Gangsterii cu doctorat: O istorie a Mafiei Rosii - Documentar

Sambata, 26 Iulie 2014, ora 19:21
11401 citiri
Gangsterii cu doctorat: O istorie a Mafiei Rosii - Documentar
Foto: ttolk.ru

Dupa colapsul imperiului sovietic, unul nou s-a nascut din cenusa acestuia, un imperiu al crimei organizate, condus de infractori nemilosi caliti in sistemul penitenciar rusesc. Mana-n mana cu cei mai influenti oameni ai Kremlinului si cu acordul lor tacit, au ajuns stapanii din umbra ai Rusiei, reusind in acest mod sa puna bazele celei mai puternice organizatii criminale din lume.

Numita si Mafia Rosie, din cauza preeminentei sale post-sovietice, istoria acestui sindicat al crimei incepe in urma cu trei secole in Rusia tarista, odata cu infiintarea societatii secrete Vorovskoy Mir sau "Lumea hotilor".

Traind in conditii mizere, oamenii de rand erau de multe ori siliti la furtisaguri doar pentru a supravietui. Dar pentru ca totul apartinea tarului, toate aceste incalcari ale legii erau socotite atacuri la adresa lui si ca urmare considerate acte de inalta tradare.

Vrand sa-si ia viata in propriile maini, un numar insemnat de oameni au contestat autoritatea statului, si implicit a tarului, recurgand la acte criminale. In timp ce autoritatile ii vanau neincetat, acesti razvratiti au devenit eroi ai poporului.

In timp, aceste grupuri s-au organizat si au intemeiat societatea secreta Vorovskoy Mir. Toti membrii ei erau legati de un cod de onoare strict, aratand loialitate numai unul altuia. Orice colaborare cu statul era interzisa, iar incalcarea acestui juramant sacru aducea cu sine moartea.

In urmatoarele doua secole, Vorovskoy Mir a ajuns sa fie una dintre cele mai puternice organizatii criminale rusesti, revolutia bolsevica din 1917 surprinzand-o la apogeul ei. Pana si Lenin a simtit pe pielea lui cat de intinsa ii era influenta. Umilit dupa ce este jefuit de un grup de talhari, el a luat asupra sa responsabilitatea distrugerii acestui puternic sindicat al crimei.

Desi randurile ii sunt decimate in timpul lui Lenin, Stalin se va dovedi mult mai insidios. Milioane de oameni sunt trimisi in gulag, totodata aruncandu-i in spatele gratiilor si pe cei mai multi dintre membrii Vorovskoy Mir. Cu totul surprinzator, organizatia a rezistat, liderii ei impunandu-se in varful ierarhiilor din inchisori, ajungand in scurt timp sa le si controleze.

Totul se va schimba insa dupa ce Hitler invadeaza Uniunea Sovietica. In schimbul serviciului militar, Stalin le promite prizonierilor ca vor fi eliberati. Multi i-au dat crezare si chiar si din randurile Vorovskoy Mir au existat voluntari.

Considerati tradatori de tovarasii lor, s-a iscat o adevarata schisma in interiorul organizatiei, agravata si mai mult de faptul ca la incheierea razboiului, Stalin nu si-a respectat promisiunile, iar toti prizonierii s-au intors in gulag. Ostracizati, veteranii se vad nevoiti sa colaboreze cu autoritatile inchisorilor, moment in care cei inca loiali vechilor reguli ale Vorovskoy Mir au tras linie.

De la sfarsitul razboiului pana la moartea lui Stalin are loc un macel tacut in interiorul inchisorilor sovietice, cele doua grupari ale organizatiei cautand sa se impuna una in fata celeilalte. Dincolo de numarul impresionant de victime, aceste evenimente au produs schimbari profunde, dand nastere unei culturi si mentalitati cu totul noi in interiorul Vorovskoy Mir.

Rasaritul unei noi mafii rusesti

Dupa moartea lui Stalin, multi dintre acesti criminali care nu se mai simteau legati de vechile norme ale Vorovskoy Mir sunt eliberati. Cautau acum sa aiba grija de ei insisi, chiar daca asta insemna ca trebuiau sa colaboreze cu statul.

Din cauza lipsurilor de tot felul, in intreaga Uniune Sovietica se creeaza mici intreprinderi, tehnic ilegale, dar la care Kremlinul a inchis ochii dintr-un motiv foarte simplu. Gangsterii ii extorcau de bani pe proprietari, bani impartiti apoi cu oficialii corupti. In scurt timp s-a creat o piata neagra infloritoare, ce a ajutat la inchegarea crimei organizate sovietice.

Fara sa vrea, cand Gorbaciov a hotarat intrarea acestor intreprinderi in legalitate in anii '80, a ajutat la consolidarea puterii gangsterilor, iar la sfarsitul deceniului, in timp ce Kremlinul trecea printr-o criza de proportii, asa-numita Mafie Rosie era mai puternica ca niciodata.

Odata cu inevitabilul colaps al statului comunist, liderii celor mai puternice organizatii criminale rusesti s-au reunit pentru a decide cum vor profita de aceasta noua lume post-sovietica. La aceste intalniri s-a hotarat largirea operatiunilor la nivel international.

Din cauza greutatilor economice intampinate de Federatia Rusa, gangsterii au inceput sa se implice si in traficul ilegal de arme, reusind prin mituirea oficialilor sa vanda o mare parte din arsenalul tarii.

Unul dintre cei mai cunoscuti membri ai mafiei ruse a incercat la un moment dat sa cumpere un submarin nuclear sovietic, la indemnurile unui cartel columbian care cauta noi metode de a transporta drogurile in Statele Unite.

Nasul Mafiei Rosii

Ingeniozitatea gangsterilor este intruchipata chiar de conducatorul acestei organizatii, Semion Mogilevich. Cu o diploma in economie de la Universitatea din Liov, el si-a utilizat abilitatile in afaceri si buna cunoastere a pietelor financiare pentru a-si construi un imperiu criminal.

Este considerat nu doar cel mai periculos gangster care a existat vreodata, ci si un pericol la adresa securitatii tarilor est-europene. Desi Mogilevich a intrat si pe lista celor mai cautati oameni a FBI-ului, nimeni nu s-a putut atinge de el din cauza protectiei oferite de Moscova.

Poate ca cea mai importanta lectie invatata de mafia ruseasca a fost tocmai aceasta. Dupa ce generatii intregi a dus un razboi ce nu-l putea castiga impotriva statului, a gasit mult mai rentabil sa-l corupa, sa se ascunda in spatele autoritatii sale si sa creeze o simbioza ce nu poate fi rupta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#societate secreta Vorovskoy Mir, #organizatie criminala Mafia Rosie, #Semion Mogilevich Federatia Rusa , #documentar