George Washington, un presedinte care a refuzat al treilea mandat - 280 de ani de la nastere

Joi, 23 Februarie 2012, ora 07:20
7313 citiri
George Washington, un presedinte care a refuzat al treilea mandat - 280 de ani de la nastere

La 23 februarie, se implinesc 280 de ani de la nasterea lui George Washington, primul presedinte al SUA. Despre viata lui s-au scris carti palpitante, documentare, s-au facut filme si s-au elaborat studii.

Ar fi nereusita o prezentare biografica in cele cateva randuri de mai jos. Mi se pare mai interesant sa punctez cateva fapte bogate in semnificatie sau in ineditul lor, care pe de o parte scot in relief o persoana ilustra, iar pe de alta parte pot servi ca model oricui crede ca are ce invata de la altii.

1. George Washington a ramas pana astazi singurul presedinte din istoria Statelor Unite care, la alegerea sa, a intrunit 100% din voturi.

2. Primul presedinte al SUA nu si-a dorit aceasta functie si a acceptat sa fie propus numai la insistentele celor din jur.

3. La instalare, el a refuzat sa primeasca salariul legal, de 25.000 dolari pe an, o suma exorbitanta pentru acea vreme, intrucat avea resurse proprii pentru a se intretine si pretuia mult imaginea functionarului public, care sa nu fie atras de bani.

4. Ulterior, la insistentele Congresului, a acceptat totusi aceasta suma, pentru a nu crea un precedent, conform caruia o persoana saraca n-ar putea accede la postul de presedinte.

5. George Washington s-a prezentat mereu intr-o tinuta sobra, evitand ca prin vestimentatie sa imprumute ceva din luxul curtilor europene.

6. Nu a acceptat niciodata folosirea unor titluri, cerand sa fie apelat cu sintagma "domnule presedinte", el insusi folosind apelativul "domnule" pentru orice persoana careia i se adresa.

7. Dupa succesul primilor ani de presedintie, Washington a acceptat, tot la insistente, sa candideze din nou. A refuzat insa categoric sa candideze a treia oara, stabilind regula dupa care niciun presedinte nu poate avea un al treilea mandat (Amendamentul 22 la Constitutie).

8. George Washington s-a casatorit, in 1759, cu Martha Dandridge Custis, vaduva cu doi copii. Unii istorici sustin ca sotii erau legati intre ei printr-un grad de rudenie foarte indepartat.

9. Cuplul nu a avut copii, dar a crescut cu grija parinteasca cei doi copii din prima casatorie ai Marthei.

10. Printre putinile placeri cu iz aristocratic pe care si le permitea presedintele Washington era vanatoarea de vulpi, foarte la moda in acea vreme.

11. Dupa expirarea celui de-al doilea mandat, s-a dedicat agriculturii, atat el cat si sotia fiind mari proprietari funciari. N-a refuzat nici propunerile noului presedinte John Adams de a indeplini unele functii de varf in armata americana.

12. La 12 decembrie 1799, Washington petrece cateva ore calarind prin ninsoare si lapovita pe domeniile sale. A urmat o raceala puternica, laringita si pneumonie.

13. Moare la 14 decembrie 1799, in varsta de 67 de ani. Reluand cazul, specialistii de azi sunt unanim de acord ca afectiunea putea fi usor indepartata, daca medicina de atunci ar fi dispus de mijloacele contemporane.

14. Decesul primului presedinte al SUA a impresionat intreaga lume. Napoleon Bonaparte a dispus zece zile de doliu in intreaga Franta.

15. Este inmormantat pe domeniul sau, iar, la comemorarea a 100 de ani de la moarte, ramasitele pamantesti sunt reinhumate la Mount Vernon, unde se afla si astazi.

16. Pentru a proteja intimitatea lor, dupa inmormantare, Martha Washington a ars corespondenta dintre cei doi soti. Doar trei scrisori ale cuplului au supravietuit.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...