03 Martie 2012, ora 23:32
6890 citiri
File din istoria Iasiului: Vechea ulita Golia (I) - Documentar
Foto: Arhiva

Inainte vreme, strada Cuza Voda din Iasi se numea Ulita Golia, datorita faptului ca la capatul sau, la intersectia cu mahalaua Targu Cucu, se ridica semeata ctitoria domnitorului Vasile Lupu, manastirea Golia.

Cu 80 de ani in urma, Ulita Golia era singurul loc unde aerul avea un alt miros. Aici se gasea floraria "La Buchet" a doamnei Maria Criss. Intotdeauna floraria era asortata cu cele mai frumoase flori naturale si artificiale, parfumate cu esenta "Frovil", motiv pentru care locatia era la mare cautare in randul boieroaicelor vremii.

La "doamna Maria" veneau toate cucoanele Iasiului si cumparau buchete gata pregatite, numai bune pentru cununiile care se oficiau peste drum, la biserica Golia, unde junele targului se casatoreau cu fiii unor oameni putrezi de bani sau cu militari obligati ca viitoarele lor sotii sa aiba o avere frumusica.

In acele vremuri Ulita Golia era ingusta, iar casele aveau un singur nivel sau, cel mult, doua. Printre putinele case cu doua niveluri care se puteau intalni atunci era o cladire numita "Casa Bancii" sau "Dughenele Bancii", denumire atribuita pentru ca la parterul constructiei se aflau tot soiul de pravalii, carora li se spunea "dughene".

Era unul dintre locurile din Iasi de unde oamenii isi cumparau lumanari, gaz, flori si tot felul de maruntisuri trebuincioase in gospodarie. Intr-o vreme, acesata cladire a adapostit cea mai faimoasa librarie a targului de atunci, Libraria "Junimea", ca realizare a Societatii "Junimea" a lui Titu Maiorescu.

Intr-o zi de noiembrie a anului 1867 s-a deschis aceasta librarie tixita cu felurite carti aduse cu postalionul de la Paris.

Seara, lampile cu trei brate infipte in peretii exteriori, alimentate cu petrol pulverizat, transformau intunericul intr-o lumina alba ce inveselea intrarea si ferestrele librariei cand junimistii se adunau aici.

Tot aici avea sa fie si redactia "Convorbiri literare", dar si redactia unei gazete editate de "Junimea" cu sprijinul banesc a lui Nicoale Gane, primarul de atunci al Iasiului. Gazeta se numea "Curierul de Iassy" avandu-l ca redactor pe Mihai Eminescu.

Pe vechea Ulita Golia toate casele erau locuite la etaj, pentru ca la parter erau diverse parvalii. Boltile de la intrare erau un important amanunt arhitectural al acelor vremuri.

O casa veche, sturdzeasca, a unui boier Sturdza, din timpul domnitorului Grigore Ghica, a adapostit intr-o vreme Banca Moldovei, fosta Posta de pe Cuza Voda. Multe dintre cladiri au disparut datorita bombardamentelor din 1944, cand Iasiul a fost in zona de front. Cele care au ramas mai pastreaza inca fetele unor zei sau, poate, ale unor ingeri sculptati ce vegheaza pe la colturile ferestrelor de sus.

Inca se mai inalta si azi ziduri cu tencuieli batute de vant si ploi, cu ferestre inalte, cu pervaz elegant, de unde, odinioara, printre muscate scaldate in soare, isi aratau chipurile cucoanele, sotii de boieri, iar mai tarziu, se iteau timid, de dupa draperii grele, femeile evreice.

Lipite una de alta, casele din actuala intersectie de la Teatrul National si Filarmonica, desi diferite, pentru ca erau zugravite dupa cum dorea fiecare, erau asemanatoare.

Terenul era foarte scump, locatarii cumparand doar o bucatica de teren, iar pentru a le deosebi, le zugraveau in culori diferite. Intr-o astfel de locatie a existat pe vremuri debitul de tutun al lui Ion Creanga, dat in grija fratelui sau Zahei.

Creanga a inchiriat acest spatiu si a deschis "Tutungeria Ion Creanga", suparat fiind ca a fost raspopit, dupa ce tribunalul popesc l-a judecat pentru ca trasese cu pusca dupa ciori la manastirea Golia, unde locuia povestitorul, pentru ca mai fusese vazut si la teatru, la un spectacol, ramanand astfel fara bucatica de paine.

Si, atunci ce si-a zis Creanga? "Lasa ca va invat eu minte. Ma apuc sa vand iarba dracului". Si asa si-a deschis Creanga tutungeria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Iasi Ulita Golia, #istoria Iasi, #Iasi Creanga, #Iasi documentar , #documentar
Comentarii
Poza Mos Ion Roata
Mos Ion Roata
rank 5
Foarte fumos articolul, domnule Iosipescu. Felicitari!
Poza Te-o
Te-o
rank 5
Multumim dle Iosipescu!